Acer Aspire Timeline Ultra M5 Ultrabookok - a végleges példányok

Egy ideje már kapható az Acer Ultrabookok M5-ös verziója, melynek egy mintapéldánya két hónappal ezelőtt már tiszteletét tette nálunk. Egy próba viszont nem próba, főleg akkor nem, ha „sample“ géppel van dolgunk, amiben például még a billentyűzet háttérvilágítása sem volt benne. Szerencsére most teljes mértékben végleges, hazai piacra lokalizált példányokat sikerült levadásznunk 14" és a billentyűzeten numerikus résszel kiegészítve 15,6"-es méretben, így pontosabb képet kaphattunk az M5 valódi tudásáról, paramétereiről, itthoni piaci helyzetéről.


[+]

Aki látta már előző bejegyzésünket, illetve az Acer Aspire M3-ról szóló tesztünket, azok számára az M5, mint notebook, csak kevés meglepetéssel fog szolgálni. Tulajdonképpen bejött a jóslatunk, miszerint M5-ből érkezik olyan változat is, amiben nem lesz dedikált NVIDIA GeForce GT 640M grafikus vezérlő, hanem helyette az Intel HD Graphics fogja ezt a nemes feladatot ellátni. Azt azonban még mi sem sejtettük, hogy a 14"-esek esetében lehet majd Sand Bridge (Core i3-2377M) és Ivy Bridge (i5-3317U, i7-3517U) CPU-k közül is választani, ami viszont erősen befolyásolja majd az grafikus számítási teljesítményt.


[+]

Visszatérve a dedikált VGA-ra, a végleges verzióban is a GT 640M-nek az LE változata dolgozik, amiről elég sok rémhír keringett, hála az NVIDIA nem teljesen egyértelmű kommunikációjának. Az biztos, hogy a nálunk járt M5-ben lévő verzió számolóegységek tekintetében rendben volt, csak a magórajelét fogták vissza egy picit, ami a maximálisan engedélyezett 625 MHz helyett csak 500 MHz-en ketyegett. Megjegyeznénk, hogy ezt sem igazán hívhatjuk butításnak, ugyanis ez még így is magasabb, mint az M3-ban lévő GeForce GT 640M 405 MHz-es GPU-órajele. Sőt, a memóriát is lecserélték, DDR3 helyett GDDR5-öt kapunk. A GT 640M LE tehát megegyezik azzal, ami a sample verzióban is volt, ez pedig erősebb, mint az Aspire TimelineU M3-é.


[+]

Ebből már látszik, hogy az M5-öt az M3-hoz képest picit feljebb pozicionálták: erősebb VGA, Ivy Bridge CPU opció, ami mellé ugyanúgy 4 GB memória és 20 GB SSD-vel megtámogatott 500 GB-os HDD, valamint optikai meghajtó jár - de HDD helyett van tisztán SSD-s változat. A színt és a formát leszámítva külsőre is van némi különbség az M3-hoz képest, habár ez nem általános érvényű: a két különböző méretkategóriába sorolt M5 sem teljesen egyforma, még ha ez elsőre nem is látszik. Az eltérés ugyanis alul keresendő. A nagyobbik modell a fedéllel megegyező ezüst színű és sima alsó borítást kapott, ezzel szemben a 14"-es modellen kicsit durvább matt fekete műanyagot alkalmaztak - amin még a szellőzőrácsok is más helyen vannak.


[+]

Másik fontos eltérés a kijelzőt körülvevő káva, ami a TravelMate 8481-nél alkalmazott trükköt süti el megint, hogy a káva vékonyabbnak, a kijelző pedig nagyobbnak látszódjon. Ez valakinek tetszik, valakinek meg nem, mindenesetre bekapcsolt állapotban az ezüst színnel párosítva inkább furán mutat – kicsit olyan, mintha nem a megfelelő felbontást használnánk rossz overscan beállítással. Egyébként a panel felbontásán és típusán nem változtattak, továbbra is be kell érnünk 1366x768 pixeles fényes felületű TN+film panellel.


[+]

Említettük a billentyűzet háttérvilágítást, mint új funkció. Az Acernél ezt egyszerűen oldották meg, gyakorlatilag ki- és bekapcsolt állapot közül választhatunk, köztes fényerő nem adható meg. Ez hátrány lehet egyesek számára, de a LED-ek nem világítanak olyan erősen, hogy éjszaka zavaróak lennének, így mi nem hiányoltuk a fényerő állítási lehetőséget. Azt viszont megoldották, hogy amennyiben egy ideig nem nyúlunk a billentyűzethez, akkor a háttérvilágítás kialszik, majd újból felvillan, ha egy gombot leütünk.


[+]

Az Aspire M3 után az M5-öst használva déjá vu érzésünk volt, hiszen szinte alig-alig van különbség köztük a mindennapi használat során. Kicsit talán azt sajnáljuk, hogy nincs belőle fekete szín opció, bár a szálcsiszolt ezüst kellően igényes és elegáns. Az M5 tovább megy azon az úton, amit az M3 korábban megkezdett. Nyilvánvalóan nem ezek a legvékonyabb és legkönnyebb Ultrabookok, de technikai paraméterek tekintetében megfelelnek az Intel által támasztott követelményeknek. Az M3 után az M5 sem törekszik arra, hogy ő legyen a legkisebb és legkönnyebb, hanem az általános, mindennapos használhatóságra helyezi a hangsúlyt: van optikai meghajtó, nagy merevlemez (mármint az SSD-khez képest), ami opcionálisan kiegészíthető egy használható GPU-val is, és cipelése közben sem szakadunk meg.


[+]

Persze a 14 és 15,6" méret általánosságban véve nem kicsi, de egy-másfél évvel ezelőtt mit nem adtunk volna érte, ha ekkora méretű gépek befértek volna 2 kg-os tömeg (a 14"-es 1,95 kg) és 20 mm vastagság alá! Hát, most itt vannak: általános használatra szánt gépek fogyasztható paraméterekkel! Talán még az árából lehetne egy picit faragni. A kezdőár 240 000 forint, és ezért 3 év garanciát plusz ingyenes Windows 8 frissítést is kapunk. A felső határ egyébként Core i7 processzorral és 256 GB-os SSD-vel akár 400 000 forint közelébe is kitolható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények