A SanDisk a Vistát hibáztatja

Eli Harari, a SanDisk elnök-vezérigazgatója azt állítja, hogy az operációs rendszer hiányosságai miatt nem üzemelnek optimális teljesítménnyel az SSD-k a Windows Vistával ellátott gépekben. A Solid State Disk néven ismert flashalapú háttértár az előrejelzések szerint hosszú távon minden területen alternatívája lehet majd a hagyományos merevlemezeknek, azonban – mint arról lapunk korábban beszámolt – néhány gyártó szerint még kiforratlan a technológia. Habár az SSD-k rendkívül jó olvasási sebességgel rendelkeznek, kialakításukból adódóan jól bírják az ütéseket és a rázkódást, illetve energiaigényük is kisebb a hagyományos merevlemezekénél, a gyakorlatban mégsem hozzák a tőlük elvárt teljesítményt.

Hirdetés

Harari szerint a jelenség oka, hogy a Vista nincs optimalizálva a flashalapú háttértárolók kezelésére. A vezető ugyanakkor hallgatólagosan elismerte: az SSD-kbe épített fejlettebb vezérlőegységekkel kompenzálható lenne az operációs rendszernek tulajdonított lassulás.

Ahelyett, hogy a gyártók újjal mutogatnának, jobban tennék, ha a termékek fejlesztésére fordítanák idejüket, mivel jelenleg a mérleg nyelve még mindig a hagyományos merevlemezek irányába dől el – írja a The Register. A probléma abból fakad, hogy a Windows Vista – ahogy más operációs rendszerek is – virtuális memóriát hoz létre a merevlemezeken a rendszer gyorsításának érdekében. Az flashalapú háttértárolóval ellátott olcsó noteszgépeknél, a netbookoknál a SanDisk vezetője szerint azért nem jelentkeztek a teljesítményromlás tünetei, mert azok vagy Linuxot használnak, vagy alapból ki van rajtuk kapcsolva a virtuális memória. Harari előrejelzése szerint az új vezérlőegységgel ellátott SSD-k első mintadarabjai már az év vége felé megjelenhetnek, azonban a tömeggyártás elindításához még több idő szükséges.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés