Hirdetés

2014. április 25., péntek

Gyorskeresés

Főszponzorunk

Útvonal

Tesztek  »  Processzor rovat

Mit tudhat majd vajon a Kaveri GPU-ja?

  • (f)
  • (p)
Elemzés – Írta: | 2013-11-27 10:04

Megpróbáljuk kinyomozni, játékok alatt mire lehet majd képes a januárban érkező csúcs asztali APU.

Hirdetés

Esélylatolgatás

A megszokás kedvéért összesítettük a néhány játékban kapott eredményeket.

Egyszerű szimulációnk alapján a januárban megjelenő A10-7850K APU-ban található grafikus processzor körülbelül 20%-kal múlhatja majd felül az A10-6800K IGP-jét, mellyel nagyjából a HD 6670 vonalába kerülhet. A két HD 7750 közötti űr jól mutatja, hogy ezért az eredményért a szűkös memória-sávszélesség a felelős, mely sok esetben limitálja az 512 számolóegység által elérhető maximális megjelenítési tempót. Ezzel minden bizonnyal a tervezők is tisztában vannak, így érdekes lesz látni, hogy a végleges termék esetleg tartalmazni fog-e bármilyen, a DDR3-as rendszermemória sávszélességégének limitációját enyhítő vagy kompenzáló megoldást.


[+]

Nincs könnyű dolga az AMD-nek, hisz a DDR4 szélesebb körű elterjedéséhez még legalább két év szükséges. A vállalat kacérkodott a GDDR5 bevetésével is, de ez a terv végül piacképtelennek bizonyult, így elvetették. Egy potenciális megoldás lehet a lapkába (vagy mellé) integrált buffer (cache), bár ez további szilíciumot vagy egy plusz lapkát, illetve utóbbi esetében valamivel bonyolultabb tokozást jelentene, ami az előállítási költségekre kedvezőtlen hatással lenne, akárcsak a 3 vagy 4 csatornás memóriavezérlő lehetősége. A tervezőknek a megfelelő haszonkulcs fenntartása mellett azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy ezeknek a 140-150 dollár körüli csúcsmodelleknek rendszerszinten kell jó ár/teljesítménnyel mutatóval rendelkezniük, ergo hasonló összegből ne érje meg jobban megvásárolni a különálló processzor és videokártya kettősét, mint az APU-t. Minden bizonnyal nagy segítség lehet majd egyes játékoknál a Mantle API, de ez "csak" a konkurenciával szemben jelenthet előnyt, hisz példának okáért a HD 7750 ugyanúgy képes lesz (gyorsabban) futtatni az API-t támogató játékokat, mint az új APU.

A Kaveri rajtja után szokásunkhoz híven majd részletes teszttel jelentkezünk, mely már jóval pontosabb információkkal fog szolgálni az APU számítási teljesítményét és képességeit illetően.

Oliverda

Hirdetés

Előzmények

Főszponzorunk

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2014 PROHARDVER Informatikai Kft.