Hirdetés

Aktív témák

  • Arpee78

    senior tag

    Már írtam egy hszt a haditervről, illetve annak hiányáról, ma lett egy érdekes tapasztalatom erről.

    Volt egy csata amelyben az ellenfél nagy része egy csomóban támadott, a mieink szokás szerint mentek mindenfelé, az ellenfél elfoglalta a bázist és könnyedén nyertek. Itt megemlítik ezt a taktikát, a lap alja felé "Crackpot tactics: all in", ott kockázatosnak nevezik, de az előbb működött.

    Ha mindenki egy irányba indul, rögtön elkezd valaki villogtatni a térképen a másik irány felé. Viszont nagy az elégedettség amikor szokás szerint mindenki szétszóródik.

    Szerintem ami logikus együttműködés lenne: egy csoport védi a bázist és az artykat, a többiek pedig egy v. kettő nagyobb csoportban támadnak. A csoportok között is megadva a lehetőséget az együttműködésre, például bekeríteni az ellenséget. Ami előnyös a csoportban támadóknak a szétszóródottakkal szemben: több tank kerül szembe kevés tankkal. A németek a II. vh-ban tudtommal hasonló taktikát folytattak, pl ezért is foglalták el Franciaországot olyan gyorsan.

    Egy konkrét példa: Prokhorovkán vagyunk az I-es pont körül Van Heavy, med, light, SPG.
    – A light gyorsan megfigyelő pozíciót vesz fel E2 esetleg F2 szektor körül. 1db
    – A támadó csoport követi, főleg a gyorsabb med-ek. 8db
    – A bázist és az artykat védők(pl lassú T28, T95) az AB123 szektorokból tűz alatt tarthatják a közeli nyílt mezőt. 4db
    – Az artyk jórészt egy helyre koncentrálhatnak, nem kell ide-oda ugrálniuk a térképen. 2db

    A GHJ2 sávban kempelő ellenséget a túlerő miatt könnyen letolják, közben a keleti oldalra tévedt ellenség csak az idejét vesztegeti. Ha az ellenfél max. 1-3 tagú csoportja eljutna a bázisig, akkor nyílt mezőn kell vonulniuk, fedezékben lévők tüze alatt.
    A nyugati oldalon az előrenyomulás: a light tank bejuthat az ellenség mögé, bespottolva azokat. A 8 támadó miatt az ellenfelek legkisebb gondja lesz a light tank, így a tüzérség nagyon hatékonyan támogathat.
    Jó eséllyel elfoglalhatják a JK23-ban az erdőt, a pánikszerűen a bázisához visszatérő ellen most megint a nyílt mezőn találhatja magát, a rá erdőből lövöldözőkel szemben.
    Valami hiba e haditervben? :)

Aktív témák