Sziasztok!
Nekem egy Netgear RP614v3 routerem van, és a napokban írtak egy mailt a Tvnetworktől, hogy e-hónap végén átállítanak PPoE-re, de magam is megtehetem. Tud valaki nekem modani arról, hogy ez a router bír-e működni a rendszerükkel?
Üdv,
kBagyula
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Adok-veszek témák
Hardver apróhirdetések
Hirdetés
kBagyula
(senior tag)
A router ára alapján nem tartom valószínűnek, hogy ilyet tudna.
De kipróbálni ki tudod: felmész a tvnetwork weblapjára, kiválasztod a PPPoE átállás menüpontot, ott elkér tőled egy-két adatot, belépsz és megadja a login/jelszó párost, valamint az új IP-címedet (utóbbira nem is lesz szükséged a teszthez).
Első körben érdemes a routert kiiktatni, és anélkül próbálkozni (azért egy szoftveres tűzfalprogit érdemes feltenni). XP esetén semmilyen progira nincs szükség: Vezérlőpult/hálózatok/új kapcsolat/tovább gomb kétszer/kézzel állítom be a kapcsolatot/tovább gomb/kapcsolódás felhasználónevet és jelszót igénylő szélessávú kapcsolat segítségével/tovább/beírsz egy tetszőleges nevet/tovább/login és jelszó/tovább/pipa berak/befejezés. Ezután érdemes a hálókártya beállításainál a TCP/IP elől kivenni a pipát. Ha ezzel megvagy, az asztalon létrejött ikont indítsd, majd mehet a böngésző.
Ha ez működik, akkor aktiválták az új IP-det, illetve megy az új protokoll nálatok. Lehet a routert kipróbálni. A router beállításaiban tulképp ugyanezt kell megadni (értelemszerűen átállni PPPoE protokollra, login/jelszó stb.), és vagy fix IP-ket állítani a belső hálózatra, vagy DHCP-vel osztani lokális IP-ket (de gondolom ezzel tisztában vagy, ha routert használsz).
Jó lenne, ha megírnád a tapasztalataidat, hogy akinek esetleg hasonló cucca van, tudja mire számíthat...
"Az élet túl rövid ahhoz, hogy szar borokat igyunk..."

suste
(fanatikus tag)
valahogy biztos mennie kéne, mert a lan része elvileg csak switch-ként is megy, csak még nem jöttem rá a mikéntjére (meg most nagyon stabilnak néz ki ez a gépes megosztás -persze azért jobb lenne routerrel). egyébként szerintem elvileg wan-ba kötve is müködik

gykarcsi
(fanatikus tag)
Ezt sajnos nem lehet tudni, elvileg igen, de ki kellene próbálni. Szerintem telefonálj be és kérdezd meg, hogy van-e már felhasználóneved, és jelszód. Ha van akkor próbáld ki. Az átállás ideje alatt nálunk párhuzamosan volt TCP/IP, és PPPoE. Amikor átálltam PPPoE-re, másnap tünt fel, hogy a honlapon mindkét protokollnál számlálta a forgalmat (nekünk 3 giga elég). Betelefonáltam, és felhívtam erre a figyelmüket. Új dolog volt nekik is, azt mondta az ürge majd utánanéznek. Azért a biztonság kedvéért visszaálltam TCP/IP-re, így csak ott számolta a forgalmat. Akkor álltam át amikor már csak a PPPoE működött.Viszont le a kalappal előttük, nagyon korrektek voltak, abban a hónapban csak 1 giga forgalomról kaptam számlát.

suste
(fanatikus tag)
Ha mindenhol átállnak, akkor csak lesz ebből botrány!
Gondolom sokan használnak otthon (olcsó) routert.....
Szerintem olyan sokan nem... Eleve nem is lehet túl sok LAN-Netes felhasználó szerintem. Jelentős részük nem osztja a netet szvsz. Aki osztja, annak is egy része beletörődik, és vesz valami mást (esetleg használja tovább 1 gépen, netalántán lemondja az előfizut balhé nélkül), egy kis résznek meg már eleve olyan routere van, ami tudja ezt a protokollt...

gykarcsi
(fanatikus tag)
Szerintem sem lesz nagy balhé belőle, Itt Szegeden az összes ismerősöm TvNetwork-ös, igaz, hogy a Lannet kevesebb helyen érhető el, de van Signet, Mikronet. Kevesen osztják meg routerrel, főként 1 gépen megy, és elég nekik az 1 giga forgalom. Szvsz még mindig ez a legjobb megoldás aki netezni akar. Ha nálam sem menne, akkor szitkozódnék egy nagyot, és vennék másik routert.

suste
(fanatikus tag)
akkor ugy érzem, vissza kell hoznom az árát, és inkáb veszek kábel nélkülit, valami jót, és osztom rendesen. ha geci a szolgáltató, majd én is az leszek!

kBagyula
(senior tag)
Szia!
Elméletileg ismeri a PPPoE protokolt a router, de gyakorlatilag nem akar működni, lehet én vagyok hozzá láma. Betojok és baromi mérges leszek ha az alig 3 hónapos routert ki kell cserélnem.
Elméletileg a szolgáltató szakemberei egyszer díjmentesen kijönnek és beállítják a PPPoE-t, (ahogy a levélben is írták) ezt lehet megjátszom, hátha ők okosabbak. Ha nem tudják megoldani a routeren keresztül akkor a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez fogok fordulni, az előfizetők szívatásáért (remélem lesz még hozzám hasonló ''károsult'').
Ne kötelezzenek már arra, hogy én a saját vackukat használjam amikor 4. éve van hozzám bekötve a lannet, és eddig tök jól megvoltunk (szolgáltató és én) egymással.
A routert egészen pontosan azért vettem, mert a bnőmnek is lett egy gépe (2 gépre megoszthatom a netet az ÁSZF szerint) és, hogy ne kelljen már külön szoftveres tűzfallal védjem magam mindenféle külső betolakodótól, mert a routerben van az is.
Megáll az eszem.
Persze kipróbálom az általad javasolt beállítási sorrendet, mert előfordulhat, hogy még nem működik a PPPoE nálam.
Üdv,
kBagyula
Kicsit keverem a dolgokat. A PPPoE és a PPPoE Relay az két különböző dolog, vagy egy és ugyanaz? ADSL-nél PPPoE van. Ha a PPPoE Relay ugyanaz, akkor bármelyik ADSL routernek tudnia kéne megosztani a TVNetworkos lannetet, nem?
The box said "Requires Windows 95 or better." So I installed LINUX
Ahogy lentebb Protézis is felvetette: a PPPoE sajnos baromira nem egyenlő a PPPoE Relay fogalmával...
Utóbbit sajna kevés router tudja (legalábbis ebben az árkategóriában). Már egy jó ideje _minden_ kapható router tudja a ''sima'' PPPoE protokollt (amit ha jól tévedek, PPPoE Kliens-nek hívnak amúgy), azaz pl. ADSL osztásra mind alkalmas - LAN-Net osztásra sajnos nem...
Router garanciális ügyintézés, 3. felvonás.
Ma (azaz szerdán) délben felhívtak a demostudio-ból, hogy mehetek az új router-ért. Munka után oda is rongyoltam, és elhoztam az új példányt. Hazaérve izgatottan csatlakoztattam, sebtiben telepítettem, és legnagyobb megelégedésemre a megszokott, 6 Mbit körüli sávszélt tapasztaltam...
Persze a puding próbája az evés: hiába finom az első pár falat, ha a tányér aljában kutyagumit találsz - ezért én (az egyszeri APEH-ellenőr javaslatát követve) nyugtával dícsérem a napot: amennyiben hosszabb használatot követően sem fogok fagyást, vagy egyéb negatív jelenséget tapasztalni, csak akkor fogom a ''fenntartásokkal ajánlott'' kategóriába helyezni eme terméket...

kBagyula
(senior tag)
Ez gáz. 
Milyet vegyek? Muszály lesz sajnos.
Akit érdekel esetleg eladó lesz aug. 1-től egy Netgear RP614v3 router 9 hónap garanciával megkímélt állapotban, dobozzal, papírokkal, mindennel együtt Szegeden.
Üdv,
kBagyula
Pl. 3Com 3C857 (csak 10-15 hozzászólást kellett volna visszaolvasnod ehhez az infóhoz), vagy esetleg ezt a Repotec csodát (IP-509), ami nekem van (bár mint fentebb írtam, ezt még nem merem ajánlani). Relatíve olcsó árkategóriában nem nagyon hiszem, hogy találsz mást (a legelterjedtebbnek számító SMC és D-Link modellek sem tudnak PPPoE Relay-t).
A drágább (30-40K körüli) márkák (pl. jobb Linksys és Draytek modellek) valszeg tudnak ilyet, de nem biztos. Nagykeres ismerőst érdemes keresni, mert azok jóval hozzáértőbbek szoktak lenni, mint a kiskeresek, és tudnak biztos infót mondani. A másik megoldás: nyitott szemmel olvasni a fórumokat, használni a keresőket, és így infót gyűjteni.

kBagyula
(senior tag)
Szia!
Olvastam persze, sőt kutattam is már a 3Com után, de idő híján így volt a kényelmesebb. Szabi + nyaralás előtt vagyok, munka hegyek az asztalomon. Most mindenre van idő, kivéve arra, hogy keresgéljek a neten. Remélem nem gond.
Üdv,
kBagyula
Router garanciális ügyintézés, 3 és feledik felvonás.
Sajna továbbra is szívok a csodás Repotec IP-509-es routerrel. Röviden és tömören: ezen termék felhasználóinak egy jelentős dilemmával kell szembenézniük; nevezetesen: eredeti feirmware, vagy új firmware. Előbbi esetben 24 órán belül tutira lefagy a router, és csak hosszabb-rövidebb ideig tartó áramtalanítás hatására tér magához - viszont legalább hozza a normális sávszélt (bár nekem hosszabb ftp-s letöltés alatt igencsak ugrált lefele, de nem volt elég időm normálisan kitesztelni). Utóbbi esetben - úgy tűnik - megszűnnek a fagyások - viszont 6 Mbites vonal esetén max. 3Mbitet lehet belőle kipréselni...

Már előre fáradt vagyok a garanciális ügyintézéstől...

A TVnetwork honlapján a VARIO csomagoknál nincs sávszélesség feltüntetve, a NET-nél viszont van. Hallottam, hogy VARIO-n elég változó a sebesség. Kérdésem: NET-nél mi a helyzet? 1 Mbites-en gondolkodok, de mivel 3 felé lenne osztva, így nem igazán tetszene mondjuk az 512 kbps. (ha nem lenne osztva, akkor sem
)

kBagyula
(senior tag)
Szia!
Most, hogy megcsinálták végre nálam, elég stabil, és régebben is az volt. Bár az 1 hete péntek esti vihar óta kicsit lagos, szaggat, de működik.
Nekem 512 ugyan a sávszélem, de szépen tartja a 64,5k-t, vihar óta csak 46k körül jön lefelé minden amit esetleg töltök, de az is állandó..
Váltani majd én is akarok 1Mbitesre, de szeptembernél hamarabb semmiképp.
Üdv,
kBagyula
Köszi szépen. 
Akkor valószínűleg ezt választom.
De eltűnt mindenki...

dodee
(lelkes újonc)
Egy X-micro 11g grag routert ki fogok majd próbálni lannet-en. Nem próbált már valaki ilyet? Látszólag nem tudja azt a módot, majd kiderül.

kBagyula
(senior tag)
7vége van
meg motorcsónak verseny hideg sörrel a Tisza parton.

suste
(fanatikus tag)
majd mesélj az eredményekről légyszi
én még mindíg nem tudom mi lenne a jó megoldás
és nagy kérdés, hogy mi a biztosíték arra, hogy a kedves tvnetwork fél év múlva nem talál ki valami újat....?

gykarcsi
(fanatikus tag)
Csá. Most van 10 percem. Itthon festés,kábelezés, fúrás, takarítás. Most végeztünk (a nagyszobával), összepakoltam a gépeket. Hulla fáradt vagyok, most még antenna, és utp kábeleket gyártok. Remélem pár nap múlva végzünk, és lesz idő fórumozni!
Router garanciális ügyintézés, 4. felvonás.
Visszavittem a cuccot a boltba. Azért csak ma, mert egyrészt nem értem rá, másrészt kedvem sem volt hozzá. Végülis készségesek voltak, de első körben nem igazán akarták visszaadni a vételárat, hanem még egy 3. példányt el akarnak hozni a forgalmazótól, illetve a forgalmazót akarják zaklatni a megoldásért. Nem tudom mi lesz ebből.

gykarcsi
(fanatikus tag)
Csá! Ez elég sz@r ügy. Egymás után kifogni, 2 szar példányt, lehet, hogy szériahibás a cucc. Remélem visszadják a pénzt.
Hát igen, nem túl szerencsés választás volt. Több mint valószínű, hogy szériahibás, mivel az általam begyűjtött netes vélemények (fórum, e-mail) szerint nem csak én küzdök ilyen gondokkal... Az más tészta, hogy a népek zöme ilyen ''kis'' hiba miatt nem reklamál, hanem együtt él vele...

snemeth
(fanatikus tag)
Vagy a tobbi tulaj meg sem vizsgalta ilyen szempontbol. (-;
Mondjuk nekem 512-es NET-em lesz augusztustol, aztan ha bebukjuk a NHH-t, akkor meg lehet(ne) ilyen.

Seraph 16
(senior tag)
PR-es vok és most kaptam egy levelet hogy sávszélemelés lesz

Ezt nézzétek: Bővebben: link 
"Habár fölűl a gálya, s alúl a víznek árja, azért a víz az úr!"

suste
(fanatikus tag)
Valaki tudna nekem mondani olyan routert, amivel megtudom osztani ezt a pppoe relay modu netet, és még vezeték nélküli része is van
valami megbizhatóbb fajtából (30-35ft környékén)

gykarcsi
(fanatikus tag)
Csá! A 3com-nak vannak jó cuccai pl. Bővebben: link, elméletileg tudja a PPPoE relay-t, de szerintem, hogy biztos legyen a dolog, írjál a 3com magyarországi képviseletének, és kérdezd meg. Bővebben: link
[Szerkesztve]

suste
(fanatikus tag)
és miből gondolod, hogy tudja a pppoe relay-t?
mert a leírásban nincsen benne
van valakinek ilyen az iosmeretségi körödben?
egyébként köszi a címet!

gykarcsi
(fanatikus tag)
Szívesen.Csak gondolom, hogy tudja, az én 3C857-esem is tudja, ott se volt benne a leírásban, ezért írtam, hogy próbálj meg írni a képviseletnek
[Szerkesztve]

Korcsii
(őstag)
Nem értek az ilyenekhez úgyhogy egy egyszerű kérdésem lenne:
Mi az a pppoe és a pppoe relay?
[Szerkesztve]

gykarcsi
(fanatikus tag)
Csá! Röviden, a PPPoE egy protokoll:ami a számítógépek üzenetváltását szabályozó szabványok gyűjteménye. Ilyen még pl. a TCP/IP, és még van 1 néhány. A TVNETWORK most vált át TCP/IP- ről PPPoE Relay-re, és ezt nem minden router tudja lekezelni. Azt sajnos nem tudom mi a különbség a sima és Relay között, nem találtam róla infót.
[Szerkesztve]

Korcsii
(őstag)
thx
De lenne még egy kérdésem:
A TCP/IP és a PPPoE Relay között mi a külömbség?

gykarcsi
(fanatikus tag)

gykarcsi
(fanatikus tag)
Hirtelen ennyit találtam, ha komolyan érdekel a dolog, akkor a köv. könyvet ajánlom tanulmányozásra: Bővebben: link

Korcsii
(őstag)
thx
így már nagyábol értem
még1* thx

Vakondpiszok
(újonc)
LAN-NET hálózaton kizárólag a TVNETWORK szolgáltat az országban (mivel ők fejlesztették ki), ezért a PPPoE Relay is kizárólag náluk van használatban. Ez a LAN-NET specifikusságából ered.

Tottu
(senior tag)
Nem tudja valaki hogy nem-e várható a közel jövőben sávszél növelés a TvNetwork-nél?(Nekem eddig 512-em volt-van, de meg vagyok vele elégedve. A ping jó (40-50), és mindig meg van a 64k.)
-=< A meggyőződés nagyobb ellensége az igazságnak, mint a hazugság. >=-
(#693) shabbarulez válasza Vakondpiszok (#691) üzenetére

shabbarulez
(őstag)
Már bocs de ez marhaság.
A LAN-NET egy fantázianév nem konkrét technológia. Ez sima Ethernet alapú netszolgáltatás, az ethernet hálózat pedig önmagában nem valami kuriózum, szerintem minimum 30 éves györekei vannak. TVN-nek nem sok köze van kifejlesztéséhez.
Az sem igaz hogy egyedül TVN szolgáltat Ethernet alapokon nyugvó hálózaton. Főleg lakóparkoknál, irodaépületeknél és néhány lakótelep esetén - ott ahol elég nagy a netezők sűrűsége és ezért rentábilis az ilyen jellegű fejlesztés - jellemzően ezt használják.
Az Ethernet és a PPPoE Relay pedig nincs függőségben egymással, opcionális hogy a szolgáltató használja-e vagy sem. Hisz TVN hálózatán is eddig remekül megvoltak nélküle.
Á, ismét megjelent a bennfentes emberkénk, és magyarázkodik. Ráadásul nem is mond igazat.
Azért kíváncsi lennék, hogy a hatszáz-egynéhányadik (asszem 602. vagy 603.) hozzászólásra miért nem reagáltál. Bekopizom ide a lényeget:
''Hol is van a tvnetwork Bp-i székhelye? Váci út 168. Ki is forgalmazza ezt a Repotec routert? Euronet Rt (a rá ragasztott matrica szerint). Hol van az Euronet Rt. székhelye? Váci út 168. Milyen baromi érdekes...''
Ráadásul egy fos az a router. Ma megyek a demostudió-ba (már sokadszor), és ha minden jól megy, visszaadják a vételárat.
Amennyit sikerült megtudnom a PPPoE Relay-ről, vélhetőleg az áll a dolog hátterében, hogy közbeiktattak még egy hálózatot a tvnetwork-nél, így ezért van rá szükség. ''Sima'' PPPoE-vel nem bírták volna megoldani valószínűleg.
De ez engem mint usert csöppet sem érdekel: ha olyan irányban ''fejlesztenek'', hogy az tulképp visszalépés, akkor kapják be. Remélem valaki írt a Fogyasztóvédelemnek, a Versenyhivatalnak vagy a Hírközlési Felügyeletnek (vagy hogy a rákba hívják őket), és megbüntetik őket jól.

shabbarulez
(őstag)
Ahogy én a múltkor nézegettem - nem vagyok otthon a témában csak mint laikus kíváncsi voltam - a relay annyiban több hogy a szerver is képes a kliens oldalról lekérdezésekkel operálni és azok alapján döntéseket hozni. Pl. egy többszörös bejelentkezés alkalmával a szolgáltató szempontjából azonos fizikai végpont esetén nem több PPP kapcsolat jön létre hanem azokat képes egy virtual channelé egyesíteni.
Ennek gondolom az lehetett a szerepe hogy ha valakinek több gépe van és mindről belép PPPoE-val egyesével akkor nem minden gépen legyen maximális sebessége(kvázi egy minden gép egy teljes értékű előfizetés), hanem ezeket egyesülve épüljön ki a kapcsolat relay miatt így elkerülendő a visszaéléseket.
Gondolom az egész PPPoE bevezetésének az volt az oka hogy a gyenge ethernet eszközháttér(nincsenek menedzselhető L2-L4 switchek mindenhol) miatt nem lehetett megoldani port szinten a sávszél korlátozást és security beállításokat(úgy emléxem korábbi postokból voltak IP lopásos és egyéb visszaélések). Ezért kellett a PPPoE hogy így központilag ez jobban menedzselhető legyen a felhasználóazonosítás. De mivel nincs port szintű sávszél szabályozás a switcheken - mint pl. ADSL-nél ahol ez a DSLAM-oknál megoldott - így többszörös bejelentkezésekkel kvázi skálázni lehetne a teljes értékű előfizetéseket ami persze a szolgáltatónak nem szimpatikus. Ahogy én láttam a relay ebben nyújt többet hogy az egy végpontról történő csatlakozások nem különülnek el hanem egy virtual channelben egyesülnek így pedig már kivédhető a többszöröződő előfizetés problematikája. És szerintem e miatt ragaszkodik ehhez a TVN.
Persze ez csak az én laikus okfejtésem, lehet totál rosszul értelmeztem az egészet.

kapcs-ford
(őstag)
Megtudná-e nekem válaszolni azt hogy a LAN-os Vario -t meg lehet osztani 2 gépre egy router-rel?
Aláírás

gykarcsi
(fanatikus tag)
A honlapon nem tiltja, de azt se írja, hogy csak 1 gépre. Szerintem nyugodtan oszd meg, nálam is meg van osztva.

gykarcsi
(fanatikus tag)
Mi a helyzet router ügyben?

gykarcsi
(fanatikus tag)
Még 1 dolog. Szerintem ők evvel nem nagyon foglalkoznak, mert ez nekik is jó. Ha több gépen neteznek otthon, akkor nagy valószínűséggel több lesz a fogyasztásod is, így átkerülsz 1 magasabb csomagba, és többet fizetsz. Nálunk is így történt a dolog, miután a gyerekek gépére is meg lett osztva.