Hirdetés

2012. május 31., csütörtök

(#1) Feree13

Feree13
(őstag)

Szóval, mint sokan gondolom tudják/látták/hallották, megjelent a Zalman cég legújabb előlapi vezérlőpanelje.
Igazából külföldön már régebbóta hozzá lehet jutni, kishazánkban azonban még csak most kezd el beszivárogni, egyre több kereskedésben lehet rendelni magunknak egy példányt.
Én is így tettem a minap, és ma már kezemhez is kaptam a kicsikét.

Első benyomásra is szimpatikus volt, összeszerelése nem okoz szerintem senkinek különösebb gondot.

Igazából teljesen azt kaptam amit elvártam a pénzemért, talán egyetlen negatívumot tudnék felhozni: ha nem pontosan szemből nézzük a panlet, akkor szinte semmit nem tudunk leolvasni, mert olyan mintha minden digit világítana. Remélem ez nem csak az én példányomnál van így. Annyira nem zavaró, de ha le akarjuk olvasni megfelelően, le kell hajolnunk a gépünkhöz. :U
A hőmérsékletszenzorok pontosak, a ventillátorok fordulatszáma 60RPM-es lépcsőkben állítható, ami véleményem szerint igencsak pontos.
A fogyasztásmérő pedig több mint érdekes, nagyon dinamikusan képes változni az alkalmazások futtatásának hatására. És az értékei is teljesen rendben vannak.

Egy szó mint száz: én meg vagyok vele elégedve.
Várom másnak a tapasztalatait, kérdéseit is.

Honlap: [link]

És egy kép róla:
[kép]

[Szerkesztve]

"Nem veszélyes, inkább csak kellemetlen, mint amikor egy ötéves gyerek fojtogat"

(#2) Sylar_

Sylar_
(lelkes újonc)

nem idle-ben megnézted a fogyasztást?

ennek a betekintési szögnek nem örülök, oldalról is ilyen rossz vagy csak felülről? nekem kb. szemmagasságban lenne, de a szemköztihez képest kb. 60 fokos szögben nézném oldalról

(#3) Feree13 válasza Sylar_ (#2) üzenetére

Feree13
(őstag)

Terhelve a fogyasztás nálam 170W körül van. Ami megintcsak reális.

Felűlről rossz csak nagyon, ha oldalsó szögben térsz el az annyira nem vészes, de azért úgy is romlik az olvashatóság.
Igazából ezt annyira nem találták el szerintem. Túl fényesek a digitek.
Remélem hogy nem csak az enyém rossz és mindenki megfelelően látja minden szögben, mert akkor mérges leszek. :)

"Nem veszélyes, inkább csak kellemetlen, mint amikor egy ötéves gyerek fojtogat"

(#4) csigi válasza Feree13 (#3) üzenetére

csigi
(PH! addikt)

Szia.
A fogyasztásmérő kanóca ugye egy külön hátlapi adapteren keresztül jön be a házba. Kérdésem, hogy elég hosszú-e ez a belső madzag a hátlap és maga a szabályzó között? Egy tisztességes méretű házban elfér-e, ráadásul nem is légvonalban szeretném vezetni...
Köszi!

Phenom II X4 955 BE eladó.

(#5) Feree13 válasza csigi (#4) üzenetére

Feree13
(őstag)

Igen, egy külön hátlapi bevezetésen jön be a házba, a kábel meglepően hosszú, vagy 70-80cm biztos van, nekem egy nagy toronyházam van (chieftec BA 01 BBB) és én sem légvonalban vezettem hanem szépen a saroktó sarokig, és még majdnem a legfelső 5,25-ös rekeszig is elér így, szóval egy normál méretű házban bőségesen elég hosszú.

(#6) csigi válasza Feree13 (#5) üzenetére

csigi
(PH! addikt)

Akkor még kérdeznék... :B
- A venti fordulatszám állításra reagál azonnal? Szóval lehet amúgy realtime tekergetni a ventiket?
- Gép indításánál csipog/riaszt egy kicsit (mert akkor még nem pörögnek rendesen a ventik)?
- A PWM-es szabályozóra rá lehet tenni sima háromkanócos ventit? És szabályozza is?

Köszönöm és bocsi, hogy így elhalmozlak a kérdéseimmel. :B :R

szerk: Ja és meglepően hasonló a konfigunk...

[Szerkesztve]

(#7) Feree13 válasza csigi (#6) üzenetére

Feree13
(őstag)

1: A venti fordulatszám állításra, meglepően gyorsan reagál, kb 2-3másodperces késése van, de mire beállítod a kívánt értéket, rá 2 másodpercre már a venti is beáll a fordulatra.
Mivel a késés elhanyaglható simán realba lehet nyomni. :)

2: Ha jó emléxem amikor a gépet bekapcsolod egyet csippan, és utána többet nem, szóval az is csak valamiféle önteszt lehet, a riasztásnak amúgy is van pár másodperc laufja.

3: Szerintem a PWM-re nem tudsz sima ventit rárakni, bár még nem próbáltam, de ahogy a csatlakozót elnéztem, nem lehet, csak 4 tüsis ventit rádugni.

Azonban az első channelre 2DB azonos kaliberű ventit is rá tudsz dugni, azonban azok mindíg ugyanazon a fordulaton lesznek, mivel egy csatornán vannak.

Szóval effektíve 4''sima'' ventit is tudsz vele szabályozni.
Nekem nincs PWM-es ventim, így az a channel pihizik.

SZívesen válaszolok bármire.

(#8) Feree13

Feree13
(őstag)

Amúgy most délelőtt szétkaptam a kicsikét, meg tesztelgettem ''mit bír''.

Elég egyszerű belseje van, és igencsak darabokra szét lehet szedni. A csatlakozók minőségi forrasztáson mentek keresztűl, így nem kell félni, hogy egyszer kiszakad mikor húzogatjuk a dolgokat.
Leszedtem az LCD-részt is, hogy lehet e valamit kezdeni a fényes digitekkel, hát sajnos nem, nagyon kompakt az egész, nem lehet hozzányúlni. :(
(Olvastam a Hardcano 12-es topikban hogy ott le lehetett húzni az lcd háttérvilágítását, itt ez lehetetlen egy komplett panelba van beépítve minden. (lehet hogy idővel majd csökken a kijelző fényereje és akkor válik normálissá??? :U )

Tesztelgettem a thermalszenzorok reakcióidejét is, hát iszonyatosan durva. Nagyon gyorsan reagál a hőmérsékletváltozásra. Hozzáérintettem az egyik szenzort a bőrömhöz, azon nyomban megindult felfele, és kb 2 másodpercen belül már mutatta is a pontos értéket.

Olyanokat lereagál ha az ember rálehel 24 - megindul felfele - 35-36 majd mikor vége vissza 24. Mindezt 3 másodperc alatt. Szerintem iszonyatosan pontos a szenzor és nagyon gyorsan reagál a hőmérsékletváltozásra.

Nekem egyre jobban tetszik... :DD

(#9) csigi válasza Feree13 (#7) üzenetére

csigi
(PH! addikt)

A PWM-hez: Az alaplapunkon a procihűtőnek ilyen aljzat van, és arra rá lehet dugni sima ventit, igaz szabályozni azt nem tudtam vele. :U

Köszönjük a teszteket! :R
Részemről kezdek kedvet kapni hozzá. ;)

(#10) Feree13 válasza csigi (#9) üzenetére

Feree13
(őstag)

Igen az alaplapunkra rá lehet dugni simát, mert úgy vannak a müanyag pöckök kialakítva hogy az is rámenjen.
Azonban a panelhez adott kábel végére - most megnéztem - csak PWM ventit lehet kötni, simát nem. Az nem illik bele.

(#11) csigi válasza Feree13 (#10) üzenetére

csigi
(PH! addikt)

Értem. No akkor ez nekem már gond, egyenlőre nincs odavaló ventim.
Köszönöm a válaszaid, lassan elkezdem nézegetni hol/mennyiért van. ;) :R

(#12) Feree13 válasza csigi (#11) üzenetére

Feree13
(őstag)

Szerintem még csak a pixelnél lehet kapni, legalábbis én úgy láttam.

(#13) csigi válasza Feree13 (#12) üzenetére

csigi
(PH! addikt)

Igen, de majdcsak szétterül a piacon, addigra meg összegyűjtöm rá a pízt.

(#14) Sdi válasza csigi (#13) üzenetére

Sdi
(PH! addikt)

Tuti cucc :C , csigi gyűtögessé :D , végre megvan a szíííved vágya :)

Giants az isten :)

(#15) NaNorbert

NaNorbert
(fanatikus tag)

nekem még csk mfc1 esem van de ez tuti hát akor még ez a tuti találmány!!!!!
sok upp neki !!!!

◄╣Az életen keresztül nincs hamisabb vezető, mint az emberek véleménye╠►

(#16) Móci

Móci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ide is linkelek még egy bolt alternatívát... [link]
Én is tervbe vettem egy ilyen beszerzését, de majd meglátjuk mire futja a fizuból. Lehet következő hónap lesz belőle... :O

"I see the diamonds, but you only see the rock"

(#17) csigi válasza Feree13 (#12) üzenetére

csigi
(PH! addikt)

Légy olyan kedves és mérd le nekem, hogy hány mm-t ''lóg ki'' a tekerőgomb a panel síkjából. Nehogy gond legyen a házam ajtajának becsukásával. :Y
Köszi. :R

(#18) Feree13 válasza csigi (#17) üzenetére

Feree13
(őstag)

Elég laposra gyártották hála a jó istennek, mert nekem is ajtós házam van és én is féltem hogy faragnom kell majd. :D
De nem, A Chieftec BA 01 BBB-s ház ajtaját csisszre (értsd: egy lehelletnyi hej nem marad az ajtó és a gomb között) de be lehet csukni.
Nem otthon vagyok, de ha hazaértem lemérem, szerintem kb fél centi ha van. :U

(#19) csigi válasza Feree13 (#18) üzenetére

csigi
(PH! addikt)

Nekem Csifi LCX van, és ~8mm körüli a helyem az ajtó mögött. Csak jó lesz akkor! :R

(#20) Feree13 válasza csigi (#19) üzenetére

Feree13
(őstag)

Megmértem: 6,5mm. ;)

(#21) SzlobiG

SzlobiG
(PH! félisten)

Ez tetszik nekem az első verziója van. Hol rendelted és mennyi volt?:)

Btag: Szlobi#2888 <<-Evil is Back!->>

(#22) Feree13 válasza SzlobiG (#21) üzenetére

Feree13
(őstag)

Pixel, és 13.008-forint volt asszem.+pk.
15-be benne volt. :U

(#23) SzlobiG válasza Feree13 (#22) üzenetére

SzlobiG
(PH! félisten)

Jajj, hát asszem, akkor marad az első verzió.:)) Pedig tetszik a wattmérő.

Btag: Szlobi#2888 <<-Evil is Back!->>

(#24) Feree13 válasza SzlobiG (#23) üzenetére

Feree13
(őstag)

Én spec a hőmérők miatt vettem!

(#25) yakuza.tora válasza Feree13 (#22) üzenetére

yakuza.tora
(PH! addikt)

Lenne egy-két amatőr kérdésem

- A fekete tápkábel mire való?
- PWM-es ventit mindegyikre lehet csatlakoztatni? Esetleg kettesével láncba is lehet kötni? Elbírja?

Köszi! :R

Alléz Olympique de Marseille!

(#26) Feree13 válasza yakuza.tora (#25) üzenetére

Feree13
(őstag)

Azt a fekete tápkábelt kell a fekete doboz (ami a fogyasztást méri) és a tápod közé dugni. De ha meglátod teljesen egyértelmű lesz az egész.
PWM-es ventit csak a 4. csatira lehet csatlakoztatni, a kábel nem engedi a további osztást, így szerintem nem javasolt házilag barkácsolni. Ennek ellenére lehet hogy elbírja.

Persze 70 éves öreganyám is elbírja a 20 KG-os kannát csak kérdés meddig, meg hogy jót tesz e neki. :DDD Bocs a hasonlatért... :)

(#27) Czibu

Czibu
(kvázi-tag)

Egy pár képet tudnál csatolni? Már ugy értem olyat, amit te készitettél. Tudom látni sokat, de én erre vagyok kiváncsi. ;]

Az Élet egy szar játék! De a Grafikája nagyon OTTVAN!

(#28) yakuza.tora válasza Feree13 (#26) üzenetére

yakuza.tora
(PH! addikt)

Köszi a segítséget!
A hasonlat is jó volt. :DDD

Tényleg, jöhetne pár fotó!

[Szerkesztve]

(#29) csigi válasza Feree13 (#20) üzenetére

csigi
(PH! addikt)

Hú ez kárcsú lesz! :Y Ha mindenki jól mért, marad 1,5mm...
Köszönöm a mérést. :R

(#30) Feree13 válasza yakuza.tora (#28) üzenetére

Feree13
(őstag)

Fotókat holnap fogok tudni csinálni, lövök majd egy párat...

(#31) yakuza.tora válasza Feree13 (#30) üzenetére

yakuza.tora
(PH! addikt)

Várjuk!!! ;)

(#32) Feree13

Feree13
(őstag)

Nah akkor a képek. Igaz telcsivel csináltam őket, de bőven az élvezhető minőségbe tartoznak.

Front:
[link]
[link]

Amiről beszéltem (fényes digitek):
[link]

Távolról:
[link]
[link]

Belülről:
[link]

Csigi kedvéért :D :
[link]

Közeli:
[link]

És oldalról:
[link]

Remélem élvezhetőek.. :R

(#33) Czibu

Czibu
(kvázi-tag)

Frankóak a képek, köszi, ki vagyunk elégítve :B
Fekete házhoz frankón megy, már csak ezért is kiváncsi voltam.
távolrol is jol leolvasható, ha oldalt nézed, és még este villanyt se kell kapcsolni... hangulatfény.

Már csak egy mo-i forgalmazót kell találni, amely ellenáll e sok éhes szájnak.

(#34) yakuza.tora válasza Feree13 (#32) üzenetére

yakuza.tora
(PH! addikt)

Köszi! Jók lettek a képek!
Nézegettem a venti csatikat és nem igazán értem, hogy miért nem megy rá a PWM-es venti a sima csatira??? :F

(#35) Feree13 válasza yakuza.tora (#34) üzenetére

Feree13
(őstag)

Add1: szerintem nem férnek el úgy egymás mellett mivel az ugye szélesebb...
Add2: nem gondoltam hogy te közvetlen akarod rádugni a vezérlőre a ventit, és nem a hosszabbító kábellel amit adnak a cumóhoz...
Add3: ezesetben rövid lesz a ventikábeled nagyon szerintem és nem fog sehova elérni ha közvetlen akarod csatlakoztatni...
Add4: a használati utasításban sem említik hogy közvetlen rá lehetne e dugni a ventit, és meg van adva hogy melyik csatornára dughatod csak a PWM-et... :)

[Szerkesztve]

(#36) csigi válasza Feree13 (#32) üzenetére

csigi
(PH! addikt)

Köszi! :R
Amúgy szinte egyforma a házunk, meg az ajtaja is. Ha neked elfér, nekem is el fog...

(#37) yakuza.tora válasza Feree13 (#35) üzenetére

yakuza.tora
(PH! addikt)

Add1: Kár...sajna ilyen ventijeim vannak...
Add2: Van, ami közvetlen menne rá, és olyan is, ami már túl messze van, így a hosszabbítós verzió játszik...

Mégegyszer ezer köszönet a segítségért!
:R

(#38) Czibu

Czibu
(kvázi-tag)

WTB

(#39) csigi

csigi
(PH! addikt)

No mi a helyzet itt, megy mindenkinek szépen a panelja?
Jövő héten lesz fizum, azt hiszem benevezek egyre. Utána még kereshetek egy PWM szabályozható házhűtő ventit is, mert nekem kell mind a 4db szabályzó a panelon.

(#40) Bon3ss

Bon3ss
(MODERÁTOR)

Nekem is tetszik ez a design, elég valószínű, hogy benevezek én is egyre a közeljövőben.

Feree13: köszi a képeket, így azért mégiscsak más, mint csak maga a szabályzóról készült képek. :R

"A békéltető abban a reményben eteti a krokodilt, hogy őt eszi meg utoljára."

(#41) Feree13

Feree13
(őstag)

Nekem tökéletesen működik. :DD

Annyi hogyha nagyon alacsnyra levesszük a ventillátorok fordulatszámát akkor vanhogy nem tudja rendesen bekalibrálni a megfelelő feszültségértéket, és ingadozik a fordulatszám, de ilyenkor elég 60rpm-el valamelyik irányba megváltoztatni a fordulatszámot és akkor már jó lesz. általában... :)

(#42) Sdi válasza Feree13 (#41) üzenetére

Sdi
(PH! addikt)

Ez venti függő lehet. Nekem a Noctuákat nem tudja rendesen kezelni, de ez nem a panel hibája, mert ha alaplapra kötöm őket akkor az is össze vissza jelzi a fordulatszámukat.

(#43) Csapi007 válasza Feree13 (#32) üzenetére

Csapi007
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hello
Állati jól néz ki. :C :R

"Csak úgy mondom"

(#44) Feree13 válasza Sdi (#42) üzenetére

Feree13
(őstag)

Igen, akkor lehe hogy ez a baj, mert nekem is a zalmikkal csinálja csak a scythe-vel nem--- :U

(#45) csigi válasza Feree13 (#41) üzenetére

csigi
(PH! addikt)

De ugye ez a dolog nincs összeköttetésben a hőmérővel, hogy ahhoz képest akarja szabályozgatni vagy ilyesmi...? :U

(#46) Feree13 válasza csigi (#45) üzenetére

Feree13
(őstag)

Nem-nem dehogyis, semmi köze nincs hozzá, a hőmérő csak mutatja a hőmérsékletet ennyi.
Szabályozni a fordulatszámot te szabályzod. :K

(#47) Sdi válasza csigi (#45) üzenetére

Sdi
(PH! addikt)

Nincs, nekem pont az az egyik nagy bánatom, hogy nem képes hőmérsékletfüggően szabályozni a ventiket / nem lehet szabályokat létrehozni /.

(#48) csigi válasza Sdi (#47) üzenetére

csigi
(PH! addikt)

Ezt már valahol kifejtettem... Azt hiszem inkább jobb, hogy ezt az auto szabályzást kihagyták belőle. Mert hát mihez képest szabályozzon? Chipset 50 fokos, házlevegő 25... Mit szabályozzon, ahány venti, annyiféle fordulatszám, hang...
Ezt csak úgy lehetne korrektül megcsinálni, ha lenne benne egy mikrokontroller, és a hozzá adott szoftveren keresztül táblázatosan megadható lenne a csatornánkénti hő/fordulat párosítások, minél több részletben.
De ez meg jócskán megdrágítaná.

Feree13: Köszi. :R

(#49) csigi

csigi
(PH! addikt)

Ma majdnem megvettem, melóból arra mentem, de sajna nem volt sehol parkolóhely. Nem volt kedvem keringeni, majd máskor...

(#50) Sdi válasza csigi (#49) üzenetére

Sdi
(PH! addikt)

Na persze, a kifogások :DDD

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.