Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FLx

    addikt

    válasz rétisün #19706 üzenetére

    Nem.

    Leírom megint. Technikai szempontból minden Windows telepítő teljesértékű, felrakhatod szűz gépre, illetve frissítésként is. Továbbá akármennyiszer újratelepíthető és újraaktiválható, legrosszabb esetben a hardverkomponensek változása miatt kell kérni egy telefonos aktiválást, amit minden esetben kérdés nélkül megtesznek.

    A jogtisztaság már egy teljesen más kérdés. Amit a MS most akciósan 4500Ft-ért árul az egy frissítési lehetőség olyan gépekre amilyeket 2012. június 2. – 2013. január 31. között vásároltak eredeti Windows 7 OEM operációs rendszerrel.

    A 9000Ft körüli verzió szintén egy frissítési lehetőség olyanok számára akik korábban rendelkeztek valamilyen eredeti (dobozos vagy OEM) Windows verzióval, legyen az XP, Vista, vagy Windows 7.

    Ezek mind csak frissítésre alkalmasak jogilag, így az illegális Windows nem lesz ettől jogtiszta. Továbbá a Tisztaszoftver programban kapott Windows sem frissíthető jogilag, mivel az már maga egy frissítés volt, hiába nem reklámozták ezt túlzottan akkoriban.

    MSDNAA licencek elvileg dobozosak, de csak oktatási célra használatosak, illetve amíg létezik az adott intézménnyel a hallgatói jogviszony. Ha a jogviszony megszűnt akkor is tovább használhatóak a már meglévő telepítések, de újratelepítés nem engedélyezett. A frissítésnek ebben az esetben semmi értelme, mivel a jogviszony megszűnése után az nem legális, a jogviszony fennállása esetén pedig úgyis eléritek a Windows 8-at a programban ingyen.

    Amennyiben ezekkel a frissítési licencekkel Windows OEM verziókat (tehát amit a géphez kaptál vagy a boltban OEM-ként vetted hardverhez) frissítesz, akkor továbbra is érvényes marad a szabály, miszerint a géphez kötödik a Windows licenc, azt nem lehet másik gépre telepíteni.

    Ugyanakkor a most vásárolt Windows 8 frissítés maga átvihető egy másik gépre, ha ott is megvan egy eredeti legális Windows operációs rendszer ami frissíthető vele, tehát a Windows 8 upgrade licenc leválasztható az OEM régi verzióról, ha elhalálozna a gép, ergó így csak a régit bukod el.

    Amennyiben van egy teljesen szűz OS nélküli géped és szeretnél hozzá legális Windows 8 operációs rendszert vásárolni, akkor Windows 8 OEM System builder (Personal User License) csomagot kell venned. Ezt a licencet egyidőben egy saját magad által birtokolt gépeden használhatod, de átviheted bármelyik másik gépedre egész addig amíg csak egy példány van telepítve belőle.

    Amennyiben vásárolsz egy brand (Dell, Acer, Toshiba, stb) laptopot előtelepített Windows 8 OEM licenccel, az ugyanúgy a géphez fog ragadni örökre, mint korábban.

    Remélem sikerült kicsit tisztázni a helyzetet, ha valami még kérdéses, szóljatok.

Új hozzászólás Aktív témák