A Panasonic a szárazelem-gyártásban elérte a 100 milliárdos darabszámot

A Panasonic bejelentette, hogy az összesített szárazelem-gyártásban elérte a 100 milliárdos darabszámot. Az ágazatban egyedülállónak számító termelési rekord egybeesett a Panasonic elemgyártási tevékenységének 70 éves születésnapjával. A 100 milliárd elem közül 83,4 milliárd (83%) tesz ki a mangán elemek és 16,6 milliárd (17%) az alkáli elemek gyártása. Az elemek 40%-át Japánban, a többit külföldön gyártották.

A cég becslése szerint e 100 milliárd (AA méretû) elem egymás után téve 5 millió km hosszú sort alkot, ami akkora távolságnak felel meg, mintha valaki 120-szor kerülné meg a Földet, vagy hatszor tenné meg az utat a Holdra és vissza.



A Panasonic elemgyártási tevékenysége 1931-re nyúlik vissza, amikor a cég alapítója, Konosuke Matsushita elemmel mûködõ lámpát dobott piacra, és megkezdte az elemek saját gyártását. Az elemes lámpák népszerûsége alapozta meg a szervezet megalakulásának elsõ éveiben a Panasonic sikerét.

A Panasonic külföldi terjeszkedésével a szárazelem-gyártás nagyrészt áthelyezõdött a cég külföldi leányvállalataihoz. 1961-ben a cég National Thai Co., Ltd. (NTC) néven létrehozta elsõ külföldi gyárát Thaiföldön, amelynek elsõ vívmánya a szárazelem-gyártás volt. Az NTC után más külföldi gyárak is megkezdték a szárazelemek saját gyártását. A Panasonic jelenleg 17 szárazelem-gyárat mûködtet 14 Japánon kívüli országban és térségben.

Az elemtechnológia fejlesztések során a Panasonic nagy figyelmet fordított a környezet védelmére. A cég 1991-ben új technológiát fejlesztett ki, amellyel megszüntette a higany használatát a mangán elemekben, majd a rákövetkezõ évben bevezette a higany nélküli alkáli elemeket. A technológia licencét más cégeknek is eladta.

Tavaly a cég új csomagolási koncepciót vezetett be. Ennek köszönhetően a vinil-kloridot kivonták a csomagolóanyagból. Ez a csomagolási koncepció és az alkalmazott gyártástechnológia nagy sikert aratott világszerte, és a cég 2000-ben megkapta a Csomagolási Világszövetség World Star díját.

Az elemmel mûködõ berendezések, például a hordozható elektronikus készülékek terjedése évek óta folyamatosan növeli a világon a szárazelemek iránti keresletet, amely 2000-ben elérte a 30 milliárd darabot, és ebbõl körülbelül 10 milliárdot tettek ki az alkáli- és körülbelül 20 milliárdot a mangán elemek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés