Hirdetés

2012. május 31., csütörtök

(#201) Gorneck23 válasza efi99 (#199) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Mert a legtöbb lap balfasz módjára szabályoz azért...Én jobb szeretem kézzel állítani pont ezért vettem panelt és a fogyi mérőért...arról nem is beszélve minek visítson a venti, ha nem kell...mondjuk nálam állandó a fordulat...120as venti 600-700rpm-en. Gyári ventinél pl horror a lapok szabályzása...

Ha meg meg lesz a panelod akkor tudsz kísérletezni...

Kábelek:
3-pin to dual output 3-pin and 3-pin (no RPM line on later) - line length 20"
3-pin to dual output 3-pin and 4-pin PWM (female end with no RPM lines) - line length 39"
3-pin to 3-pin - line length 20"
4-pin PWM to 4-pin PWM - line length 20"

[link]

(#202) efi99 válasza efi99 (#199) üzenetére

efi99
(fanatikus tag)

Na megjött. Tényleg nagyon csecse és tényleg nem olvasható felülről. Arra gondoltam, hogy később 2 helyet elfoglalva ferdén építem be (előlap felfelé nézzen kb 30 fokkal) de ahhoz reszelgetni is kéne (nem a Zalmanból). Egyelőre 2 ventit kötöttem rá, az egyik egy kicsi 4 cm-es, ez nem megy 1200 alá, bármit is állítok be neki (felfelé oké), gondolom van egy határ mondjuk 5V, aminél kevesebbet nem küld ki a Zalman, az meg ilyen pirinyó ventinél még mindig meghajtja ennyire.
Nem kísérletezgettem még, de ráfogom majd kötni a CPU és tápventit is, viszont mindkettőt úgy akarom, hogy továbbra is a lap ill a táp szabályozza őket és én csak monitorozom. A CPU-ra menne az elosztós zsinór, a táphoz a sima, mert az a gyanúm, hogy a 12V-ot most is a lapról veszi, csak a tápon belül vesz le belőle, tehát kell neki a 12V madzag is. A CPU-nál viszont meg kell oldanom a PWM szálat is a laphoz, mivel a BIOS-ban voltage-szabályozásra állítva lepróbáltam és ebben a módban fele akkora fordulattal kezd, ergo CPU-hőfokot is jobban felengedi (Gigabyte MA770-DS3 + AC64 + AMD Black 5000+) /Ennyit arról, hogy mindegy, hogy melyik módban szabályozzuk/

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#203) Gorneck23 válasza efi99 (#202) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

4-11V között szabályoz a panel...

A tápban általában 2 eres venti van...fordulatszám szál hiányzik...ergo a panel lelassítja felpörgeti majd a ventit...szal ésszel azt a összekötést a tápnál...mert kis is nyírhatod a drágát...

PWMes ventit illik PWMes módba szabályozni...nemtom ki írta a Voltage-t...

(#204) efi99 válasza Gorneck23 (#203) üzenetére

efi99
(fanatikus tag)

Ebben a tápban gyárilag 3 eres venti van, eredetileg is kivezetve szabványos 3 tűs csatival, plusz a táp hátulján beállítható a fordszám (low-med-fast-auto) nos az auto-ról nem akarnék lemondani. A CPU ventit az alaplapról akarom szabályoztatni (auto), viszont az elosztós zsinór elosztója csak 3 tűs, a PWM ág hiányzik. :(( így azt az ágat ebben a formában nem tudom visszavezetni.

(#205) Gorneck23 válasza efi99 (#204) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Az jó...

Mondtam, hogy annyi...

(#206) X@b3e

X@b3e
(PH! addikt)

Beüzemeltem a mutatós Zalman-panelkámat, sajna valóban csak szemből olvasható :((
Ezzel még meg is barátkoznék, de kicseréltem két 12cm-es ventimet Noctua NF-S12 800 rpm és egy 1200 rpm-re, ezeket vezérelném, de nem igazán sikerül...
Az egyik közvetlen a panelra van dugva a FAN1-re, a másik meg a három csatlakozzóval rendelkező PWM kábelt kapta a FAN4-en úgy, hogy a harmadik csati egy kapcsolóra csatlakozik, így ezt a ventit le/fel tudom kapcsolni. A FAN2 és 3 a "kézikönyvben" leírt módon standby módba kerültek, viszont hiába tekerem be a kívánt fordulatokat az 1-es és 4-es fannál, és fogadom el a mode gombbal, a FAN1 fix 780rpm, a FAN4 pedig konstans 1170rpm marad :F
Nem támogatná a panel a ventiket? Pedig elvileg 500 illetve 600 rpm-ig visszafoghatóak...

... Roma siamo noi ... S.P.Q.R.

(#207) efi99 válasza X@b3e (#206) üzenetére

efi99
(fanatikus tag)

Kicsit zavaros.
Lefelé, lehet, hogy nem megy egy érték alá (ami 4V-hoz tartozik) én is így jártam. Felfelé menni kéne. A másik ventit nem értem, az elosztósba dugtad (ami a venti felől 1, kifele 2)? Mert ennek az egyik ágában nincs 12V zsinór (piros). Gondolom amelyiken van, azon van a kapcsolód, máskülönben nem lehet kapcsolgatni, így viszont a Zalmanra dugottban csak egy GND meg egy rpm visszajelző van, a szabályozható feszültség ág meg sehol...

(#208) X@b3e válasza efi99 (#207) üzenetére

X@b3e
(PH! addikt)

Sem fel, sem lefelé nem változtatja a fordulatot.
A kapcsolós ventit úgy csatlakoztattam, hogy a 4pines anya ment a Zalman panelra, a 3pines anya lett a kapcsolóval összekötve, a 3pin apa meg a ventivel.

(#209) efi99 válasza X@b3e (#208) üzenetére

efi99
(fanatikus tag)

Hát ezt mondom, a 4 pines felén csak 2 zsinór van, nincs 12V-os madzag (csak a földelés meg a fordszám jelző), akkor pedig nem tudja vezérelni. Eredetileg ez a fele van az alaplapra szánva (mert vannak alaplapok, amik nem bootolnak be, ha nem érzékelnek ford számot a CPU-fan csatlakozón) a 3 csatis meg a Zalmanra, mert abban van 12V-os ág is és azzal tud szabályozni.
A manual 5. oldalán is látszik (C3 cable) a 6.-on meg még jobban.

[ Szerkesztve ]

(#210) X@b3e válasza efi99 (#209) üzenetére

X@b3e
(PH! addikt)

Szal akkor azzal a kábellel így ebben a formában nem tudja vezérelni. Elfogadom, nem erre találták ki ezt a zsineget, majd barkácsolok akkor ;]
De a másik, normál standard FAN1-re dugott kábelel sem vezérli a másik ventit...

[ Szerkesztve ]

(#211) Sdi válasza X@b3e (#210) üzenetére

Sdi
(PH! addikt)

Hali

Nekem is van 2db 12cm-es 1200-as Noctua-m és nekem sem tudja vezérelni őket :( , sőt nálam ez olyan szinten van, hogy ha rádugom valamelyiket állandóan sípol a vezérlő :(( .

[ Szerkesztve ]

Giants az isten :)

(#212) Gorneck23 válasza Sdi (#211) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Miért csodálkozol... :F Gondolom nincs rpm szál a ventiből...ergo nem tud a panel mit kiolvasni így nem is tudja vezérelni rendesen...valszeg az összes ilyen jellegű szabályzóval gondba lennél...sajna.

X@b3e: Nálad is ez a gond... ;)

Sima potis venti szabályzót kell venni...MFC1.

(#213) Sdi válasza Gorneck23 (#212) üzenetére

Sdi
(PH! addikt)

Nem tudom, hármas csati és három szál van a ventiken, és a házam oldallapján lévő 25-öst ugyan olyan csatival simán szabályozza.

(#214) Gorneck23 válasza Sdi (#213) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Akkor nem szóltam... :B AC-n nincs rpm szál...

Kapcsold ki a riasztást és úgy próbáld, hogy nem sipárogjon...adj neki egy kis feszt és utána kapcsold vissza a fordulatszám ellenőrzőt...alacsony fesz miatt lehet nem olvas ki...

(#215) Sdi válasza Gorneck23 (#214) üzenetére

Sdi
(PH! addikt)

Próbáltam már mindent de nem működött, ha esetleg valakinek sikerülne, leírhatná hogyan.

(#216) Gorneck23 válasza Sdi (#215) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Lapra rákötve monitorozható a ford szám?

(#217) Sdi válasza Gorneck23 (#216) üzenetére

Sdi
(PH! addikt)

Össze-vissza jelzi a lap is.

(#218) Gorneck23 válasza Sdi (#217) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Akkor sajna ott nem a panellal lesz a gond...potival lesz sztem csak szabályozható akkor rendesen a venti...

(#219) Sdi válasza Gorneck23 (#218) üzenetére

Sdi
(PH! addikt)

Én nem is gondoltam, hogy a vezérlővel van baj. A ventik fordulatszámának visszajelzése valamiért faramuci és nem szeretik. A venti ford szabályozására egy lehetőség van, vagy simán megy 1200-on, vagy elé lehet kötni egy hozzá adott ellenállással ellátott hosszabbítót és azzal olyan 800 körül mennek / mivel másképpen nem tudom szabályozni, így használom /.

[ Szerkesztve ]

(#220) Gorneck23 válasza Sdi (#219) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Csak hát az ember másra számít és ilyenkor ilyen kiadások mellett nem örül, ha vmi nem müxik ahogy kéne...

(#221) Sdi válasza Gorneck23 (#220) üzenetére

Sdi
(PH! addikt)

Én is pislogtam amikor megvettem a panelt és nem akart az istennek sem összejönni a szabályozás / ez volt az egyik amiért megvettem :DDD /, de túltettem magam rajta. A ventik már előbb megvoltak. Ha egyszer szükségét fogom érezni, akkor legfeljebb lecserélem őket valami működőre.

[ Szerkesztve ]

(#222) Gorneck23 válasza Sdi (#221) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Én az AC ventikkel jártam így...ott legalább nincs rpm szál...:D Viszont van rajtuk kívül mit szabályozni...szal nem potya a panel...hozzájuk meg rendeltem ~2,5k-ért potis floppy helyre rakható szabályzót...így a 5 AC ventiből 4 az új panel által lesz szabályozva. Ami a cpu bordán van AC az mellé kapott csipcsilla ventit amit kezel a panel szépen...szal szabályozható a két venti egy Y elosztó segítségével....A 2db 9es papst meg müxik szépen.

(#223) Sdi válasza Gorneck23 (#222) üzenetére

Sdi
(PH! addikt)

Tényleg, milyen halk, szabályozható ventik vannak / nem embertelen áron /.

(#224) X@b3e válasza Gorneck23 (#212) üzenetére

X@b3e
(PH! addikt)

Hogyne lenne rpm szál...
Sajna az a baj, hogy az összes, jól kinéző panel gyakorlatilag alkalmatlan különféle ventik vezérlésére. A TT Hardcano12 szintén világbajnok kinézetben, de annyira válógatós, hogy meg is váltam tőle...
Úgy látszik ez is csak dísz marad a gépemben, a sima Zalman molex - venti 5V/12V átalakítónak több hasznát veszem :(((
Még a Scythe Kama Meternek adok talán egy esélyt, de a Zalmi szebb volt, azért hozattam ezt. Van még itthon pár 12-es venti, megnézem van-e olyan, amivel elboldogul.

Mod: Apósnál MFC1 van. Az én gépembe vhogy nem illene :B Azért elvárná az ember 2008-ban, hogy egy ilyen tizenakárhányezres "ventivezérlő" is megüsse azt a szintet.

[ Szerkesztve ]

(#225) Feree13

Feree13
(őstag)

Igen, most nekem is van egy kis problémám a cuccal, miszerint nem tudja rendesen megvezérelni a Kama Bay-ben található 12CM-es ventimet...
Alapból elvileg 800RPm-en műkszik a venti. Azonban fel sem pörög amikor bekapcsolom a gépet ha nem 1500rpm-re van állítva a vezérlő.
Jelen pillanatban túl van vezérelve csak így hajlandó elindulni. Mondjuk arra is kíváncsi lennék hogy az istenbe megy egy alapból 800-as venti 1500-at a zalmival.
Nah mindegy.
Nekem eddig egyedül ezzel a ventivel van gondom, pedig azért már nem 1 rá volt kötve... :U

"Nem veszélyes, inkább csak kellemetlen, mint amikor egy ötéves gyerek fojtogat"

(#226) X@b3e

X@b3e
(PH! addikt)

Csináltam egy kis "tesztet" az általam nagyhirtelen fellelhető ventikkel, és az eredmény sajnos lesújtó....

Thermaltake TT-6025 6cm venti - fordulatot kijelez, szabályozás :(

Vízhűtés miatt nekem csak 12cm-es ventiket kellene hűtenie, ezekből sajna semmi jó:

Thermaltake TT-1225A - fordulatot jelzi, szabályozás :( (mondjuk molexesből egyel sem boldogul, szemben a TTake Hardcanokkal, ahol ehhez mellékeltek kábelt)
Noiseblocker SX2 - fordulatkijelzés :( , szabályozás :(
Enermax PL 12B 12M - fordulatot jelzi, szabályozás :(
Noctua NF-S12 800 - fordulatot jelzi, szabályozás :(
Noctua NF-S12 1300 - fordulatot jelzi, szabályozás :(

Szóval ez lesújtó. Szép az MFC2, csak arra nem jó, amire kitalálták...
És még jön az, hogy csak teljesen szemből lehet leolvasni a kijelzőt.
Eseleg Scythe ventikkel (S-Flex) van vkinek tapasztalata? Mert ha azt sem viszi, nem látom értelmét, hogy maradjon.

(#227) nygma

nygma
(PH! kedvence)

Üdv!

Nekem is volt szerencsém kipróbálni egy ilyen csodát,de nem vagyok oda érte. :(

A kijelzőt csak szemből lehet teljesen látni.( elég idegesítő hozzáteszem)

A ventiket nem nagyon akarja szabályozni.( nem tudom mi az oka,válogatós vagy mi a fene :F )

Egyszóval dísznek és egyéb modding eszköznek tökéletes,másra nem nagyon jó szerintem.... :U

[ Szerkesztve ]

(#228) X@b3e válasza nygma (#227) üzenetére

X@b3e
(PH! addikt)

Ezt most tényleg te próbáltad ki, vagy a haverod mesélte, mint az alaplapnál a biosfrissítést? ;]

(#229) Gorneck23 válasza X@b3e (#228) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Silentmaxx-ventikkel tökélteles, ahogy a Swif-es Cooolink ventikkel is...12*12*3,8as Scythe ventit is simán szabályozza...

(#230) emre33 válasza nygma (#227) üzenetére

emre33
(PH! addikt)

1: Nem csak szemből lehet látni, oldalról is, csak ne nézd magasabbról

2: Nagyon sok ventilátorral kiprobáltam, tökéletesen szabályozta midnegyiket. És szabályozza is.

Legjobb cucc -> kézi FAN rpm szabályozás!

(#231) Gorneck23 válasza emre33 (#230) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Volt olyan ami csak két eres volt?

(#232) emre33 válasza Gorneck23 (#231) üzenetére

emre33
(PH! addikt)

Nem, mert lehet kapni 3 erest (4erest ), és nem egy dráa dolog..
Főleg annak aki 10.000Ft előlapi panelt vesz..Az szerezzen rendes FANokat is hozzá :R

(#233) Feree13 válasza X@b3e (#226) üzenetére

Feree13
(őstag)

Nekem két S-lex is rá van kötve, egy 800rpm-es meg egy 1200-as is, mindkettőt nagyon korrekten vezérli...
Nem lehet hogy a te példányod hibás?

"Nem veszélyes, inkább csak kellemetlen, mint amikor egy ötéves gyerek fojtogat"

(#234) X@b3e válasza emre33 (#232) üzenetére

X@b3e
(PH! addikt)

Amiket felsoroltam, egytől egyig minőségi venti... Azokkal mi a helyzet? Vagy a kivétel erősíti a szabályt? :U

(#235) X@b3e válasza Feree13 (#233) üzenetére

X@b3e
(PH! addikt)

S-Flexxel még megnézem, kerítek valahonnan. Nem hinném, hogy hibás lenne, a Hardcano is így szarozott, már nem tudtam mit rákötni, csak TT ventit. Másnál meg vígan működött cpu coolerrel, 8-as ventivel, csak nekem 12-est ventit kellene vezérelnie..

Amúgy még egy érdekes dolog: a Noctua ventikhez adnak egy olyan FAN-csatis toldót, amiben van egy ellenállás, így csökkenti a feszt és a venti fordulatszámát. Ha beiktatom a toldót, akkor a panel lesípolja a ventit, nem érzékeli, hogy forog. Toldót kiveszem, akkor megy tovább :O

[ Szerkesztve ]

(#236) AirBooms válasza emre33 (#232) üzenetére

AirBooms
(PH! addikt)

Nekem a Gigabyte Aurora 3D 570 házam saját, eredeti ventijeit sem szabályozza, pedig azok is minőségiek - csak fordulatszámot ír ki. De vannak Noctua ventijeim és NoiseBlockerek is (mindegyik minőségi, szerintem), s azokkal sem boldogul. :U Lényegében már csak a teljesítményfelvétel kijelzésére használom :U a 11k-s cuccot!

(#237) emre33 válasza AirBooms (#236) üzenetére

emre33
(PH! addikt)

valamit nagyon elkötöttél!!!!

(#238) efi99

efi99
(fanatikus tag)

Biztos, hogy ezek a - főleg 12 cm-es ventik - szabályozhatóak? Lusta vagyok utánanézni, de nem állandó fordulaton járnak csak esetleg? Pl elég jól el tudom képzelni, hogy valami feszültségfojtás-féle van bennük, mondjuk a ventire mindig csak 5V-ot enged rá, akkor is ha 5V, akkor is ha 8,5 V menne be. Akkor aztán tényleg hiába szabályozzuk.
Halk ventit így a legegyszerűbb csinálni, kialakítás, motor ugyanaz, valami ellenállás lefojt, kész a 800 rpm. Aztán fél év múlva átfestik, kisebb fojtás, marketingrizsa: itt az 2.0 venti, picit hangosabb, de jobban hűt.

(#239) Gorneck23 válasza efi99 (#238) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Eddig 4 fajta 12es simán szabályozható volt...Noctua, SM, Coolink, TT.

Egyedül az AC-vel nem boldogult eddig a panel, mert az csak 2 eres...rpm szál hiányzik...de ezt is meg lehet oldani...

(#240) X@b3e válasza Gorneck23 (#239) üzenetére

X@b3e
(PH! addikt)

Melyik Noctua? Mert az NF-S12 egyik verzióját sem viszi..

(#241) AirBooms válasza emre33 (#237) üzenetére

AirBooms
(PH! addikt)

Hát baromi nehéz itt elkötni valamit! A venti csatikat rádugtam a Zalmanra, s ennyi. Mit lehet itt elrontani?

(#242) efi99 válasza AirBooms (#241) üzenetére

efi99
(fanatikus tag)

Hát nem könnyen, de azért van 1-2 apró buktató, főleg az elosztóssal. Annak pl az egyik ága (a sárga-fekete zsinóros) az csak mér, de nem szabályoz. Aztán: a 4 tűs sima kábelra csak úgy lehet rádugni egy 4 lukas ventit, hogy előtte késsel costumizáljuk valamelyik csatit. (Az AC64 pro-nál legalábbis biztos, annál ugyanis a kis borda beljebb van a csati külsején, hogy ha valaki 3-as alaplapira dugja, akkor a megfelelő 3 legyen rádugva, ne pedig a PWM ág)
Ebből kifolyólag megint az elosztósnál a 4-es csatit (amelyiknek viszont a 2 legszélén van a borda) rosszul is rá lehet dugni 3 tűre.

(#243) laci06 válasza X@b3e (#240) üzenetére

laci06
(senior tag)

Gondolom az NF-P12-re gondol...
Nekem az van, igaz a szabályzóm a régi mfc1, de gond nélkül szabályozza... Igaz olyan mintha 12V-t nem csak 11-t tudna adni nekik...

(#244) X@b3e válasza laci06 (#243) üzenetére

X@b3e
(PH! addikt)

Az MFC1 más tészta, esküszöm jobb, mint ez.
Már nagyon szemezek a Kama Meterrel, csak félek, hogy nem tudom zárni a gombjaitól a Chieftec ház előlapját, no meg az a hangerőszabályzó dolog nekem full felesleges (és sajna szvsz. csúnyább, mint a Zalman, csakhát a funkcionalitás...)

(#245) AirBooms válasza efi99 (#242) üzenetére

AirBooms
(PH! addikt)

És mi a buktató, ha az 1-es (3 lábú) csatira dugok rá egy 3 lábú, 3 vezetékes ventit?

(#246) Gorneck23 válasza X@b3e (#240) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Noctua kihúzva...azt havernál a lap szabályozza...ne haragudj tévedésemért...de megnézetem vele...

A többi viszont marad...mert azok valóban arra voltak/vannak kötve.

(#247) X@b3e válasza Gorneck23 (#246) üzenetére

X@b3e
(PH! addikt)

Elhiszem, lehet, hogy csak én vagyok ilyen szerencsétlen, hogy a birtokomban lévő 5 féle venti egyikét sem tudom rendesen használni vele :O És most még a gép tuninglásával is megakadtam :O , kiábrándulok a végén a PC-ből és veszek egy XBOX-ot :O

(#248) Gorneck23 válasza X@b3e (#247) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Az a baj, hogy hasonló elvű előlapnál is fennáll ez a dolog...vagyis baszik működni... :(

(#249) Rocko66

Rocko66
(tag)

Hali!
Haverom most vett egy ilyen vezérlőt,1 zalman proci hűtő és két ház venti van neki rákötve,azt mondja vmiért sípol állandóan amikor bekapcsolja a gépet, és nemhalkul el a ventik fordumlatszámát lehet rendesen állítani azt mondja,ezt a sípoló hangot hogy lehet kikapcsolni?

[ Szerkesztve ]

(#250) Sdi válasza Rocko66 (#249) üzenetére

Sdi
(PH! addikt)

Valószínűleg valamelyik venti nem tetszik neki, valamiért.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.