Hirdetés

2012. május 30., szerda

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)

(#201) ttibor

ttibor
(újonc)

Sziasztok! Van az Ubuntunka valami gépigénye? Ma a cégnél megprobáltam feltenni az egyik gépre, de nem ment, CD-ről boot-oláskor valami Kernel problémát nyávogott, meg hogy Kill INIT, ez az utan van miutan a menuben kivalasztottam hogy: Start or Install (holnap megnézem pontossan ha addig igy nem tud valaki tippet adni hogy mi a gáz)
A gép 1800Mhz Celeron 256Mb RAM, 60Gb vinyó, meg valami alaplapi Video. XP simán megy rajta csak Ubuval van baj. Tipp? Thx

(#202) ngabor2 válasza ttibor (#201) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

egyes gépekre érzékeny. lehet, hogy az init, vagy a kernel körül van valami elszúrva. mint írtam korábban, eddig 2 hasonló hibába sikerült belebotlanom. ez gondolom a kernel panic-os dolog lesz. még nem volt időm/lehetőségem a végére járni, jelenleg nincs mem abban a gépben, amelyiknél előjött ez a hiba.

az a gép amúgy elég lenne neki... ha elindulna.

ez olyan, mint a görögtűz, csak görögvíz - Loretto

(#203) ttibor válasza ngabor2 (#202) üzenetére

ttibor
(újonc)

azaz Kernel Panic. akkor ezekszerint nem velem van a hiba :)

(#204) Bero válasza Bero (#198) üzenetére

Bero
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Nem tud rá vki megoldást? :(

(#205) Sianis válasza Bero (#204) üzenetére

Sianis
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Esetleg próbáltad másfajta Video kimenettel?

Sianis

"Mo-mo-mo-move your legs like a monkey man"

(#206) Bero válasza Sianis (#205) üzenetére

Bero
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

A beállításon belül van egy Renderelő platform menüpont. Itt kipróbáltam az XGL-t, az Nvidia, és az AIGLX opciót is, de semmivel sem lett jobb.

(#207) Sianis válasza Bero (#206) üzenetére

Sianis
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Én a videólejátszó programra gondoltam...:)

Sianis

(#208) Bero válasza Sianis (#207) üzenetére

Bero
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Jah :B Nemsokára hazaérek, aztán megnézem. Kösz a tippet.

Azonban nem tudod véletlenül, hogy az utolsó sor minek a hibája lehet: :F

bero@bero-desktop:~$ Engine settings loaded
Engine settings loaded
* Beryl system compatiblity check *

Detected xserver : NVIDIA

Checking Display :0.0 ...

Checking for XComposite extension : passed (v0.3)
Checking for XDamage extension : passed
Checking for RandR extension : passed
Checking for XSync extension : passed

Checking Screen 0 ...

Checking for GLX_SGIX_fbconfig : passed
Checking for GLX_EXT_texture_from_pixmap : failed

No GLX_EXT_texture_from_pixmap
beryl: No GLXFBConfig for default depth, falling back on visinfo.
Reloading options

Köszi :R

(#209) Bero válasza Sianis (#207) üzenetére

Bero
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Nem igazán használt :( De igazából a Beryl is akadozik, nem értem mi lehet a gond.

(#210) ballington

ballington
(őstag)

hogyan tudom kezelni az .iso; .mdf; .cue/bin; stb... képfájlokat kezelni?
pl. dvd film képfájlja
hogyan tudom lejátszani azt a filmet?

Aki a tökfőzeléket kapor nélkül eszi, az más aljas dolgokra is képes.

(#211) Jester01 válasza ballington (#210) üzenetére

Jester01
(PH! addikt)

iso-t mountolni tudod, cue/bin-t azt hiszem mplayer simán lejátsza így is de lehet belőle iso-t konvertálni, mdf-et nem ismerem. satöbbit se. :D

Jester

(#212) ngabor2 válasza ballington (#210) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

az mdf-et is iso-ra tudod konvertálni, rendkívül bonyolult neve van a proginak: mdf2iso :D

apt-cache searc formátum. én is így vadásztam rájuk.

(#213) Eszleny

Eszleny
(fanatikus tag)

Feltettem az ubuntura a kde-t is. Belassult a tőle a gnome. Ezért leszedtem a KDE-t. Sajnos utána is furcsán viselkedik a Gnome, lassan indul az Mplayer, kedvenc témám nem akar működni stb. Gondolkodom, hogy újra teszem a rendszert. A hosszú bevezető után jön a kérdésem lényege: ha most letöltöm a ubuntu cd-t akkor az tartalmazza az összes frissítést amit az Edgy megjelenése óta kiadtak?

''I think the surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe is that none of it has tried to contact us'' - Calvin & Hobbes

(#214) ngabor2 válasza Eszleny (#213) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

no most akkor edgy-t, vagy feistyt akarsz leszedni?

amúgy nem feltétlenül érdemes újrarakni, lehet, hogy a megjavítás gyorsabb és egyszerűbb.

mit jelent az, hogy feltetted, majd leszedted a kde-t? mely csomagokat tetted fel? kdelibs, kdebase? vagy kubuntu-desktop?

mit jelent az, hogy furcsán viselkedik a gnome? mennyire lassult le az mplayer? az adataidnál levő notiról van szó?

(#215) Eszleny válasza ngabor2 (#214) üzenetére

Eszleny
(fanatikus tag)

Igen, az adataimnál lévő gépről van szó.

Anno leszedtem az Edgy CD-t. Ha most töltöm le szintén az Edgy CD-t, akkor tartalmazni fogja az Edgy-hez eddig kijött frissítéseket, pl. kernel frissítés?

Az Mplayer ablakai kb. 10s után jelennek meg és még kb. 15-20s mire elkezdi lejátszani, addig az egyik teljesen szürke, a másik fekete.

A témával kapcsolatos problémám, hogy a Synaptic-on jól alkalmazza (bemásoltam a témát a /usr/share/themes könyvtárba) a rendes programok esetén pedig nem alkalmazza. :F
Aptitude-dal tettem fel a kubuntu-desktopot. Azzal is szedtem le (ha jól emlékszem), mert valahol azt olvastam az jobban kezeli a függőségeket. De meghagyott még valami kde-s cuccokat s azokat is leszedtem Synaptic-kal.

Máskülönben nincs baj a rendszerrel, a Firefox se zárja le magát olyan gyakran, ezért sincs kedvem telepítgetni.

Végül kösz a segítséget. :)

''I think the surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe is that none of it has tried to contact us'' - Calvin & Hobbes

(#216) Gordiann

Gordiann
(őstag)

Segítsetek légysze ebben legalább: :O

Ubuntu 6.10- Wine feltelepítve, minden hozzá tartozó csomag is fent van.
Tök jól elindul. Telepíteni akarom a win office 2k3-at, a telepítés közepén leáll hibával : ''A telepítés egy hiba miatt megszakadt''

/home/g (felhasználónevem)/office/ ---- ide próbálom tenni....
hm.... most hogy igy belegondolok, lehet, hogy kellene neki admin jog?! :F
Hogy kell admin-ként ténykedni a grafikus felületen? Parancssorban tudom, de itt nem. :(

THX

(#217) Sianis válasza Gordiann (#216) üzenetére

Sianis
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

[link]

Nem igazán működik a dolog Wine-nal. Ha nagyon Microsoft Office terméket akarsz használni, akkor vásárolj egy Cross Over Office-t. [link]

Sianis

[Szerkesztve]

(#218) Gordiann válasza Sianis (#217) üzenetére

Gordiann
(őstag)

Értem.Köszönöm szépen.

(#219) Gordiann

Gordiann
(őstag)

Most jelenleg a 3D-vel szenvedek....
[link] ez alapján a leírás alapján próbáltam, de nem sikerült a 3D. A többi állítgatás igen, de a játék még mindig nem... :(

Mi lehet a gond? Radeon 9800pro-m van.

(#220) ZCoyote

ZCoyote
(őstag)

Sziasztok!

Megpróbáltam felrakni a Feisty-t. Az egyik gond hogy telepítésnél a 20 gigás ata vinyómat sda-nak látja. A másik hogy ha azt mondom neki hogy az egész vinyót felhasználhatja az új rendszernek akkor nyomok egy tovább-ot utána azt mondja hogy nem jelöltem ki csatolási pontot de ezt nem is engedi kijelölni és innen aztán sem vissza sem tovább nem enged. Azt nem is hagyja a telepítője hogy kézzel partícionáljam a lemezt.

Másik kérdésem: az Edgy-met dist-upgrade-el fel tudom frissíteni Feisty-re?

700-as celeron, quantum vinyó 20 giga, Gigabyte 815-ös chipsetes lap.

Romani ite domum. Részt vettem egy gyorsolvasó-tanfolyamon. A Háború és békét nem egészen 20 perc alatt olvastam el. Az oroszokról szól. by W.A.

(#221) Bero

Bero
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Sziasztok!

Sikerült megoldani a Beryl problémát. Kiderült hogy a GLX_TEXTURE_FORMAT_EXT bővítményt az új nvidia driver támogatja. Ami nekem fent volt az egy régebbi, így felvettem egy Nvidia repót, ami a friss nvidia drivereket tartalmazza, és már minden ok. A videók is mennek teljesképernyőn :)
Más:

1. Ti milyen torrent klienst használtok?

2. Zene, és videólejátszáshoz milyen programot használtok?

(#222) ZCoyote

ZCoyote
(őstag)

Oké, sikerült Feisty-re upgrade-elni:)

Romani ite domum. Részt vettem egy gyorsolvasó-tanfolyamon. A Háború és békét nem egészen 20 perc alatt olvastam el. Az oroszokról szól. by W.A.

(#223) Sianis válasza Bero (#221) üzenetére

Sianis
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hali!

1. Azureus, mindenki erre esküszik, kivéve engem, de kivétel erősíti a szabályt.

2. Videóhoz MPlayer, zenéhez pedig XMMS.

Sianis

(#224) ngabor2 válasza Sianis (#223) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

az, hogy mindenki erre esküszik, az nem jelenti azt (szerencsére), hogy nincs más. é pl. rtorrentet is használok, mert az karakteres.

(#225) Sianis válasza ngabor2 (#224) üzenetére

Sianis
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

rtorrentről is hallottam csúnya bugokat. Sajna nekem az Azureus pl nem akar rendesen működni kollégiumban a passzív nem mögött. Bár lehet, hogy az a baj, hogy egyszerűen hulladék a jelelegi internet a kolimban.

(#226) Sianis válasza ngabor2 (#224) üzenetére

Sianis
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

dupla lett

[Szerkesztve]

(#227) Whaskes

Whaskes
(senior tag)
LOGOUT blog

[link] :U

|87 104 97 83 107 101 83| "Itt nincs rasszizmus, de igény lenne rá!" [muszály, egyenlőre, helység, szallag] Az ön bankkártyáját az ATM elnyelte, tájékoztassuk a Microsoftot a felmerülő problémáról?

(#228) dr_strange válasza Bero (#221) üzenetére

dr_strange
(senior tag)

1. Azureus, Transmission

2. audio: Exaile, Audacious; video: mplayer

JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk

(#229) Gordiann válasza Gordiann (#219) üzenetére

Gordiann
(őstag)

Nem tudnátok adni egy működő leírást? Vagy ha én vagyok béna, akkor azt mondjátok lécci. :F

(#230) fozzie

fozzie
(újonc)

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni!

Nekem 1 ibm notebookra kellen feltennem ati drivert, pöcök egér és tapipad támogatást, illetve normálisan müködésre kellen bírnom a vasat

Ebben szeretném kérni hozzáértő segítségeteket!
Amire én gondoltam, az az ,hogy viszem a notit összefutunk valahol ahol van net és 1 kv közben nekem valaki mindnet elmagyaráz:):)

Nem lennék hálátlan, még a kvra is meghívlak!

Köszönöm előre is, vagy nincs 1 hely ahol ezt baromira vágják?

-= Ubuntuban segítség kellene nem ingyen !!! =-

(#231) Bero válasza dr_strange (#228) üzenetére

Bero
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Pont egy ilyen progit kerestem mint az Exaile. Gondoltam hogy lennie kell vmi amarok klónnak gtk-hoz. Nagyon jó progi.

Egyéb:
Az Azureus beállítással bajlódok. Hogy/hol tudnám megnézni hogy mi a bejövő ''TCP Port'' A ''NAT/Szerverport'' résznél kérdezi tőlem az azuerus.

(#232) Fawkes

Fawkes
(őstag)

Akad errefelé valaki aki konyít Xen-hez?

3.0.2-ig scriptes volt most meg pre-built ergo a libek és egyéb stuffok ellenőrzése után csak bemásolom az adott mappák alá a programot?

(#233) Fawkes válasza ttibor (#201) üzenetére

Fawkes
(őstag)

ez nálam is előjött, egyszerűen indítsd újra a gépet amíg el nem fogadja.Ha nem megy akkor leállítod majd újra elindítod, ildomos megnézni a rendszeridőt a biosban jól van e beállítva etc.

Api nálam telepített rendszernél is szokott panaszkodni, nem tudom miért, újraindítás után már menni szokott.

(#234) Fawkes válasza Bero (#209) üzenetére

Fawkes
(őstag)

nem olvastam vissza nem tudom próbáltad e:A beryl menedzseren álltsd át az ablakkezelőt gnome-ra a beryl helyett.

Annak aki beryl-t használ és mondjuk opengl gamekkal játszik vagy egyéb az ablakkezelőt jobban igénybe vevő alkalmazásokkal dolgozik, meg se próbálja (egyenlőre) a beryl-t.

(#235) Fawkes válasza ballington (#210) üzenetére

Fawkes
(őstag)

nrg->iso nrg2iso
mdf->iso mdf2iso
bin/cue->iso bchunk

Beolvasás: sudo mount fájl.iso /media/Iso/ -t iso9660 -o loop

(#236) Eszleny

Eszleny
(fanatikus tag)

Az Mplayeres problémám megoldodott egy újra installal. Igaz kellett egy újra indítás is.

(#237) GD válasza dr_strange (#228) üzenetére

GD
(őstag)
LOGOUT blog

audacious-nál nem tapasztaltál olyat hogy ha sok track van a listában akkor sokkot kap, illetve pörgeti a procit? nekem nagyon bejön a program de pl nem látok fejlesztést meg van ez a hiba..

(#238) dr_strange válasza GD (#237) üzenetére

dr_strange
(senior tag)

Szerintem nagyon is fejlesztik az alkalmazást, amikor az xmms kikerült a Gentoo csomagok közül, az audiacious főfejlesztője megjelent a kapcsolódó topikban a gentoo fórumon, minden kérést meghallgatott és szinte realtime portolta az xmms plugineket stb.

Viszont én az audacioust nem használom hosszú lejátszólistákoz, inkább csak olyankor, ha valamit gyorsan meg akarok hallgatni, vagy nonstandard helyen van a merevlemezen. Általános zenehallgatáshoz az Exaile-t szoktam indítani, így aztán eddig nem tapasztaltam a hibát, amiről írsz.

[Szerkesztve]

JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk

(#239) GD válasza dr_strange (#238) üzenetére

GD
(őstag)
LOGOUT blog

hm, most megtaláltam hogy van ubuntu-s backport, így nem kell fordítással bajlódni :)
amit hiányolok hogy az xmms-el ellentétben a ''j'' gombra keresés a lejtászó listában nagybetű érzékeny, ezt nem lehet kiütni? jah és erősen lassul, mondjuk van 8E track :)

(#240) ttibor

ttibor
(újonc)

Kernel Panicra van valakinek megoldasa?
Mi a különbség a desktop és server között?

(#241) ngabor2 válasza ttibor (#240) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

a kernel panic.kal én is csak annyit tudtam tenni, hogy ubu helyett deb ment fel a gépre :( lehet, hogy valami kernel paraméterrel ki lehetne védeni, de annál jobban siettem.

a server alapból asszem nem rak fel graf felületet, és a szerverek beállítására van kihegyezve. ennyi. de pl. egy apt-get install ubuntu-desktop-pal ''átalakítható'' desktop rendszerré. mondjuk valszeg egy pár plusz csomagot is fel kell tenni emellé, hogy dt legyen.

(#242) rene85

rene85
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Helló Evriván!
Hosszú kihagyás után újra linuxot tettem az asztali gépre és a notebookra is. A notebookon (nevenincs márkájú) az ati driver telepítés és aticonfig --initial kiadása és gépújraindítás után mikor a bejelentkező képernyőnek kéne jönnie, elfehéredik az egész lcd, és se jobbra se balra, konyec. ha megnyomom a kikapcsológombot, akkor egy idő után kikapcsol, tehát nem totál fagy le. mobility radeon 9700asról van szó, és a legújabb driverről. A probléma visszafejtésében odáig jutottam, hogy ha az ''ati'' eredetileg ubuntu drivert kicserélem a feltelepített fglrx-re, akkor jelentkezik a probléma. Mi a pacifütyülő ez? Régen volt ilyen susénél, de ott egy újraindítás megoldott mindent.

(#243) Imy

Imy
(őstag)

Az ubuntu magyar teljes mértékben?
Mert Nekem olyan linux kellene....

(#244) Sianis válasza Imy (#243) üzenetére

Sianis
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Megnyugatlako, hogy olyan nincs. :) A telepítést követően a felhasználói felület 100%-ban magyar, a többi pedig elég nagy arányban. Ezt veheted hivatalos bejelentésnek is.

Sianis

(#245) visit

visit
(kvázi-tag)

Sziasztok!
egy hét udvarláson vagyok túl az ubuntuval. Persze, jónak láttam nekiugrani a beryl-nek. Vissza is pattantam...
Egy kedves ubuntu társ leírását követtem ( http://hup.hu/node/32188 ), egészen eddig a lépésig:
<<<<<<telepítsd a pgp kulcsot:

wget http://ubuntu.beryl-project.org/quinn.key.asc -O - | sudo apt-key add - >>>>>

erre ezt a hibát kaptam:
---------------------------------------------------------------
--17:43:26-- http://ubuntu.beryl-project.org/quinn.key.asc
=> `-'
Resolving ubuntu.beryl-project.org... 195.114.19.35, 82.140.42.54, 80.77.247.17, ...
Connecting to ubuntu.beryl-project.org|195.114.19.35|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 404 Not Found
17:43:26 ERROR 404: Not Found.

gpg: no valid OpenPGP data found.

-----------------------------------------------------------------

Kedves hozzáértők, segítsetek továbblépni!
üdv,
visit

(#246) Jester01 válasza visit (#245) üzenetére

Jester01
(PH! addikt)

Nem megoldás csak workaround: szerintem nem létszükséglet az a kulcs, majd ha az apt sikít, hogy nem tudja ellenőrizni akkor mondd neki, hogy nem baj :)

Jester

(#247) Imy válasza Sianis (#244) üzenetére

Imy
(őstag)

És egy igen kezdő kérdés:
Van egy 60Gb-os vinyóm, 1 particióval FAT32vel. Telepítéskor a telepítő meglérdi, hogy mennyit konvertáljon át a saját filerendszeréhez? Mert nagyrészét meg szeretném tartani FAT32-esen.

(#248) Sianis válasza Imy (#247) üzenetére

Sianis
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ha jól emlékszem, akkor nem kérdez ilyesmit. Az átméretezősdit jobb elintézni Win alatt, főleg kezdőknek.

Sianis

(#249) Imy válasza Sianis (#248) üzenetére

Imy
(őstag)

Milyen filerendszer kell Neki? Swapot is csináljak Neki, vagy csinál magának?

(#250) Sianis válasza Imy (#249) üzenetére

Sianis
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Kell Swap is + ext3. Ha nagyon akar akkor csinál magának, de az nem feltétlenül fog tetszeni :P

Sianis

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.