Hirdetés

Új kezekben az X3 szenzor jövője

Hirdetés

Nyolc év együttműködés után a Sigma megvásárolta a Foveon-t. A két cég útja 2000-ben kereszteződött, 2002-ben pedig a Sigma kiadta az első digitális tükörreflexes gépét, a Sigma SD9-et, amiben már Foveon szív dobogott. Azóta is az összes fényképezőgépében X3 szenzor dolgozik.

A Foveon X3 érdekessége, hogy a többi dSLR gyártóval ellentétben nem használ színszűrőt az érzéklelő előtt, hanem maga az érzékelő három rétegből áll.

Hagyományos film, Bayer szenzor és a Foveon szenzor
Hagyományos film, Bayer szenzor és a Foveon szenzor


A "hagyományos", Bayer színszűrőt használó fényképezők tulajdonsága többek között az, hogy a GRGB színszűrőkből adódó fény és színveszteség megoldására különböző demosaic algoritmusokra és ebből következően interpolációra van szükség. Ezen algoritmusok nem szükségesek a Foveon X3 érzékelőnél, így például megszűnik a moiré jelensége is.
Ha a két érzékelővel készült képet összehasonlítjuk 100%-os nagyításban, akkor szembetűnő lesz, hogy a Foveon szenzorral készült jóval élesebb képet ad, például nem mosódik annyira össze a lombozat a fákon.
További érdekessége még a variálható pixelméret, ami például a videózásnál jöhet jól.

Ezen tulajdonságai miatt a megjelenésekor nagy figyelem irányult a Foveon X3 szenzorokra, sokan a digitális érzékelők forradalmát, a Bayer színszűrőt leváltó technológiát látták benne.

Természetesen ennek a technológiának is vannak hátrányai: a három rétegből a legalsóra (vörös) már nem jut annyi fény, mint a felette lévőkre, így az azt kompenzáló erősítés miatt nagyobb lesz a zaj, mint a hagyományos gépeknél. Ez a zajosodás főleg kevesebb fénynél vagy hosszabb záridőnél figyelhető meg. A pixelszámot tekintve is van még mit behozni a technológiának, a legfrissebb Sigma fényképezők is 4,6 megapixelesek, ami ugyan nem egyenlő a Bayer színszűrős gépek azonos felbontásával, de semmiképp nem igaz az a "marketing szorzó", amit a Sigma használ (a 4,6 megapixeles gépét a három réteg miatt 14 megapixelnek reklámozza)   

Remélhetőleg a Sigma nagyobb tőkéje segítségével sikerül továbbfejleszteni ezt a technológiát, mert a mostani állapotában sajnos nem túl versenyképes.

Hirdetés

Hirdetés