A siketek és nagyothallók számára fejlesztettek fontos tévés funkciókat

A Samsung tévék például automatikusan felnagyítják a jelnyelvet, vagy lehetővé teszik a többcsatornás audió kimenet használatát.

Ahogy a tévékre elérhető tartalomkínálat egyre növekszik és színesedik, az otthoni szórakozási lehetőségek is egyre sokfélébbek. A folyamatos fejlődés ellenére a siketek és nagyothallók, valamint a vakok és gyengénlátók számára a készülékek alapvető funkcióinak használta is nehézséget okozhat. A Samsung hazai képviselete viszont arra hívta fel a figyelmünket, hogy a cég az idei fejlesztéseivel rájuk is odafigyelt. A mesterséges intelligenciát is használó funkciók a nagyothallók, látássérültek számára is élvezetesebbé tehetik a televíziózást.

Ilyen például a Jelnyelv Zoom, hiszen az idei Samsung tévék ennek aktiválása után automatikusan felismerik a jelelést és a kép megfelelő részét kétszeresére nagyítják, hogy a részletek jobban láthatók legyenek. A felhasználók maguk is kiválaszthatják a nagyítandó területet a képernyőn és beállíthatják a nagyítás mértékét, hogy közelebbről láthassanak olyan fontos információkat, mint például egy kvíz kérdései vagy egy sportesemény eredményjelzője.

A Többcsatornás Audio Kimenet szintén azoknak lehet hasznos, akiknek hallásproblémáik vannak. Ezzel a funkcióval mindenki a számára megfelelő hangerővel követheti a tartalmakat. A Többcsatornás audio kimenet megoldással a nagyothalló felhasználók a televízióhoz csatlakoztatott Bluetooth eszközön hallgathatják az adást a számukra megfelelő hangerőn, anélkül, hogy a tévé hangereje a többi felhasználót zavarná.

A Samsung SeeColors alkalmazása a televízió színeit úgy módosítja, hogy ezzel segítse a színtévesztőket és számukra is élvezhetővé tegye a tartalmakat. A felhasználók az alkalmazásban beállíthatják, milyen típusú, és mennyire súlyos betegséggel élnek együtt, a készülék ennek megfelelően javasol optimális képmegjelenítést. A SeeColors app elérhető a Smart TV modellek alkalmazásboltjában.  A gyengénlátók számára nehezebb lehet a színek pontos érzékelése. A fehér háttéren látható fekete szöveg például elmosódhat a látássérültek vagy a fényre érzékeny felhasználók esetében, így fárasztja a szemet és akadályozza a kikapcsolódást. Ilyen esetekben a Színcsere funkcióval felcserélhetők a menü színei. A fekete háttéren megjelenő fehér szöveg könnyebben olvasható és a szemeket is kíméli. A Színcsere megoldás megkönnyíti a TV menüjének használatát, a megjelenített tartalmat ugyanakkor nem befolyásolja. A Samsung tévék a színvakokat is több megoldással segítik. A Szürkeárnyalatos üzemód a színes képeket fekete-fehérré alakítja, a Nagyítás-funkció segítségével pedig a szövegek vagy a Smart Hubhoz hasonló felületek kisebb részletei nagyíthatók fel.

Előzmények

Hirdetés