Hirdetés

2012. május 30., szerda

(#651) kBagyula

kBagyula
(senior tag)

Sziasztok!

Nekem egy Netgear RP614v3 routerem van, és a napokban írtak egy mailt a Tvnetworktől, hogy e-hónap végén átállítanak PPoE-re, de magam is megtehetem. Tud valaki nekem modani arról, hogy ez a router bír-e működni a rendszerükkel?

Üdv,
kBagyula

(#652) Egon válasza kBagyula (#651) üzenetére

Egon
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

A router ára alapján nem tartom valószínűnek, hogy ilyet tudna.
De kipróbálni ki tudod: felmész a tvnetwork weblapjára, kiválasztod a PPPoE átállás menüpontot, ott elkér tőled egy-két adatot, belépsz és megadja a login/jelszó párost, valamint az új IP-címedet (utóbbira nem is lesz szükséged a teszthez).
Első körben érdemes a routert kiiktatni, és anélkül próbálkozni (azért egy szoftveres tűzfalprogit érdemes feltenni). XP esetén semmilyen progira nincs szükség: Vezérlőpult/hálózatok/új kapcsolat/tovább gomb kétszer/kézzel állítom be a kapcsolatot/tovább gomb/kapcsolódás felhasználónevet és jelszót igénylő szélessávú kapcsolat segítségével/tovább/beírsz egy tetszőleges nevet/tovább/login és jelszó/tovább/pipa berak/befejezés. Ezután érdemes a hálókártya beállításainál a TCP/IP elől kivenni a pipát. Ha ezzel megvagy, az asztalon létrejött ikont indítsd, majd mehet a böngésző.
Ha ez működik, akkor aktiválták az új IP-det, illetve megy az új protokoll nálatok. Lehet a routert kipróbálni. A router beállításaiban tulképp ugyanezt kell megadni (értelemszerűen átállni PPPoE protokollra, login/jelszó stb.), és vagy fix IP-ket állítani a belső hálózatra, vagy DHCP-vel osztani lokális IP-ket (de gondolom ezzel tisztában vagy, ha routert használsz).
Jó lenne, ha megírnád a tapasztalataidat, hogy akinek esetleg hasonló cucca van, tudja mire számíthat...

"Az élet túl rövid ahhoz, hogy szar borokat igyunk..."

(#653) suste válasza snemeth (#642) üzenetére

suste
(fanatikus tag)

valahogy biztos mennie kéne, mert a lan része elvileg csak switch-ként is megy, csak még nem jöttem rá a mikéntjére (meg most nagyon stabilnak néz ki ez a gépes megosztás -persze azért jobb lenne routerrel). egyébként szerintem elvileg wan-ba kötve is müködik

(#654) gykarcsi válasza kBagyula (#651) üzenetére

gykarcsi
(fanatikus tag)

Ezt sajnos nem lehet tudni, elvileg igen, de ki kellene próbálni. Szerintem telefonálj be és kérdezd meg, hogy van-e már felhasználóneved, és jelszód. Ha van akkor próbáld ki. Az átállás ideje alatt nálunk párhuzamosan volt TCP/IP, és PPPoE. Amikor átálltam PPPoE-re, másnap tünt fel, hogy a honlapon mindkét protokollnál számlálta a forgalmat (nekünk 3 giga elég). Betelefonáltam, és felhívtam erre a figyelmüket. Új dolog volt nekik is, azt mondta az ürge majd utánanéznek. Azért a biztonság kedvéért visszaálltam TCP/IP-re, így csak ott számolta a forgalmat. Akkor álltam át amikor már csak a PPPoE működött.Viszont le a kalappal előttük, nagyon korrektek voltak, abban a hónapban csak 1 giga forgalomról kaptam számlát.

(#655) suste

suste
(fanatikus tag)

Ha mindenhol átállnak, akkor csak lesz ebből botrány!
Gondolom sokan használnak otthon (olcsó) routert.....

(#656) Egon válasza suste (#655) üzenetére

Egon
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Szerintem olyan sokan nem... Eleve nem is lehet túl sok LAN-Netes felhasználó szerintem. Jelentős részük nem osztja a netet szvsz. Aki osztja, annak is egy része beletörődik, és vesz valami mást (esetleg használja tovább 1 gépen, netalántán lemondja az előfizut balhé nélkül), egy kis résznek meg már eleve olyan routere van, ami tudja ezt a protokollt...

(#657) gykarcsi

gykarcsi
(fanatikus tag)

Szerintem sem lesz nagy balhé belőle, Itt Szegeden az összes ismerősöm TvNetwork-ös, igaz, hogy a Lannet kevesebb helyen érhető el, de van Signet, Mikronet. Kevesen osztják meg routerrel, főként 1 gépen megy, és elég nekik az 1 giga forgalom. Szvsz még mindig ez a legjobb megoldás aki netezni akar. Ha nálam sem menne, akkor szitkozódnék egy nagyot, és vennék másik routert.

(#658) suste válasza Egon (#656) üzenetére

suste
(fanatikus tag)

akkor ugy érzem, vissza kell hoznom az árát, és inkáb veszek kábel nélkülit, valami jót, és osztom rendesen. ha geci a szolgáltató, majd én is az leszek!

(#659) kBagyula válasza Egon (#652) üzenetére

kBagyula
(senior tag)

Szia!

Elméletileg ismeri a PPPoE protokolt a router, de gyakorlatilag nem akar működni, lehet én vagyok hozzá láma. Betojok és baromi mérges leszek ha az alig 3 hónapos routert ki kell cserélnem.

Elméletileg a szolgáltató szakemberei egyszer díjmentesen kijönnek és beállítják a PPPoE-t, (ahogy a levélben is írták) ezt lehet megjátszom, hátha ők okosabbak. Ha nem tudják megoldani a routeren keresztül akkor a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez fogok fordulni, az előfizetők szívatásáért (remélem lesz még hozzám hasonló ''károsult'').
Ne kötelezzenek már arra, hogy én a saját vackukat használjam amikor 4. éve van hozzám bekötve a lannet, és eddig tök jól megvoltunk (szolgáltató és én) egymással.

A routert egészen pontosan azért vettem, mert a bnőmnek is lett egy gépe (2 gépre megoszthatom a netet az ÁSZF szerint) és, hogy ne kelljen már külön szoftveres tűzfallal védjem magam mindenféle külső betolakodótól, mert a routerben van az is.
Megáll az eszem.

Persze kipróbálom az általad javasolt beállítási sorrendet, mert előfordulhat, hogy még nem működik a PPPoE nálam.

Üdv,
kBagyula

(#660) Protezis

Protezis
(őstag)
LOGOUT blog

Kicsit keverem a dolgokat. A PPPoE és a PPPoE Relay az két különböző dolog, vagy egy és ugyanaz? ADSL-nél PPPoE van. Ha a PPPoE Relay ugyanaz, akkor bármelyik ADSL routernek tudnia kéne megosztani a TVNetworkos lannetet, nem?

The box said "Requires Windows 95 or better." So I installed LINUX

(#661) Egon válasza kBagyula (#659) üzenetére

Egon
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ahogy lentebb Protézis is felvetette: a PPPoE sajnos baromira nem egyenlő a PPPoE Relay fogalmával...:( Utóbbit sajna kevés router tudja (legalábbis ebben az árkategóriában). Már egy jó ideje _minden_ kapható router tudja a ''sima'' PPPoE protokollt (amit ha jól tévedek, PPPoE Kliens-nek hívnak amúgy), azaz pl. ADSL osztásra mind alkalmas - LAN-Net osztásra sajnos nem...

(#662) Egon

Egon
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Router garanciális ügyintézés, 3. felvonás.
Ma (azaz szerdán) délben felhívtak a demostudio-ból, hogy mehetek az új router-ért. Munka után oda is rongyoltam, és elhoztam az új példányt. Hazaérve izgatottan csatlakoztattam, sebtiben telepítettem, és legnagyobb megelégedésemre a megszokott, 6 Mbit körüli sávszélt tapasztaltam...:C
Persze a puding próbája az evés: hiába finom az első pár falat, ha a tányér aljában kutyagumit találsz - ezért én (az egyszeri APEH-ellenőr javaslatát követve) nyugtával dícsérem a napot: amennyiben hosszabb használatot követően sem fogok fagyást, vagy egyéb negatív jelenséget tapasztalni, csak akkor fogom a ''fenntartásokkal ajánlott'' kategóriába helyezni eme terméket...

(#663) kBagyula válasza Egon (#661) üzenetére

kBagyula
(senior tag)

Ez gáz. :(

Milyet vegyek? Muszály lesz sajnos.

Akit érdekel esetleg eladó lesz aug. 1-től egy Netgear RP614v3 router 9 hónap garanciával megkímélt állapotban, dobozzal, papírokkal, mindennel együtt Szegeden.

Üdv,
kBagyula

(#664) Egon válasza kBagyula (#663) üzenetére

Egon
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Pl. 3Com 3C857 (csak 10-15 hozzászólást kellett volna visszaolvasnod ehhez az infóhoz), vagy esetleg ezt a Repotec csodát (IP-509), ami nekem van (bár mint fentebb írtam, ezt még nem merem ajánlani). Relatíve olcsó árkategóriában nem nagyon hiszem, hogy találsz mást (a legelterjedtebbnek számító SMC és D-Link modellek sem tudnak PPPoE Relay-t).
A drágább (30-40K körüli) márkák (pl. jobb Linksys és Draytek modellek) valszeg tudnak ilyet, de nem biztos. Nagykeres ismerőst érdemes keresni, mert azok jóval hozzáértőbbek szoktak lenni, mint a kiskeresek, és tudnak biztos infót mondani. A másik megoldás: nyitott szemmel olvasni a fórumokat, használni a keresőket, és így infót gyűjteni.

(#665) kBagyula válasza Egon (#664) üzenetére

kBagyula
(senior tag)

Szia!

Olvastam persze, sőt kutattam is már a 3Com után, de idő híján így volt a kényelmesebb. Szabi + nyaralás előtt vagyok, munka hegyek az asztalomon. Most mindenre van idő, kivéve arra, hogy keresgéljek a neten. Remélem nem gond.

Üdv,
kBagyula

(#666) Egon

Egon
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Router garanciális ügyintézés, 3 és feledik felvonás.
Sajna továbbra is szívok a csodás Repotec IP-509-es routerrel. Röviden és tömören: ezen termék felhasználóinak egy jelentős dilemmával kell szembenézniük; nevezetesen: eredeti feirmware, vagy új firmware. Előbbi esetben 24 órán belül tutira lefagy a router, és csak hosszabb-rövidebb ideig tartó áramtalanítás hatására tér magához - viszont legalább hozza a normális sávszélt (bár nekem hosszabb ftp-s letöltés alatt igencsak ugrált lefele, de nem volt elég időm normálisan kitesztelni). Utóbbi esetben - úgy tűnik - megszűnnek a fagyások - viszont 6 Mbites vonal esetén max. 3Mbitet lehet belőle kipréselni...:(((:(((:(((
Már előre fáradt vagyok a garanciális ügyintézéstől...:(:(:(

(#667) Protezis

Protezis
(őstag)
LOGOUT blog

A TVnetwork honlapján a VARIO csomagoknál nincs sávszélesség feltüntetve, a NET-nél viszont van. Hallottam, hogy VARIO-n elég változó a sebesség. Kérdésem: NET-nél mi a helyzet? 1 Mbites-en gondolkodok, de mivel 3 felé lenne osztva, így nem igazán tetszene mondjuk az 512 kbps. (ha nem lenne osztva, akkor sem :) )

(#668) kBagyula válasza Protezis (#667) üzenetére

kBagyula
(senior tag)

Szia!

Most, hogy megcsinálták végre nálam, elég stabil, és régebben is az volt. Bár az 1 hete péntek esti vihar óta kicsit lagos, szaggat, de működik.
Nekem 512 ugyan a sávszélem, de szépen tartja a 64,5k-t, vihar óta csak 46k körül jön lefelé minden amit esetleg töltök, de az is állandó..
Váltani majd én is akarok 1Mbitesre, de szeptembernél hamarabb semmiképp.

Üdv,
kBagyula

(#669) Protezis válasza kBagyula (#668) üzenetére

Protezis
(őstag)
LOGOUT blog

Köszi szépen. :R
Akkor valószínűleg ezt választom.

(#670) Egon

Egon
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

De eltűnt mindenki...

(#671) dodee

dodee
(lelkes újonc)

Egy X-micro 11g grag routert ki fogok majd próbálni lannet-en. Nem próbált már valaki ilyet? Látszólag nem tudja azt a módot, majd kiderül.

(#672) kBagyula válasza Egon (#670) üzenetére

kBagyula
(senior tag)

7vége van :)) meg motorcsónak verseny hideg sörrel a Tisza parton.

(#673) suste válasza dodee (#671) üzenetére

suste
(fanatikus tag)

majd mesélj az eredményekről légyszi
én még mindíg nem tudom mi lenne a jó megoldás
és nagy kérdés, hogy mi a biztosíték arra, hogy a kedves tvnetwork fél év múlva nem talál ki valami újat....?

(#674) gykarcsi válasza Egon (#670) üzenetére

gykarcsi
(fanatikus tag)

Csá. Most van 10 percem. Itthon festés,kábelezés, fúrás, takarítás. Most végeztünk (a nagyszobával), összepakoltam a gépeket. Hulla fáradt vagyok, most még antenna, és utp kábeleket gyártok. Remélem pár nap múlva végzünk, és lesz idő fórumozni!

(#675) Egon válasza Egon (#666) üzenetére

Egon
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Router garanciális ügyintézés, 4. felvonás.
Visszavittem a cuccot a boltba. Azért csak ma, mert egyrészt nem értem rá, másrészt kedvem sem volt hozzá. Végülis készségesek voltak, de első körben nem igazán akarták visszaadni a vételárat, hanem még egy 3. példányt el akarnak hozni a forgalmazótól, illetve a forgalmazót akarják zaklatni a megoldásért. Nem tudom mi lesz ebből.

(#676) gykarcsi válasza Egon (#675) üzenetére

gykarcsi
(fanatikus tag)

Csá! Ez elég sz@r ügy. Egymás után kifogni, 2 szar példányt, lehet, hogy szériahibás a cucc. Remélem visszadják a pénzt.

(#677) Egon válasza gykarcsi (#676) üzenetére

Egon
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hát igen, nem túl szerencsés választás volt. Több mint valószínű, hogy szériahibás, mivel az általam begyűjtött netes vélemények (fórum, e-mail) szerint nem csak én küzdök ilyen gondokkal... Az más tészta, hogy a népek zöme ilyen ''kis'' hiba miatt nem reklamál, hanem együtt él vele...:(

(#678) snemeth válasza Egon (#677) üzenetére

snemeth
(fanatikus tag)

Vagy a tobbi tulaj meg sem vizsgalta ilyen szempontbol. (-;

Mondjuk nekem 512-es NET-em lesz augusztustol, aztan ha bebukjuk a NHH-t, akkor meg lehet(ne) ilyen.

(#679) Seraph 16

Seraph 16
(senior tag)

PR-es vok és most kaptam egy levelet hogy sávszélemelés lesz :C :DD :DD :DD
Ezt nézzétek: Bővebben: link :C

"Habár fölűl a gálya, s alúl a víznek árja, azért a víz az úr!"

(#681) suste

suste
(fanatikus tag)

Valaki tudna nekem mondani olyan routert, amivel megtudom osztani ezt a pppoe relay modu netet, és még vezeték nélküli része is van
valami megbizhatóbb fajtából (30-35ft környékén)

(#682) gykarcsi válasza suste (#681) üzenetére

gykarcsi
(fanatikus tag)

Csá! A 3com-nak vannak jó cuccai pl. Bővebben: link, elméletileg tudja a PPPoE relay-t, de szerintem, hogy biztos legyen a dolog, írjál a 3com magyarországi képviseletének, és kérdezd meg. Bővebben: link

[Szerkesztve]

(#683) suste válasza gykarcsi (#682) üzenetére

suste
(fanatikus tag)

és miből gondolod, hogy tudja a pppoe relay-t?
mert a leírásban nincsen benne
van valakinek ilyen az iosmeretségi körödben?
egyébként köszi a címet!

(#684) gykarcsi válasza suste (#683) üzenetére

gykarcsi
(fanatikus tag)

Szívesen.Csak gondolom, hogy tudja, az én 3C857-esem is tudja, ott se volt benne a leírásban, ezért írtam, hogy próbálj meg írni a képviseletnek

[Szerkesztve]

(#685) Korcsii

Korcsii
(őstag)

Nem értek az ilyenekhez úgyhogy egy egyszerű kérdésem lenne:
Mi az a pppoe és a pppoe relay?

[Szerkesztve]

(#686) gykarcsi válasza Korcsii (#685) üzenetére

gykarcsi
(fanatikus tag)

Csá! Röviden, a PPPoE egy protokoll:ami a számítógépek üzenetváltását szabályozó szabványok gyűjteménye. Ilyen még pl. a TCP/IP, és még van 1 néhány. A TVNETWORK most vált át TCP/IP- ről PPPoE Relay-re, és ezt nem minden router tudja lekezelni. Azt sajnos nem tudom mi a különbség a sima és Relay között, nem találtam róla infót.

[Szerkesztve]

(#687) Korcsii válasza gykarcsi (#686) üzenetére

Korcsii
(őstag)

thx

De lenne még egy kérdésem:
A TCP/IP és a PPPoE Relay között mi a külömbség?

(#688) gykarcsi válasza Korcsii (#687) üzenetére

gykarcsi
(fanatikus tag)

(#689) gykarcsi válasza Korcsii (#687) üzenetére

gykarcsi
(fanatikus tag)

Hirtelen ennyit találtam, ha komolyan érdekel a dolog, akkor a köv. könyvet ajánlom tanulmányozásra: Bővebben: link

(#690) Korcsii válasza gykarcsi (#689) üzenetére

Korcsii
(őstag)

thx
így már nagyábol értem
még1* thx

(#691) Vakondpiszok

Vakondpiszok
(újonc)

LAN-NET hálózaton kizárólag a TVNETWORK szolgáltat az országban (mivel ők fejlesztették ki), ezért a PPPoE Relay is kizárólag náluk van használatban. Ez a LAN-NET specifikusságából ered.

(#692) Tottu

Tottu
(senior tag)

Nem tudja valaki hogy nem-e várható a közel jövőben sávszél növelés a TvNetwork-nél?(Nekem eddig 512-em volt-van, de meg vagyok vele elégedve. A ping jó (40-50), és mindig meg van a 64k.)

-=< A meggyőződés nagyobb ellensége az igazságnak, mint a hazugság. >=-

(#693) shabbarulez válasza Vakondpiszok (#691) üzenetére

shabbarulez
(őstag)

Már bocs de ez marhaság.

A LAN-NET egy fantázianév nem konkrét technológia. Ez sima Ethernet alapú netszolgáltatás, az ethernet hálózat pedig önmagában nem valami kuriózum, szerintem minimum 30 éves györekei vannak. TVN-nek nem sok köze van kifejlesztéséhez. :) Az sem igaz hogy egyedül TVN szolgáltat Ethernet alapokon nyugvó hálózaton. Főleg lakóparkoknál, irodaépületeknél és néhány lakótelep esetén - ott ahol elég nagy a netezők sűrűsége és ezért rentábilis az ilyen jellegű fejlesztés - jellemzően ezt használják.

Az Ethernet és a PPPoE Relay pedig nincs függőségben egymással, opcionális hogy a szolgáltató használja-e vagy sem. Hisz TVN hálózatán is eddig remekül megvoltak nélküle.

(#694) Egon válasza Vakondpiszok (#691) üzenetére

Egon
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Á, ismét megjelent a bennfentes emberkénk, és magyarázkodik. Ráadásul nem is mond igazat.
Azért kíváncsi lennék, hogy a hatszáz-egynéhányadik (asszem 602. vagy 603.) hozzászólásra miért nem reagáltál. Bekopizom ide a lényeget:

''Hol is van a tvnetwork Bp-i székhelye? Váci út 168. Ki is forgalmazza ezt a Repotec routert? Euronet Rt (a rá ragasztott matrica szerint). Hol van az Euronet Rt. székhelye? Váci út 168. Milyen baromi érdekes...''

Ráadásul egy fos az a router. Ma megyek a demostudió-ba (már sokadszor), és ha minden jól megy, visszaadják a vételárat.

(#695) Egon válasza shabbarulez (#693) üzenetére

Egon
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Amennyit sikerült megtudnom a PPPoE Relay-ről, vélhetőleg az áll a dolog hátterében, hogy közbeiktattak még egy hálózatot a tvnetwork-nél, így ezért van rá szükség. ''Sima'' PPPoE-vel nem bírták volna megoldani valószínűleg.
De ez engem mint usert csöppet sem érdekel: ha olyan irányban ''fejlesztenek'', hogy az tulképp visszalépés, akkor kapják be. Remélem valaki írt a Fogyasztóvédelemnek, a Versenyhivatalnak vagy a Hírközlési Felügyeletnek (vagy hogy a rákba hívják őket), és megbüntetik őket jól.

(#696) shabbarulez válasza Egon (#695) üzenetére

shabbarulez
(őstag)

Ahogy én a múltkor nézegettem - nem vagyok otthon a témában csak mint laikus kíváncsi voltam - a relay annyiban több hogy a szerver is képes a kliens oldalról lekérdezésekkel operálni és azok alapján döntéseket hozni. Pl. egy többszörös bejelentkezés alkalmával a szolgáltató szempontjából azonos fizikai végpont esetén nem több PPP kapcsolat jön létre hanem azokat képes egy virtual channelé egyesíteni.

Ennek gondolom az lehetett a szerepe hogy ha valakinek több gépe van és mindről belép PPPoE-val egyesével akkor nem minden gépen legyen maximális sebessége(kvázi egy minden gép egy teljes értékű előfizetés), hanem ezeket egyesülve épüljön ki a kapcsolat relay miatt így elkerülendő a visszaéléseket.

Gondolom az egész PPPoE bevezetésének az volt az oka hogy a gyenge ethernet eszközháttér(nincsenek menedzselhető L2-L4 switchek mindenhol) miatt nem lehetett megoldani port szinten a sávszél korlátozást és security beállításokat(úgy emléxem korábbi postokból voltak IP lopásos és egyéb visszaélések). Ezért kellett a PPPoE hogy így központilag ez jobban menedzselhető legyen a felhasználóazonosítás. De mivel nincs port szintű sávszél szabályozás a switcheken - mint pl. ADSL-nél ahol ez a DSLAM-oknál megoldott - így többszörös bejelentkezésekkel kvázi skálázni lehetne a teljes értékű előfizetéseket ami persze a szolgáltatónak nem szimpatikus. Ahogy én láttam a relay ebben nyújt többet hogy az egy végpontról történő csatlakozások nem különülnek el hanem egy virtual channelben egyesülnek így pedig már kivédhető a többszöröződő előfizetés problematikája. És szerintem e miatt ragaszkodik ehhez a TVN.

Persze ez csak az én laikus okfejtésem, lehet totál rosszul értelmeztem az egészet.

(#697) kapcs-ford

kapcs-ford
(őstag)

Megtudná-e nekem válaszolni azt hogy a LAN-os Vario -t meg lehet osztani 2 gépre egy router-rel?

Aláírás

(#698) gykarcsi válasza kapcs-ford (#697) üzenetére

gykarcsi
(fanatikus tag)

A honlapon nem tiltja, de azt se írja, hogy csak 1 gépre. Szerintem nyugodtan oszd meg, nálam is meg van osztva.

(#699) gykarcsi válasza Egon (#694) üzenetére

gykarcsi
(fanatikus tag)

Mi a helyzet router ügyben?

(#700) gykarcsi válasza kapcs-ford (#697) üzenetére

gykarcsi
(fanatikus tag)

Még 1 dolog. Szerintem ők evvel nem nagyon foglalkoznak, mert ez nekik is jó. Ha több gépen neteznek otthon, akkor nagy valószínűséggel több lesz a fogyasztásod is, így átkerülsz 1 magasabb csomagba, és többet fizetsz. Nálunk is így történt a dolog, miután a gyerekek gépére is meg lett osztva.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.