Zenei géniuszok

SP-HF 360x és 1100x

Manapság rengeteg feladattal találkozhatnak a számítógép mellé telepített hangszórók. Játékokat és különböző multimédiás szoftvereket kell megszólaltatniuk, mozifilmeknél kell teljesíteniük, de boldogulniuk kell a hangszeres és énekelt zene visszaadásának nem éppen egyszerű feladatával is. A különböző kihívások miatt a hangszórókészleteknek is különböző formája lett, és rendszerint egy feladatra vannak kihegyezve, a többiben viszont nem annyira jók. A mozizáshoz való 5.1-es rendszerek például nem boldogulnak úgy a zenével, mint a sztereó hangszórópárok, a 2.1-es szettek pedig mindenhez jók valamennyire, de semmihez sem tökéletesek.

Hirdetés

Mai tesztalanyaink, a Genius aktív sztereó hangszórópárjai elsősorban zenehallgatásra valók. A nevükben található HF betűk a hifi szóra utalnak, tehát a minőségi hangvisszaadásra. Persze a 6-18 000 forint közötti árkategóriával meg sem közelítjük majd a vájt fülűek igényeihez mért, nagyságrendekkel drágább készletek tudását, a számítógépes, "átlagemberes" realitás talaján maradunk.

Az SP-HF sztereo hangszóróknak két csoportja van. Az egyikbe az x-szel végződő, tehát a régebbi, kisebb modellek tartoznak, az A-val végződőbe pedig az újabbak, nagyobbak. Sajnos elnevezésükben a Genius a megtévesztő PMPO (maximális pillanatnyi zenei teljesítmény) számokat használta, ennek kevés köze van a bennük dolgozó erősítő és hangszórók tudásához. A Genius honlapján és a termékek csomagolásán is szerepel emellett az RMS teljesítményérték, amit zenei teljesítmény néven is szoktak emlegetni. Mérnöki szemmel ez a szám is meglehetősen felületes jellemzése egy aktív erősítős hangfalnak, de az átlagemberek ez alapján már jobban össze tudják hasonlítani az egyes termékeket, mint az erősen reklámszagú PMPO alapján.

Előkapva a legkisebb Genius SP-HF 360x-et, famintázatú, nagyjából tenyérnyi alapterületű és kétszer ilyen magas (75 x 50 x 150 mm) dobozkát csodálhattunk meg, enyhén retró stílusú krómkerettel a hangszórók közül. A rendszer kétutas, tehát mindkét oldalon két hangszóró kelti a hullámokat. A felső kicsi 1"-os a magas, az alsó nagyobb 3"-os a többi tartományért felel. Ez a felépítés rendszerint jobb zenei hangzást biztosít az egyhangszórós (egyutas) megoldásoknál.

A jobb dobozka aljára kerültek a kezelőszervek, egy LED és két csatlakozó. A bekapcsoló melletti tekerőkkel a hangerő és a hangszín állítható. Az egyik aljzatba fülest, a másikba külső hangforrást – például MP3-lejátszót – dughatunk.

Hátul a kezelőszerves oldalra fut be az elektromos hálózat és az analóg audiojel kábele. Benne lakozik a táp és az erősítő, amiből 120 cm-es vezeték indul a másik hangszóróhoz. A ház MDF lemezből készült, ami sokkal jobb akusztikát biztosít, mint a kommersz műanyag. Még akkor is, ha vékonyabb fajta, csak 6 mm-es. A felső részen, a magassugárzók mögött kerek reflexnyílás látható.

Árát tekintve az x jelzésű sorozat közepén helyezkedik el az SP-HF 1100x, mely alatt a 850x (a 800x utódja), fölötte pedig a kifutó 1250x és 2000x áll. Külsejét a körtefa árnyalat és a hangsugárzói körül csillogó, kerek, krómozott műanyagkeret határozza meg. Természetesen ez a modell is kétutas, akárcsak többi tesztalanyunk. A felső magassugárzó továbbra is 1"-os, de a középső és mély frekvenciákért felelős tányér 4"-osra nőtt. Az 1100x RMS teljesítménye 28 watt, a 850x nyolccal gyengébb, az 1250x 12 wattal, a 2000x pedig lényegesen, 32 wattal erősebb nála.

Nemcsak mérete, hanem előlapi vezérlőpanelje is komolyodott. Az összevont hangszínszabályozó helyett magas- és mélykiemelést kaptunk a bekapcsológomb, hangerőszabályozó, valamint a fülhallgatós csatlakozó és vonalbemenet mellé.

Hátul ugyanaz maradt az elrendezés, mint a kis 360x-nél. Érdekes, hogy a két hangszóró között itt csak egy méteres kábelt találtunk, miközben a számítógéphez vezető 140 centiméteresre nyúlt. Fontos részlet, hogy az MDF lemez itt már 9 mm vastag, tehát merevebb, jobban ellenáll a rezgéseknek.

Hogy látsszon a méretviszonyuk, egymás mellé helyeztük a két x jelzésű Genius hangdobozt. Az 1100x elsősorban szélességében nőtt, de mélységében és magasságában is gyarapodott. Alapterülete 130 x 165 mm, magassága 232 mm. A képen harmadikként az új sorozat egyelőre legkisebb tagja, az SP-HF 1250A látható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés