Íme egy érdekes dolog (egy pici részvényezés és ráadásul magyar):
Egy nagyon tapasztalt trader azt mondta nekem pár hónapja, hogy figyeljem meg a fundamentális elemzőket. Azt mondja ők mindent megmagyaráznak, pláne azt, hogy mi mozgatja a piacot, de azt nagyon. Sajnos sokszor teljesen elviszik szegény kisbefektetőket, de ez az egyetlen céljuk, szóval ne halgassatok senkire csakis saját magatokra.
Ebből a szempontból ez egy olyan világ ahol sokszor még azt sem szabad elhinni amit kérdeznek!!!
Szóval. A mi "kis" OTP bankunkról van szó. A ma reggeli portfolio cikkben a fejemhez kaptam, de nem is kicsit. A korábbi gyorsjelentés amit láttam az OTP-nek úgy körbe volt magyarázva, hogy csak na. Így elemzői várakozások, úgy előzetesbecslések és a többi.
Régiós ködös időszak ide vagy oda, tessék megnézni ezt a gyorsjelentést [link]. 46%-ot "tévedtek" a nagy elemzők, de ezt is megfogják magyarázni. Tehát 46%-al le akarták húzni az OTP-t (jó, nyilván semmit sem tudni előre). Azt a papírt amely a vállán cipeli a mi kis BUX-unkat.
Íme az egyik nagyon nagy hátránya a fundamentális elemzésnek. Azt mondják, hogy a mozgóátlagaink és indikátoraink késnek? Akkor mit szóljunk a gyorsjelentésekről? Negyedévente kijön egy és az alapján vegyünk vagy adjunk el (tömören, lényegében). Így generálják a nagy kitöréseket.....szomorú
Ja, el sem olvastam a cikket, csak a számokra voltam kíváncsi. Szakdogám része volt ilyen elemzés is, szóval nem vagyok kíváncsi mit akarnak belemagyarázni és ezzel hova akarnák vinni az árfolyamot.
Mi a problémám? Az, hogy a korábbi gyorsjelentésnél lehúzták egy picit a társaságot, pedig olyan rossz azért az sem volt és megmagyarázták az árfolyamot. Megjegyezném zárójelben, hogy fundamentálisan jelentős alulértékeltséget mutatott már egy évvel ezelőtt a papír, viszont akkor most mit szóljunk. A 10000 fölötti árfolyamot becsültek már 2006 nyarán amikor minden száguldott a magyar tőzsdén.....most meg 6900 körül kullog az ár.
Kíváncsi lennék ha most csinálnék egy elemzést diszkont cashflow módszerrel akkor milyen fair érték jönne ki a jelenlegi árra....ha lesz kedvem lehet megcsinálom....
A tőzsdéket a nagykutyák uralják. Vagyis akinél a pénztöbbsége van. Erről sokan sokszor megfeledkeznek. Nézzétek meg az olajat. Hurrikánok és természeti katasztrófák voltak ami miatt drágább lett a kitermelés? Hát nagyon nem....technikailag felpumpálták az árat.
Nekünk az a mondásunk, hogy "The trend is your friend!" A trend a mi barátunk. Nekik tudjátok mi? Don't ride the trend, make it! Ne meglovagold a trendet, hanem generálj trendet! Ez mindent elárul....
Bocsi, picit felhúztam magam.... 
''Nem látsz túl azokon a döntéseiden amelyeket még nem hoztál meg!'' 'Until the last drop of blood runs from my dead body, my sword shall never dry.I may lose a fight, but, I will always win the war!”''Relax...it's NINJUTSU!!!' Mindörökké tőzsde!