A VESA szerint remek munkát végez az AMD

Az AMD tegnap hírül adta, hogy a cégnél a VESA (Video and Electronics Standards Association) szakembereinek együttműködésével sikeresen zárultak a DVI és LVDS interfészeket leváltani hivatott DisplayPort csatolószabvány bevezetését felkészítő első tesztek. Az elsősorban processzorokat, alaplapi lapkakészleteket és grafikus vezérlőket fejlesztő és gyártó vállalat közleményéből kiderül, hogy a tesztek során egy „következő generációs”, konkrétan meg nem nevezett, natív DisplayPort támogatással rendelkező grafikus vezérlőt kötöttek össze sikerrel a Genesis Microchip vevőjével. Utóbbi cég a Samsung első DisplayPort-kompatibilis kijelzőjének fejlesztésében is aktív szerepet játszik.

Hirdetés

A DisplayPort csatolószabvány fejlesztése csaknem négy évvel ezelőttre nyúlik vissza, a nagyközönség viszont csak 2005 augusztusában hallhatott először az új, képet és hangot egyaránt továbbító rendszerről, melynek fejlesztésére a VESA külön munkacsoportot hozott létre. Míg a legfőbb riválisnak tekintett HDMI elsősorban az otthoni szórakoztatóelektronikai (házimozi) rendszerek része lehet a jövőben (vagyis része már most is), addig a DisplayPortnak főként a számítástechnikai eszközök piacán jósol sikereket a VESA. A fejlesztők kiemelik, hogy az előbbi szegmensben is lehet létjogosultsága az új technológiának, különösen a HDCP másolásvédelmet is magába integráló 1.1-es változat idén áprilisi bevezetésével.


DisplayPort csatlakozó

Bill Lempesis, a VESA első embere az AMD igyekezetét a végleges szabvány elfogadása óta eltelt igen rövid időszak miatt különösen nagyra értékelte: „Az AMD, mint a DisplayPort munkacsoport egyik alapítója és a VESA egyik legaktívabb tagja igen jelentős szerepet játszik az új szabvány fejlesztésében. Gratulálunk az AMD-nek, amiért a DisplayPort 1.1-es változatának áprilisi megjelenése után ilyen hamar sikerült elérniük ezt a jelentős mérföldkövet.” - mondta elismerően Lempesis a sikeres tesztre utalva.

Bár a tesztek jól haladnak, aligha valószínű, hogy a DisplayPort-kompatibilis termékek idén kereskedelmi forgalomba kerülhetnek. Az AMD szerint az új interfészt natívan támogató első vezérlők valamikor 2008 első felében jelenhetnek meg; a tervek szerint ekkortájt indulhat meg a Samsung első DisplayPort-rendszerű kijelzőinek forgalmazása is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés