Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mumtaz

    senior tag

    válasz suste #56297 üzenetére

    ITT írtam a mostani kívánalmakat és KORÁBBAN vetettem fel az alapkoncepciót.

    Tehát alapban csak azt kellene megvalósítanom, hogy a routeremmel kapcsolódjak a netet osztó routerre.

    Windows alatt egyszerű a képlet. 2 elérhető AP van, amiről kaphatom a netet. Azonos jelszó és IP, de más csatorna. Az egyik mindig elérhető, de nagyon terhelt és lassú, a másik nem mindig elérhető, de amikor igen, akkor gyors. Windows alatt ok, mert sorrend szerint be vannak állítva és a rosszabbikra csak akkor csatlakozik, ha a másik nem elérhető. Ha a másik - preferáltabb - elérhető, akkor arra csatlakozik. Ez így ok.

    Azért akarom, hogy a router csatlakozzon fel, mert akkor nem kell napi 24 órában bekapcsolva lennie a gépemnek, hogy a laptopom, mobilom, gyerek gépe elérje a netet.

    Próbálkoztam azzal, hogy a WA901ND routerem csak egy mezei kliens multiwan-al és ez csatlakozott kábelen a WR1043-ra.

    Tehát a gondok: egyrészt az itthoni hálózatomat külön tartományban akarom tudni, mert ugye nem akarom az itthoni gépeimet megosztani mindenkivel, aki a szolgáltató AP-jára csatlakozik.

    Tehát a megvalósítás, amit össze kell hoznom és amire már sokszor hittem, hogy sikerült:

    AP -> Router -> helyi háló

    A router kliensként kapcsolódik az elsődleges AP-ra, ha elérhető. Ha nem elérhető, akkor átkapcsolódik a másik AP-ra. A router ugyanakkor kezeli az itthoni saját hálózatomat is kábelen és wifin egyaránt, tehát megosztja az internetet és összeköttetést biztosít az itthoni eszközök között.

    Míg a saját gépem osztotta a netet, addig egyszerű volt. Wifi kártya a PC-ben csatlakozott a szolgáltatói AP-ra, ha szakadt, akkor átcsatlakozott a másik AP-ra. A windows osztotta a netet és a router csak AP-ként üzemelt, az IP-ket a többi eszköz a PC-mtől kapta. De ugye ennek a hátránya volt, hogy a PC-mnek mindig mennie kellett, ezért akartam váltani másra, hogy a PC-m helyét a router vegye át.

    OpenWRT-ben próbálkoztam multiwan-al, amivel gondok vannak, ugyanis teljesen másképp működik, mint mondjuk a windows. Beállítok két AP-t. Ez két interfészt is jelent, de ez most mindegy. A multiwan csak akkor vált át másik AP-ra, ha az elérhető. Csakhogy ez úgy működik, hogy fel van csatlakozva az első - rosszabb - AP-ra, ami a 3-as csatornát használja. Ha elérhető a másik AP, akkor "felcsatlakozik" arra is, de az meg a 6-os csatornát használja, de addig nem az utóbbiról veszi a netet, amíg le nem tesztelte, amihez internetes IP-(ke)t pingel. Viszont, mivel a router nem képes több csatornát használni egyszerre, ezért a ping nem sikerülhet, mivel a router a 3-as csatornán van.

    Próbálkoztam azzal, hogy mindent a WR1043 oldjon meg (a helyi hálózatomnál mindegy, melyik csatornán van). Ez nem ment. Próbáltam azt, hogy az egyik WAN a másik router. Az meg feltehetőleg azért nem működött, mert túl sok szintű volt már a hálózat.

    Ezért gondoltam arra, hogy akkor legyen a WR1043-ba bedugva mégegy wifi adapter. Így egy szinttel kevesebb lenne. Ugyanakkor ugye az adapterrel a router már két külön csatornát tud kezelni és akkor az lenne belőve, hogy az adapter csatlakozna az egyik AP-ra (WWAN), a router belső wifije pedig a másikra (WWAN2) és ez szolgálná ki a helyi hálózatomat is. Így akkor már menne a multiwan is.

    -=- ASUS TUF B450-PRO GAMING - AMD Ryzen 7 1700X - G.Skill Aegis 2x8 GB DDR4@3200MHz - Sapphire RX 5700XT Nitro+ 8GB - ASUS ROG Strix Flare HU - REVOLTEC FightMouse ELITE - RIOTORO ENIGMA G2 850W Gold - Cooler Master MasterCase MC500Mt -=-

Új hozzászólás Aktív témák