Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Mr.John #8101 üzenetére

    "Van egy AP, mely képes max 20dBi-re, de alapból egy 3dBi-s antenna van rajta. Jól sejtem, hogy kell hozzá egy 20dBi-s antenna, hogy a max teljesítményt kihozzam belőle?"
    Rosszul gondolod, és (lehet, hogy ebből következik a sejtésed) a mértékeket is hibásan használod. Egy router nem lehet képes "20dBi"-re, mivel a dBi csakis antennanyereséget jelenthet. A dBm abszolút teljesítmény, ezért inkább 20dBm lesz az. Ez pedig valószínűleg EIRP-értéket takar, azaz beleértendő az adóteljesítmény, valamint a router beépített antennájának nyeresége is. Mellesleg 2,4GHz-en ennyi a megengedett limit, antennacserével ezt szinte bizonyosan meghaladnád, már ha ez számít valamit.
    20dBi-s wifi-körsugárzó a gyakorlatban nem nagyon létezik, ekkora nyereség egy irányított típusnál is jó értéknek számít, e fölé menni szinte már csak paraboloid v. gridantennákkal lehet. Az ilyen "830m hatótáv" értékek - mint írták - a gyakorlatban nulla jelentőséggel bíró marketing-adatok.
    "Mi a különbség egy simán rácsavarható 10dBi-s omni ant. és egy szintén 10dBi-s jóval nagyobb körsugárzó között?"
    Annyi, hogy az első, kisméretű antenna esetén ez az érték borítékolhatóan kamu ;).
    #8109: Igen, egy 10dBi-s körsugárzó is alkalmas lehet 2km-es táv áthidalására, de ezeket nem ilyen célra találták ki. Ettől persze az ellenállomás(ok)on lehet ennél nagyobb nyereségű, irányított típusokat is használni.
    "Miért mutatja a wifi router pozitívan a dB erősséget, ellenben a laptoppal?"
    Ismét: a dB önmagában nem jelerősség még akkor sem, ha a router / notebook programja így mutatja. A dB csak egy arányszám. A dBm már valóban jelszint: a -87dBm (elég gyenge) vételi szintet jelent, a +7dBm pedig olyan nagy szint, amely inkább adóteljesítmény (>1mW), mint vételi szint.
    Hiába szeretnéd, az összeköttetések lehetséges távolságát nem lehet kizárólag az antennák nyereségéből levezetni, mert ez túl sok dologtól függ, amelyek közül a nyereség csak az egyik. Repeaterkét lehet egy átlag 2dBi-s antennával szerelt routert is használni, az más kérdés, hogy érdemes-e. Nyilván néha van értelme, különben senki nem alkalmazna pl. házon belül önálló jelismétlőt, repeater-módú AP-t.

Új hozzászólás Aktív témák