Így vasárnap estére végigolvastam ezt a topicot, meg a HWSW-s vízhűtésest, meg az itt és ott ajánlott néhány weblapot. Igazándiból nem ma kezdtem a vízhűtéssel való foglalkozást, vagy két évig víz hűtötte a P3-as rendszeremet. (nyitott tartály a gép mellett kb. 3 liter vízzel, micra pumpa a tartályban házilag esztergált, forrasztott blokk 6mm belső átmérőjű csövek) Semmi gond nem volt vele. többféle blokkal ki lett próbálva, fúrt , esztergált, igazándiból nem sok különbséget (max 2c) tapasztaltam közöttük. A proci 1.05Ghz-re húzva sem ment 40 fok felé még nyáron sem, Alapórajelen és fesszel 34 körül mozgott.
Karácsonyra megleptem magam egy féligmeddig új géppel. Na, ebbe a házba már elfér fent a hőleadó blokk, és szándékomban is állt, hogy beleapplikáljan. Addig amíg nem készítettem el az új blokkjaimat a régi nyitott tartályos rendszer került mellé. A hőfok alapból cca. 48c terhelve 55c. Ha tuningra tápfeszt emeltem 1,75V-ra már 60 fok felé is ment a rendszer. (bár 2300MHz fölött már igen jól húzott.
). Mondjuk nem is igen számítottam másra, azért ez már nem 30 Watt. Mivel az új gépembe a 8500ös ventillátora a leghangosabb ezért arra is készítettem egy blokkot aluból ragasztva. (Mint mostanság olvastam ez hiba két okból is, 1. az elektrokémiai korrózió 2. a fagyálló oldja a ragasztást) Most majd csinálhatok arra is egy vörösréz blokkot ultra könnyítve, hogy ki ne tépje a kártyát a foglalatból (ezért is alu a mostani). Egy darabot ki kell hogy bírjon , igen vastagon van ragasztva. Készítettem egy mart sárgaréz (ezt tudtam szerezni) tartályt a szivattyúnak. Méretei110*88*90 és két oldala félkerek. Nem bízok annyira itt a ragasztásban, meg így a szivattú hűtése is megoldott. Felül a fedél csavarozva és szilikongumival tömítve, ebbe vannak a be- kivezetések.Sajnos a tartály a ház aljára kellett tennem, mert dögnehéz nem mertem volna rögzíteni a ház tetejében, ha elszabadul, akkor mindent darabokra tör
. A radiátor( 120*120*100 réz) fennt van és két 8*8-as venti szívja le róla a levegőt 6Vról. Kint kipróbáltam, nem eresztett. A csatlakozók 8-as csőre való menetes csatlakozók (hasonló mint az innovateken) A nyomóoldali cső vastagabb. Sajnos a sorrend nem a legszerencsésebb (pumpa-radiátor-proci-vga-pumpa) Nem akartam keresztcsövezéssel feleslegesen megnövelni a víz útját.
Első bekapcsoláskor néztem a hőfokot. Ez nem igaz 55c!! gyorsan bekapcsoltam a ház első ventillátorát (ez hűti a szivattyú tartályát is) és egy másik 8cm-es is ami a radiátor előtt van. Na így lemegy 50c-ra. Hát ezt gond nélkül elérhettem volna egy 4000Ft-os léghűtővel! Tápfeszt nem is merek emelni!! Így is játék alatt 60 fok felé megy..
Ellenőriztem mindent többször is. A szivattyú megy, Ha nem menne, a gép hővédelme 3-4 perc után leállítja az egész hóbelevancot. A blokk jól van felrakva. Többször is levettem ellenőriztem. Kellő mennyiségű hővezető van alatta. A CPU borda nem egy innovatek, de szvsz. jobb mint az ordasi féle. Először is nagyobb 48*48*18 A pályája hasonló, de a procimag felett máshogy van megmarva, jóval nagyobb a hőleadó felülete. Jóval tovább is tart elkészíteni.
A VGA nem tudom hány wattot ad hozzá?
A hőleadó gyengeségére tudok már csak gondolni. bár amikor a külső tartályos rendszernél próbáltam néhány fokot levitt a hőfokból mindennemű hűtés nélkül.
Úgy érzem maradok a külső nagytartályos, jóval nagyobb hűtös módszernél. Csakhát így sokkal kompaktabb volt a gépem és nem is igen tudom hova rakni. A ház oldalára nem akarok semmit sem felfúrni, nincs szándékomban elcsúnyitani a házat.
Csak azért írtam le ezt a kisregényt, hátha valaki valamit tanul belőle. Anyagilag nagy károm nincs vele csak a szivattyút megy kb. két méter csövet vettem, a többi barkácsidő meg főleg a munkaidőmből lett lecsípve, a beépítési időt leszámítva...
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
"Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"