Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz PonPon #19088 üzenetére

    Ez is sokszor körbejárt téma, amelynek az a lényege, hogy b/g-routeren az antenna diversity / switching okán szokott két antenna lenni, vagyis adott pillanatban csak az egyik működik. A kiválasztás viszont nem a kapcsolódó partnertől, hanem vételi térerőtől függ, azaz a router nem fogja 'megjegyezni', hogy az adott ellenállomás melyik antennával érhető el jobban. Egyszerűen antennát vált, ha a bit-hibaarány egy meghatározott küszöbszint alá esik. Ennek folyománya:
    - Az általad is megvalósított elrendezés működőképes, de a sebesség durva lassulásával jár, ha állandóan kapcsolgatni kell az antennákat a repeater működése közben, mert az egyik felé jó vételt adó antenna a másik felé sz@rt sem ér,
    - Ha az éppen kiválasztott (leginkább a kültéri) antennáról jó jel jön a beltéri kliens felől is, akkor ugyan - a repeaterre jellemző feleződésen túl - nincs durva lassulás, mivel nincs átkapcsolás sem. De ebben az esetben a beltéri antenna gyakorlatilag dísz, felesleges sallang, mivel azt a router nem kényszerül kiválasztani.
    - Mivel a mikrohullámú jel 'átkapcsolásának' hatásossága a félvezetős antenna switch chip-en messze nem ideális, a 'lekapcsolt' antennáról érkező jel nem tűnik el, csak erős (2,4 GHz-en nagyságrendileg 22..25 dB körüli) csillapítást szenved. Ha a 'lekapcsolt' antenna a klienshez nagyon közel, pl. azzal azonos légtérben van, akkor az így kapott jel is bőven elegendő a működéshez. De ez nem fícsör, hanem egy műszaki hiányosságból adódó, látszólagosan 'jó' működés.
    Én is csináltam WRT54GL-lel repeatert, nem volt szükség a saját másik antennáját meghagyni a kültéri mellett, mivel a kliens a külső tetőantennáról is megfelelően működött, pedig azzal eredetileg egy >1km-es AP-ra kapcsolódott. Valószínű, hogy a helyzet nálad is hasonló (ha nincs jelentős lassulás): az eredeti beltéri antenna csak optikai tuning, valójában semmi szükség nincs rá, a beltéri kliens a külső antennával is remekül elvan, ha a ház nem vasbeton, és a külső antenna sincs óriási távolságra a routertől. Az így kapott beltéri térerő sok esetben viszont nem az igazi, ilyenkor jól jön egy újabb beltéri AP, azzal a jelismétlés sebességet felező hatása is kiküszöbölhető.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák