2,5 gigabites adatátviteli tempóra képes az Asustor új NAS-duója

A Nimbustor széria legfrissebb tagjai két, illetve négyfiókos kivitelben érhetők el, méghozzá 2,5 GbE portokkal.

Új NAS meghajtókkal bővült az Asustor kínálata, az AS5202T és AS5304T kódnevű Nimbustor 2 és Nimbustor 4 modellek a gyártó elmondása szerint leginkább a játékos lelkű felhasználóknak készültek, amelyet remekül tükröz a fekete és piros színkombinációban tündöklő megjelenésük is. A két eszköz közötti legnagyobb különbség a meghajtóhelyek számában mutatkozik meg, míg a Nimbustor 2 két darab, addig a Nimbustor 4 már négy darab, legfeljebb 3,5 hüvelykes adattárolót képes fogadni, beszerelésükhöz pedig nincs szükség semmiféle szerszámra.

Asustor Nimbustor 2 AS5202T
Asustor Nimbustor 2 AS5202T [+]

A két modellben eltérő hardverek duruzsolnak, a kisebb változatban egy kétmagos Intel Celeron J4005 processzor teljesít szolgálatot 2 GB DDR4 memória társaságában, a nagyobbik testvérben viszont már a négymagos Intel Celeron J4105 CPU-t találjuk, 4 GB-nyi RAM-mal megtámogatva. Mindkét verzióra igaz, hogy a memóriát akár 8 GB-ig is bővíthetjük házilag. Ezek a komponensek teszik lehetővé például a 10 bites 4K-s anyagok hardveres dekódolását, így a hátoldalon elhelyezett HDMI 2.0a kimenettel és a megfelelő alkalmazással (például a Plex) az otthoni igényeknek megfelelő multimédiás központot varázsolhatunk a NAS-okból. Az adatátviteli sebességgel szintén nem lesz gond, hiszen hátul két darab, 2,5 GbE interfészt is felfedezhetünk, az összesen három darab USB 3.2 porton keresztül pedig további meghajtókat csatlakoztathatunk.

Asustor Nimbustor 4 AS5304T
Asustor Nimbustor 4 AS5304T [+]

Az eszközökön a 3.4-es verziójú ADM rendszert találjuk, a külső dizájnhoz passzoló piros-fekete témával megspékelve. A NAS-okhoz egyszerre több felhasználó is hozzáférhet Windows, macOS és Linux operációs rendszerű számítógépekről, illetve mobil eszközökről. Felsorolni is nehéz lenne azt a mennyiségű funkciót, amire ezek a gépek képesek, de az iSCSI mellett külön kiemelnénk a Takeasy-t, amelynek segítségével a YouTube vagy Twitch csatornánkon található felvételeket menthetjük le automatikusan, ezt egyébként már közvetlenül a streamelésnél is megtehetjük.

Az Asustor Nimbus 2 és Nimbus 4 zajszintje megegyezik, készenléti állapotban 19 dB, használat közben pedig 32 dB. A megállás nélküli működésre tervezett NAS-ok megjelenési időpontja és ára egyelőre nem ismert, erről valószínűleg a hónap végén megrendezésre kerülő Computexen biztos lesz szó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés