A 8K tévézés felé halad a világ, de csak csigatempóban

Az IHS Markit kutatásai szerint Kína fogja belökni a 8K felbontás szekerét, de nagyon messze még, mire ebből lesz valami.

Hirdetés

A Cable Congress 2017 konferencián előadást tartott Paul Gray, a kijelző iparág egyik gurujának számító szakmai elemzője. A különféle trendek mellett kitért a televíziózás jövőjére, illetve azon belül a 8K felbontású megjelenítők szerepére is.


[+]

Meglátása szerint a nagy gyártók mindegyike elmozdul majd idővel a Super Hi-Vision, azaz 8K felbontás irányába. Tehát mindenképpen számít egy 4K-hoz hasonló nagy lépés megtételére, azonban a korábbiaktól ellentétben ezt a folyamatot már a kínai cégek diktálják majd, elsősorban azért, mert Kínában lesz elsőként valódi kereslet az ilyen típusú készülékek iránt. Már jelenleg is megvásárolható néhány modell, de ezek szinte teljes mértékben csak Kínában találnak gazdára.

Erre egyébként már készülnek a helyi vállalatok, hiszen egyrészt a közelmúltban 8K panelek előállítására alkalmas üzem kezdte meg a működését, és hamarosan még több ilyen gyárban vagy gyártósoron indul meg a munka. A tartalomkínálattal kapcsolatban Paul Gray kifejezetten szkeptikusan nyilatkozott: bár az nem kétség, hogy a japánok a 2020-as olimpiára valamilyen úton-módon megoldják a 8K tévéadások sugárzását (legalábbis ami a versenyszámokat illeti), de azt is valószínű, hogy a világ számos pontján még jó darabig gondot fog okozni a 8K felbontású videók, filmek beszerzése.

Előzmények

Hirdetés