egy multiboot kérdésem lenne: hogyan lehet két különböző nyelvű XP-t feltelepíteni ugyanarra a gépre, különböző IDE merevlemezekre?
Az egyik XP sikeresen feltelepült az első merevlemezre. A második XP nem megy föl:
elindítottam a telepítőt dos-ból, az felismerte a 2. merevlemez megfelelő partícióját mint C:-t, túljutott a fájlmásolás fázisán, és újra akart indulni. Ekkor BIOS-ban beállítottam, hogy elsődlegesen a 2. hdd-ről próbáljon bootolni, különben ugye az első hdd-n levő másik, már meglevő XP fog töltődni.
Eredmény: ''Error loading OS''.
Utánaolvasva a neten, annyit találtam, hogy ez tipikusan akkor jelentkezhet, ha egy nagy (160 GB) merevlemezre próbálják telepíteni az XP-t, és bizonyos alaplapok BIOS-ában kell állítgatni ezt-azt. (illetve egyéb hardver probléma esetén) BIOSban a merevlemezet átállítottam LBA-ról ''Large''-re de nem javult meg tőle.
Bebootolva a másik, működő XP-be, láthatólag minden rendben van a félbeszakadt telepítést tartalmazó partíción. Próbálkoztam még azzal, hogy a meglevő XP telepítés boot.ini-jébe beírtam a hivatkozást amit a félbeszakadt telepítés boot.ini-jében találtam: C:\$WIN_NT$.~BT\BOOTSECT.DAT = ''Windows XP Installation/Upgrade'', pontosabban a ''C:\'' helyett ''multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\'' -et írva. (ez a bootsect.dat létezik, és úgy tűnik, valóban annak a partíciónak a boot szektora ahová telepíteni kéne)
Eredmény: a (második) windows nem tölthető, mert a ''<Windows root>\SYSTEM32\HAL.DLL'' fájl hiányzik. Ilyenkor vajon mit gondol Windows könyvtárnak? Az első XP meghajtóját? Arról tudok, hogy csak egy rendszerpartíció lehet XP-nél, de akkor hogyan lehet második XP-t rárakni ugyanarra a gépre?
Suse linux-szal már működött ehhez nagyon hasonló konstrukció, ugyanezen a gépen.
Ezért gondolom, hogy csak valami Microsoft-specifikus telepítési nyomorúságról lehet szó.
"Utálom, hogy mindig igazam van!"