A Pioneer DVD-írói is elérték a csúcsot

Hirdetés

Egykor piacvezetőnek tekintették a PC-s optikai egységek szegmensében, manapság viszont gyakorlatilag már csak kullog a mezőny után a Pioneer, mely a napokban jelentette be DVD-íróinak következő generációját. A vállalat a különböző régiókban eltérő termékkínálattal képviselteti magát: az új, maximum 20x írási tempót nyújtó DVR-115D modellt most éppen az ausztrál kirendeltség leplezte le, de szinte bizonyos, hogy ez a típus (mely vélhetően szokás szerint egy több modellből álló termékcsalád tagja lesz) hamarosan Európában is forgalomba kerül.

Pioneer DVR-115D
MédiumÍrásOlvasás
DVD+R DL10x8x
DVD+R20x12x
DVD+RW8x8x
DVD-R DL10x8x
DVD-R20x12x
DVD-RW6x8x
DVD-RAM12x
DVD-ROM16x
CD-ROM40x
CD-R / CD-RW40x / 32x40x / 32x

A Pioneer DVR-115D legnagyobb és gyakorlatilag egyetlen előrelépése az év elején érkezett DVR-112D típushoz viszonyítva az egyrétegű lemezek írási sebességének felgyorsítása. Az újdonság a megfelelő DVD-R és DVD+R korongokra akár 20x tempóval is rögzíthet adatokat, ezek kétrétegű változatait viszont továbbra is 10x, az újraírható egyrétegű lemezeket pedig 8x (DVD+RW) vagy 6x (DVD-RW) sebességgel írja.

Az újdonság egyelőre csak párhuzamos ATA interfésszel kerül forgalomba, és ez a típus a korábbi jelölési gyakorlatnak megfelelve nem írja, csak olvassa a DVD-RAM médiumokat. A Pioneer DVR-115D OEM változata 59 ausztrál dollárba kerül (ez körülbelül 9200 forintnak felel most meg), az író szokás szerint fekete és bézs színben kerül forgalomba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés