2020-ban kezdődhet a 8K műsorszórás

A japán Hírközlési Minisztérium Televíziós Hírközlési Bizottsága elfogadta azt a hosszútávú tervet, amelynek célja, hogy 2020-ban megkezdjék a Super Hi-Vision, azaz más néven a 8K felbontású audiovizuális tartalmak sugárzását.

Panasonic Super Hi-Vision (8K) plazma
Panasonic Super Hi-Vision (8K) plazma

A Full HD felbontásnál tizenhatszor részletesebb, azaz 7680x4320 képpont felbontású, másodpercenként 120 képkockát tartalmazó adásokról lenne szó, ami egyben arra is utal, hogy már a 3D megjelenítéssel is számolnak. Az elgondolás merész, bár ígérgetni nyilván könnyű, de eszerint három év múlva, 2016-ban a brazíliai olimpia néhány meccsét már ilyen formátumban is közvetítenék. A 2020-as játékok egyik fő esélyese Tokió, és ha megkapnák a rendezés jogát, akkor biztos, hogy a japán gyártók mindent megtennének a tervek megvalósítása érdekében.

Jelenleg kizárólag a Panasonic és a JVC rendelkezik kompatibilis kísérleti megjelenítő eszközzel, de azért ennyi idő alatt még sok minden történhet, így akár más gyártók is ringbe szálhatnak. Mindenesetre a jelek szerint az UHD vonal már sínen van, hiszen már a másodvonalbeli gyártók is rendelkeznek ilyen (4K-s) megjelenítő eszközökkel. Többek között ennek köszönhető, hogy ha minden jól megy, a jövő évi focivébé meccseit már ilyen felbontásban is közvetítik majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés