Acer blog: a törött kijelző ára

Múltkori bejegyzésünket ott hagytuk abba, hogy notebookunkat elvittük az Acer termékek hivatalos márkaszervizébe, az EC-CO Kft-hez, miután egy balesetet követően Aspire M3 Ultra notebookunk kijelzője eltörött. Pontosabban elsőként felvettük a kapcsolatot a szervizzel, vázoltuk a helyzetet, ahol a sorozatszám bediktálása után megrendelték a megfelelő kijelzőt. Itt álljunk meg egy szóra! Nem minden esetben kell alkatrészt rendelni, ugyanis a szerviz saját raktárkészletet tart azokból a komponensekből, amelyek kifejezetten gyakran fogynak a felhasználók hibáiból. Ilyen például a billentyűzet (az elázott, „lekávézott“ gépek miatt) és az LCD is, ami könnyű préda a fizikai behatással járó esetek számára. Persze az szinte lehetetlen, hogy minden notebookhoz tartson alkatrészt (még akkor is, ha sok gépben ugyanaz az alkatrész található), pláne, hogy vannak speciális esetek.

Aspire M3 törött LCD-vel, de már keret nélkül
Aspire M3 törött LCD-vel, de már keret nélkül [+]

Mire gondolunk ezalatt? Az M3-ban többé-kevésbé speciális kijelző lapul, úgynevezett slim panel, ami vékonyabb és drágább az átlag notebookkijelzőknél. Most ebből a panelből épp nem volt raktáron a szervizben, így első körben meg kellett rendelni az alkatrészt. Speciális eset az is, hogy az egyes újabb, szupervékony gépek már integrált kijelzővel érkeznek, tehát a komplett felső burkolattal együtt cserélik a kijelzőt, ezek ugyanis nem választhatók külön. A fődarabok már a drágább kategóriába tartoznak (akárcsak az érintőkijelzők, amelyek a normál LCD-k többszörösébe kerülnek), pótlásukhoz pedig mindenképpen szakszerviz segítségét kell igénybe venni, hiszen nem kapni minden sarkon vagy az interneten elszórva. A cég raktárkészletében egyébként sok olyan alkatrész is megtalálható, ami már nem rendelhető a központból, tehát alkatrészellátásuk ezúton nem megoldott, így régebbi gépek esetén is lehet próbálkozni javítással.

A rossz panel kiszerelve...
A rossz panel kiszerelve... [+]

A mi (bal)esetünk egy csütörtök délutánon történt, így ha a hétvégét nem számoljuk, 4 munkanap alatt érkezett meg az alkatrész a központból, majd ezt követően vihettük a gépet a szervizbe, természetesen egyeztetést követően, hogy minél rövidebb ideig kelljen nélkülözni. A beavatkozás a munkalap kitöltésével kezdődött, amit érdemes alaposan megőrizni, ugyanis a munka végeztével csak az eredeti példányért cserébe adják vissza a gépet. Ez tulajdonképpen egy tapasztalaton alapuló biztonsági intézkedés, így nem fordulhat elő, hogy valaki egy másolattal felmarkolja helyettünk a gépet, mi meg hoppon maradunk, amikor az eredetivel érte megyünk.

Zsanér és kábelezés közelebbről
Zsanér és kábelezés közelebbről [+]

Ezt követően kezdődik a munka, amit mi most kivételesen közelről nézhettünk végig, és tulajdonképpen nem tart tovább 20 percnél, ám óvatosnak kell lenni a szétszedésnél, ugyanis az M3 kijelzőkerete pattintós, tehát a rögzítőfülek épsége veszélyben lehet, ha barbár módon állnak hozzá. Ezt követően pár csavar kihajtásával már szabaddá is válik a panel, aminek helyére be lehet pakolni az újat és fordított sorrendben mehet is az összerakás. Alapvetően a folyamat nem hosszú, de a szervizben rengeteg a munka (mivel nem csak Acer gépekkel foglalkoznak), ezért nem vállalnak azonnali, soron kívüli javítást, még plusz költségért cserébe sem, így mindenki egyenlő elbánásban részesül. Egy ilyen jellegű javításnál normál esetben, ha a gépet a megbeszélt nap reggelén leadjunk, akkor délután már mehetünk is érte.

Új LCD beszerelt állapotban, még védőtakaróval
Új LCD beszerelt állapotban, még védőtakaróval [+]

És akkor a piszkos anyagiak: a kijelző cseréje anyagárban és munkadíjjal együtt bruttó 36 500 forintot kóstált, tehát egy fillérrel sem volt itt drágább, mint amennyiért az interneten láttuk ezzel foglalkozó hazai boltban csak magát a kijelzőt. Természetesen az elvégzett munka garanciális, és maga a notebook sem veszti el így a garanciát – ez utóbbi a legfontosabb.

Szervizeléssel foglalkozó bejegyzésünknek ezzel még nincs vége! Folytatjuk!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények