Hirdetés

2003. szeptember 30. - az Athlon 64 napja

Az AMD Zone internetes oldal szerkesztői néhány újabb részlethez jutottak hozzá. Ezek szerint a processzor megjelenési dátuma szeptember vége, még pontosabban szeptember 30. S hogy miért pont e nap? Nos, az AMD erre az időpontra bérelte ki San Fransiscóban a Moscone Center nevű létesítményt.


Az AMD Athlon 64-nek igen kemény vetélytárssal kell majd szembenéznie. Ekkortájt debütál ugyanis az Intel Prescott CPU-ja is 3,40 GHz-es órajelen. Néhány megoldás segíthet kiegyenlíteni a küzdelmet. Míg például a memória-késleltetési-elérési idő a jelenlegi processzoroknál (így a Pentium 4-nél és az Athlon XP-nél is) 170 ns, addig ugyanez az érték az Athlon 64 esetében - a beépített memóriavezérlőnek köszönhetően - csupán 35-40 ns. Egyre inkább úgy tűnik, hogy DDR400-as RAM-okat is képes lesz kezelni az integrált kontroller, valamint idővel a kétcsatornás memóriavezérlő sem kizárt. Az Athlon 64-nél mutatkozik be a fixen rögzített hővezető lapka is (persze a teljesítményben ez nem sokat fog segíteni...). Erre azért van szükség, mert az AMD mérnökei rájöttek arra, hogy a hagyományos hővezető paszta egy idő után "lecsúszik" a processzormagról, így nem megfelelően hűti a legkényesebb részt.

Az Athlon 64-nek is teljesítmény-, és nem valós órajel-jelölése lesz, ám remélhetőleg némileg konzervatívabbnak mutatkozik majd az AMD, mint ahogy az az Athlon XP-k esetében (az utóbbi időben) történt. Mint írtuk, az AMD nem zárkózik el a kétcsatornás memóriavezérlő későbbi alkalmazásától, bár a cég szerint az integrált RAM-interfész és a jóval kisebb memória-késleltetési-elérési idő miatt a különbség minimálisra csökkenhet az Intel kétcsatornás memóriavezérlős megoldásaihoz képest.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés