Hirdetés

3000 dollárig is felkúszhat a következő generációs csúcs-VGA-k árazása

Az AMD és az NVIDIA is jelentős fogyasztásnövelést tervez, ami több és drágább komponens használatát jelenti.

Bár a VGA-piac az aktuális generációs tekintve igencsak kellemetlen volt az árak tekintetében, azt azért látni lehet, hogy a helyzet folyamatosan javul, így az egyes termékek egyre közelebb kerülnek a tényleges listaárukhoz. A nagy kérdés ma már az, hogy mit hoz a következő generáció, és ezzel kapcsolatban már nincsenek túl jó hírek.

Az AMD és az NVIDIA is részben a fogyasztás növelésével fog extra teljesítményt szerezni. Az RDNA 3 architektúrát használó csúcs-Radeon 450-550 watt közé érkezhet, míg az Ada Lovelace architektúrájú leggyorsabb GeForce-ok fogyasztása 600-750 watt közötti lehet. Ez annyira eltolja a fejlesztéseket a nagy teljesítmény irányába, hogy a felhasznált komponensek tekintetében is reagálni kell rá, így a következő generáció legerősebb VGA-i 3000 dolláros árcédulát is kaphatnak. Ettől egyébként nem vagyunk messze most sem, ha megnézzük a nemrég bemutatott, amúgy 450 wattot fogyasztó GeForce RTX 3090 Ti 2000 dolláros listaárát. És ennek a terméknek a gyárilag tuningolt verziói már 500 watt fölötti energiaigénnyel rendelkeznek, miközben az áruk sem áll meg 2000 dollárnál.

A fentiek önmagában még nem jelentenek akkora tragédiát, elvégre fel lehet ezt fogni úgy, hogy presztízsszintet képviselő fejlesztések is kellenek, de valójában se az RDNA 3, se az Ada Lovelace architektúra nem érkezik egy bizonyos kategória alá. Információink szerint ezt a vonalat jelenleg a Radeon RX 6700 XT, valamint a GeForce RTX 3070 képviseli, vagyis ez az az árszint, amire nagyjából még céloz az AMD és az NVIDIA, de alatta nem lesz frissítés, pusztán az aktuális generáció fejlesztései lesznek újból kiadva.

Ezen túlmenően a hosszabb távú tervek sem kecsegtetők. A VGA-gyártóktól megtudtuk, hogy egyelőre nem szerepelnek a következő egy évre szóló útitervekben olyan új fejlesztések, amelyek a klasszikus középkategóriát céloznák meg, leszámítva persze a már elérhető hardverek esetleges átnevezéseit. Itt két részre oszlik az AMD és az NV koncepciója. A vörös oldal jelentős erősítést tervez az IGP-k szintjén, és jelenleg nem tűnik úgy, hogy ezeknek házon belüli VGA-kkal konkurenciát állítanának, míg a zöldek szimplán a GeForce Now szolgáltatással számolnak kvázi pénztárcabarát alternatívaként.

Pusztán elméletben az IGP-k erősítése, illetve a felhőalapú játékszolgáltatás is realitás. Előbbinek ugye nagymértékben kedvez a DDR5, illetve az AMD a 3D V-Cache technológiát is fel tudja használni az IGP-jére, így mindkét lehetőség nagymértékben növeli majd a manapság elérhető teljesítményt. Mindeközben a felhőben futó játékok piaca lassan, de most már biztosan bővül, és tekintve az előfizetői díjakat, igazából az se mondható a legtöbb szolgáltatásra, hogy drága lenne.

Az egész így első olvasatra furcsának hangzik, de azt is fontos megjegyezni, hogy a következő generációs dizájnok leglassabb példányai is igencsak gyorsak lesznek, tehát valószínűleg az árazás sokaknak nem fog tetszeni, de bizonyos, hogy kapunk is érte valamit, tehát szó sincs arról, hogy ár/teljesítmény arányban nem érik majd meg az új fejlesztések. Ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy a VGA-piac az árazás tekintetében minimum ugrik egy kategóriát, ha nem kettőt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés