A Vistával együtt érkeznek az új videokártya-illesztők

A Windows Vista operációs rendszer otthoni felhasználóknak szánt változatainak premierjével egy időben mindkét nagy grafikusprocesszor-gyártó előáll az új OS-hez fejlesztett, immáron nem bétaállapotú meghajtóprogramokkal. Az AMD égisze alatt futó ATI Radeon videokártyákhoz már tegnap megjelent az első, WHQL minősítést szerzett WDDM (Windows Display Driver Model) rendszerű csomag: ez a Windows XP-hez kiadott illesztőprogramhoz hasonlóan a Catalyst 7.1-es névvel és verziószámmal lát napvilágot, külön a 32 bites és a 64 bites Vista változatokhoz.

Hirdetés

A Catalyst 7.1-es csomag vistás változata a korábbi operációs rendszerekhez kiadott csomagokhoz hasonlóan csak a modernebb (Radeon 9500 vagy újabb) ATI Radeon kártyákat kezeli, és az eddigiekhez hasonlóan két fő komponensből, magából az eszközmeghajtóból, illetve a Catalyst Control Center vezérlőpultból áll. Különösen az utóbbin sikerült sokat csiszolniuk a programozóknak a korábbi bétaváltozatokhoz képest; az új vezérlőpult így már jóval stabilabb és kevesebb erőforrást emészt fel, mint elődje. Az új driver mindemellett már csaknem teljes OpenGL-támogatást nyújt, kétkártyás (CrossFire) üzemmódban ugyanakkor egyelőre csak a DirectX-alapú alkalmazások futtatása lehetséges. A Catalyst 7.1 32 bites Vista-rendszerekhez kiadott verziója mindezen felül teljes Blu-ray és HD DVD támogatást nyújt (a megfelelő hardver, illetve lejátszószoftverek megléte esetén), a 64 bites Vista változatoknál ez csak a későbbi kiadások révén válik elérhetővé.

A Vistához kiadott hivatalos Catalyst eszközmeghajtók szokás szerint az AMD terméktámogatási oldaláról tölthetők le. A WDDM-rendszerű eszközmeghajtó telepítőcsomagja tekintélyes méretűre hízott: a több nyelvet is támogató nemzetközi változat mérete 89 MB, a 64 bites Vistához kiadott többnyelvű csomag erre még további 10 MB-ot rátesz.

Lép az NVIDIA is

Az NVIDIA holnap adja ki első hivatalos ForceWare meghajtóprogramját az új operációs rendszerhez, mely a jelenleg közkézen forgó, eredetileg újságíróknak és fejlesztőknek kibocsátott bétaváltozatot helyettesítheti majd. Az új 100-as sorozatú ForceWare verzióról egyelőre meglehetősen kevés hivatalos információt tett közzé az NVIDIA, a kétkártyás rendszerek tulajdonosai számára azonban jó hír lehet, hogy a GeForce 8800-as széria SLI-támogatását ebbe a kiadásba már beépítik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés