Az ilyen problémák általában hangkari driver vagy lejátszó progi/játék/stb nem megfelelő beállítása okozza. Legritkább esetben a hangfal, azt meg úgy tudod ellenőrizni, hogy rákötsz valami más hangforrást és megnézed azzal, vagy ott a hangkari beállítások tesztje.
Pl nekem, amikor megvettem a Geniusomat alapból csak sztereo szólt. Mérgelődtem is rendesen.
Leírom kb hogy sikerült működésre bírnom, hátha segít (igaz nem ilyen, de szintén alaplapi hangkarim van): szal, érdemes megnézni, hogy van-e újabb driver a kártyához, bár ez akkor ugye kilőve... Aztán meg ott a windows (ugye az a pingvin nem komoly?
) beállításai, ugye 5.1 meg valahol ''hardware acceleration''-t is fell kell nyomni fullra. Ezek után elvileg a tesztben szól, ha nem akkor szar ügy (esetleg további, kártyaspecifikusabb beállítások kellenek), ha igen, de a programban nem, akkor: pl filmnél: új codecek, lejátszó progi (pl sokáig nekem csak PowerDVDvel volt 5.1, aztán meg valami codec megoldotta a dolgot), zenénél a lejátszó beállításai, stb...
Persze ha csak a mélynyomó nem szól, de minden más igen, akkor lehet kezdeni gyanakodni a hangfal hibájára! (sajna semmi sem tökéletes, nekem pl a távkapcsoló romlott el pár hét után, szerencsére gariban kicserélték)