Már 100 ügyfele van a Samsung bérgyártó üzletágának

Még mindig messze vannak persze a TSMC-től, de továbbra is azon dolgoznak, hogy 2030-ra megelőzzék a tajvaniakat.

A világ két legnagyobb bérgyártója, konkrétan a Samsung és a TSMC igencsak erőteljes csatát vív. Az utóbbi cégnek persze nagy előnye van, de a dél-koreai óriás hosszú távú terve szerint 2030-ban átvennék az első helyet. Ehhez nagyon fontos, hogy fokozatosan növeljék az ügyfeleik számát, és a DigiTimes információi szerint már 100-nál is több partnerük is van. A távlati célokat tekintve ez egyáltalán nem rossz eredmény.

Az első igazán lényeges csata majd a 3 nm-es node-on fog kialakulni, ugyanis a Samsung ezen a csíkszélességen tér majd át a GAAFET tranzisztorstruktúrára, míg a TSMC marad még a FinFET-en. Előre nehéz látni, hogy melyik cég döntött jól, de a FinFET egyik problémája, hogy egy bizonyos csíkszélesség alá nem tud skálázódni, és korábban az iparág a 4 nm-t jelölte meg minimum határként. Persze ez a szám nem egy kőbe vésett adat, eleve nem lehet egy csíkszélességet egy számmal jellemezni, viszont azt mindenképpen jelzi, hogy két legnagyobb bérgyártó között nincs egyetértés a kérdésben, mivel a TSMC szerint még belefér egy újabb kör a FinFET-tel, míg a Samsung szerint már nem.

A fentiek miatt sokat nyerhet az a cég, amelynek a számításai jobban bejönnek. Hasonló váltást egyébként már levezényelt az ipar, hiszen a FinFET-et is be kellett vezetni korábban, és bizony emlékezetes volt, hogy a TSMC még 20 nm-en megpróbálta a planáris tranzisztorokat, inkább kevesebb, mint több sikerrel, ami jelzi, hogy miért kockázatos az utolsó utáni pillanatig kivárni az új tranzisztorstruktúrák bevezetésével.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés