A párizsi Apple Expón bemutatták az új iMac-et

Hirdetés

Ma reggel nyitotta meg kapuit a párizsi Apple Expo, amely szeptember 4-ig fogadja majd a látogatókat. A megnyitó beszédet kivételesen nem Steve Jobs tartotta, aki műtétje után még lábadozik, hanem helyettese és a vállalat marketingstratégája, Phil Schiller. A szenzáció természetesen így sem maradhatott el: végre bemutatták a hónapok óta várt új iMac-et.

A géppel immár harmadízben változtatja meg az Apple a számítógépekről alkotott elképzeléseinket: az első iMac-nél költözött először egy házba a monitor és a gép, a második generációban az LCD-kijelző lámpaszerű konstrukciót tett lehetővé, a központi egység és a meghajtók pedig a „talapzatba” szorultak. A fejlődés mostani stációján az elektronika a 16:10 formátumú, alumínium lábon álló lapos kijelző mögött kapott helyet. A kompakt felépítésnek köszönhetően a 17 hüvelykes monitorral ellátott típus mindössze 5 cm, míg a 20 hüvelykes 5,6 cm vastag. A dizájnért egyébként az iPodot tervező csapat felelős – a hasonlóság letagadhatatlan.

Az új iMac-konfigurációk szeptember közepén kerülnek az üzletekbe, a legolcsóbb változat 1369 euróért lesz megvásárolható. A 17 colos kijelző 1440x900 pixeles, a 20 colos pedig 1680x1050 pixeles felbontást biztosít. Az egyharmad órajelen üzemelő rendszerbusszal ellátott, 1,6 vagy 1,8 GHz-es G5 processzorok mellé választható perifériák (modelltől függően): DVD-CD-R(W) kombó meghajtó vagy DVD-író, 80 vagy 160 GB-os SATA-merevlemez. Közös viszont a 256 MB RAM és az AGP8X felületű NVIDIA GeForce 5200 grafikus vezérlő. Az alapkonfigurációk az Apple Store-ban való online vásárlás esetén csaknem tetszőlegesen variálhatók. A hűtést ventilátorok segítik, a gyártó ezzel együtt halk működést ígér. A csatlakozók (köztük két FireWire 400, három USB 2.0, Fast Ethernet és modem) a hátoldalon kaptak helyet, Bluetooth és IEEE 802.11g szabványú portokkal utólag bővíthető a rendszer.

Az iMac Mac OS X 10.3 „Panther” operációs rendszerrel, AppleWorks és iLife szoftvercsomaggal, valamint a Nanosaur 2 és a MarbleBlast Gold játékokkal jelenik meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés