A JVC elhagyja Magyarországot

A nagy nyári melegben, illetve az IFA körüli őrületben kicsit elsikkadt, hogy a JVC megszüntette hivatalos magyarországi képviseletét. Az elmúlt években egy pár tíz fős kihelyezett iroda kezelte a márka hazai ügyeit, elsősorban az értékesítéssel kapcsolatban.

Hirdetés

Nos az anyavállalat úgy határozott, hogy az elért eredmények nem indokolják a továbbiakban az ilyen formában történő működést. A döntés nem hipp-hopp született meg, ez nyilvánvaló, mint ahogyan az is, hogy ez a lépés mélyebb indokokat sejtet a háttérben. Más gyártók is küzdenek a gazdasági nehézségekkel, és a legtöbben a kereslet állandó csökkenéséről tudnak csak beszámolni, mégsem számolják fel itteni hídfőállásukat. A JVC háza táján azonban úgy tűnik nem mennek túlságosan rendben a dolgok. A vállalat idén kiszállt a tévépiacról, mondván inkább a kamerákra és a házimozikra koncentrálnak. Ez persze lefordítva azt jelenti, hogy egyszerűen nem bírták az öldöklő versenyt, és a Pioneerhoz hasonlóan profiltisztítást hajtottak végre, amelynek következtében beáldozták a komoly presztízst jelentő, ám rengeteg költséggel járó tévék üzletágát. Egyébként panelt egyáltalán nem is gyártottak, csak a vezérlő elektronika fűződött a nevükhöz.

JVC HD-ILA
JVC HD-ILA

Érdemes megjegyezni, hogy a házimozi szegmens sem pörög mostanában, a kamerapiacon pedig egymást tapossák a cégek, hiszen rengeteg, úgymond másodhegedűs vállalat kínálja nyomott áron a termékeket. Egy ilyen versenyben nyilván elég nehéz talpon maradni.

A JVC az utóbbi években számos olyan stratégiai döntést hozott meg, amelyből végül nem jöttek ki túl jól. Ilyen volt például a projektor-LCD technológiára épülő HD-ILA tévék fejlesztése, amelyeknek ugyan csodás volt a képe, ám vastagságuk miatt még sem váltak keresetté. Szintén nem futottak be nagy karriert a cseresznyefa membrános mikrotornyaik, hangfalaik, amelyek remekül szóltak, ám az áruk kifejezetten magas volt.

Az, hogy a nagy múltú konszern bezárta a hazai képviseletet, azt jelzi, hogy megpróbálják meghúzni a nadrágszíjat, minimalizálni a költségeket, és kibekkelni a rossz időket. A márka egyébként nem tűnik el a hazai boltok polcairól, hiszen a jövőben egy disztribútor fog foglalkozni a JVC készülékekkel. Konkrétan a Westprodukt Kft.-ről van szó, akik többek között a Toshiba tévékkel, illetve a Marantz és a Yamaha termékekkel kapcsolatos magyarországi tevékenységet végzik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • JVC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés