Így tudod nézni a foci-Eb-t tévén, telefonon, számítógépen

Ma már számos módon elérhető a meccseket közvetítő M4 műsora, ezeket szedtük össze.

Foci-Eb 2016

2016. június 10-én, pénteken kezdődik az egy hónapon át tartó labdarúgó-Európa-bajnokság, és akinek nincs olyan szerencséje, hogy helyszínen szurkolhat, azért a meccseket megnézheti, hiszen a MTVA M4 sportcsatornája közvetíti az összecsapásokat. Összeszedtük az alapoktól kezdve, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak erre, hiszen ma már annak sem kell lemondania a tévézésről, aki például az autópályán vesztegel egy dugóban, amikor kezdődik egy mérkőzés.

Hirdetés

TV

Ha valakinek van tévés előfizetése, akkor a legegyszerűbb a dolga, hiszen csak az M4-re kell kapcsolnia. Amennyiben ilyennel nem rendelkezik, viszont van digitális tévétunerrel felszerelt televíziója (az elmúlt években ez már alapelvárás), akkor elegendő egy külső antennát rádugnia, és egy rövid hangolási procedúrát követően máris nézheti az ingyenes adásokat, köztük az MTVA csatornáit.


[+]

Amennyiben valakinek régebbi, jellemzően katódsugárcsöves modell van csak kéznél, amiből hiányzik a digitális tuner, akkor sem kell elkeserednie, hiszen ha vesz egy set-top boxot, azzal orvosolható ez a probléma. Erre a dobozra csak rá kell dugni az antennát, majd csatlakoztatni a készülékhez, és máris lehet tévézni.  A hagyományos televíziós megoldás nagy előnye, hogy a minőség minden esetben kifogástalan, és a meccsek minden körülmények között gond nélkül megnézhetőek (kivéve, ha áramszünet van, bár az akkumulátoros, hordozható modellek erre is megoldást kínálnak)

Számítógép

A számítógéphez USB porton keresztül csatlakozathatunk külön megvásárolható DVB-T sticket, vagyis digitális tévétunert (például: ilyet). A pendrive-nál alig nagyobb eszközök a tévés set-top boxokhoz hasonlóan működnek, azaz mindössze egy antennára van szükségük, és rögtön megjelenik az adás a monitoron vagy kijelzőn, ennek köszönhetően gyakorlatilag televízióvá varázsolva a computert.

M4 élő online
M4 élő online [+]

De még erre sincs feltétlenül szükség, ha van internet-előfizetésünk. A köztévé internetes oldalán ingyenesen nézhető többek között az M4 is, amihez pusztán netkapcsolat szükséges. Ennek a minőségével viszont komoly problémák vannak olykor, ráadásul ha egyszerre viszonylag sokan nézik, akkor hajlamos összeomlani a rendszer. Az év folyamán próbálkoztunk ily módon például magyar bajnoki mérkőzések, illetve az MTVA legnépszerűbb műsora, a Gasztroangyal megtekintésével is, és sok esetben tapasztaltunk kisebb-nagyobb anomáliákat, előfordul az is, hogy már a weboldal sem tölt be.

A kalóz online streamek biztosan nem fognak hiányozni az Eb alatt sem, azonban ezek minősége katasztrofális és állandóan reklámokkal bombázzák a nézőt, ráadásul biztonsági szempontból is nagyon aggályosak. Sokszor például különféle programok letöltésétől teszik függővé a szolgáltatás elindítását, ami gyakorlatilag olyan, mintha a betörőt beinvitálnánk a lakásunkba, és kikészítenénk neki az értékeket a konyhaasztalra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés