Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • jNk

    senior tag

    válasz VGYke #24988 üzenetére

    1.) Én még nem hallottam arról hogy a hosszú jelszó miatt lassabb lenne a wifi, de egy egyszerű tesztel kideríthető, amelyben először a 30 karakteres majd egy 8 karakteres jelszóval mérsz sebességet. A régebbi, gyenge processzorú wifi eszközöknél valóban befolyásolta a titkosítás típusa a sebességet, de kb. kizárt dolognak tartom hogy az Asus legkomolyabb routerének gondja lenne a wpa2 titkosítással :)
    2.) A jelszinttől (is) függ hogy az eszközök milyen datarate-el kapcsolódnak össze, de azt nem lehet kijelenteni (minden wifi eszközre kivetítve) hogy a -60as jelnél max 50mbit/s az elérhető sebesség, viszont a routerben és a kliens gépen is meg tudod nézni a kapcsolódási sebességet.
    3.) Valószínűleg a belső wifi kártyád olyan (árnyékolt) helyen van ami miatt "csak" -60as a jelszint, próbáld meg elforgatni/elmozgatni a gépet és sanszos hogy javulni fog a dolog.

  • And

    veterán

    válasz VGYke #24988 üzenetére

    "Igaz az, hogy a fenti beállításokkal a hosszú jelszó korlátozza a WiFi sebességet?"
    Az algoritmus számít, nem maga a jelszó hossza: a fizikai közegben használt valós titkosító kulcs úgysem az, amit te megadsz, csak abból származik, és folyton változik. Szóval a kulcshossz nem okozhat lassulást, a WPA2 igen, de ezt egy mai - vagy egy akár két generációval ezelőtti - routeren biztosan nem fogod észrevenni.
    "Tehát -60dB. Igaz az, hogy ennél az értéknél nem számíthatok 50Mbps feletti sebességre?"
    Először is: nem dB (az nem szint, csak natúr arány, azaz viszonyszám), hanem dBm (abszolút teljesítmény), mint a skálára is van írva. Másodszor, az a -60 dBm minden, csak nem kicsi. Az átlagos 300 Mbps sebességű (40 MHz csatornaszélességen működő) n-es wifi-eszközök érzékenysége jóval -60 dBm alatt van (-63..65 dBm egy tipikus érték), tehát ekkora jelszintnél bőven meg kell lenni az AP-kliens linked által biztosítható legnagyobb fizikai jelzési sebességnek.
    3.) -30 dBm már szinte irreálisan nagy térerő. Én akkor sem mérek ilyet, ha egymás mellé teszem a routert és a kliensét. De ilyen nagyságrendben már amúgy sem hihető ez a "mérés", mivel a szokásos vételi jelszint az AP-kon és a klienseken is ennek a töredéke (-60 dBm épp ezerszer kisebb teljesítményszintet jelent, mint a -30 dBm). A kliens / inSSIDer páros pedig továbbra sem műszer, hogy ezeket az adatokat minden további nélkül elfogadjuk, különösen azt a -30 dBm-et nem.

Új hozzászólás Aktív témák