Hirdetés

A mobilpiacon az AMD-nél az órajel-előny

ML-40-es modellszámot kapott az AMD Turion 64 mobilprocesszor-családjának legfiatalabb, egyben leggyorsabb tagja, melyet ugyan hivatalosan még nem jelentett be a gyártó, ennek ellenére Japánban már feltűntek az első kereskedelmi példányok.

Hirdetés

Az új processzor 2,20 GHz-es órajellel üzemel, ezzel – legalábbis az órajelet tekintve – a Turion 64 ML-40 a leggyorsabb, kifejezetten mobil felhasználásra szánt mikroprocesszor (az Intel hasonló szegmenst megcélzó Pentium M típusú központi egységeinek leggyorsabb tagja 2,13 GHz-en jár). A processzorba az Intel megoldásához képest feleannyi (1 MB) L2 cache-t integrált a gyártó, az ebből eredő esetleges teljesítményveszteséget azonban kompenzálhatja az integrált egycsatornás memóriavezérlő.

A rivális Intellel kötött licencszerződés értelmében a legújabb Turion 64 processzor – miként a processzorcsalád márciusban bejelentett többi tagja – tartalmazza az SSE, SSE2, illetve az SSE3 kiterjesztéseket is (ez utóbbit még a legújabb Pentium M processzorok sem ismerik), ezenkívül a Turion 64 CPU-k képesek 64 bites kódot is futtatni, ellentétben az Intel mobil gépekbe szánt központi egységeivel.

A Turion 64 ML-40 típusjelzése egyben a processzor fogyasztásáról is árulkodik; talán ebben tapasztalható az egyetlen lehetséges elmaradás az Intel megoldásához képest. Az ML sorozatú processzorok TDP-je ugyanis a gyártó szerint 35 W, mely ugyan nem vethető pontosan össze az Intel Pentium M 770 27 wattos TDP-jével, ettől függetlenül elképzelhető, hogy az Intel megoldása energiatakarékosabb használatot tesz lehetővé (az ML-40 esetében nem közölt TDP-t a gyártó).

A 2,20 GHz-es központi egységért Japánban körülbelül 110-130 ezer forintnak megfelelő japán jent kell fizetni, a processzor bejelentésének időpontjáról, illetve az európai forgalmazás megkezdéséről nem rendelkezünk információkkal.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés