Seasonic 300W
Képek:
Bővebben: link
Hibajelenség, hozzámkerültekor:
-szabványból kilépő feszek, de max 1-2%-al lépték túl.
-spontán restartok, és leállások a gépben.
Hibamegállapítás:
A táp kimeneti pufferkondenzátorai, 2,5év alatt, majd kapacitásuk felét elveszítették, és ESR értékük, 1,5x-esére nőtt.
Eszközölt javítás:
A kimeneti puffereket cseréltem, 105 fokos Rubykon elkókra, de nem Low ESR-re.
Portalanítottam a tápot, megolajoztam a ventit.
Javítás után, túltehertesztet hajtottam végre (5 perc), majd 100% terhelésen hajtottam. (1 óra).
Vélemények:
A táp túltehervédelme, 348W-nál intette le a játszmát, itt már 5 perc alatt, is kritikus hőmérsékletre melegedtek az aktív alkatrészek.
Maximális terhelés esetén, a szekunderborda, 45-50fokos, az áramváltó is kb. ilyen hőmérsékleten üzemel, a ventilátor, 2000rpm-en pörgött (kb.), nem túl hangos.
Alapvetően, egy nagyon jól megkonstruált, és egyszerű tápról van szó.
Mind az offline, mind a főtápot, egy-egy UC3842 üzemelteti, optocsatolón galvanikusan leválasztva.
Kiválló EMI filterrel rendelkezik, és teljesítményéhez képest nagy hálózati pufferekkel rendelkezik (2*680uF).
A primerborda nem túl nagy, de nem is kell nagy felület, mivel gyors FET-eket alkalmaznak, így kis teljesítméynveszteségek lépnek fel.
A főtrafó kellő vaskeresztmetszettel rendelkezik, működése során, nem melegszik túlzottan.
A szekunderborda kellően nagy felületű, hőmérsékletét, párhuzamosított, vagy gyorsabb kettősdiódák alkalmazásával lehetne.
A szekunderoldalon, a 12V-os ágon 20A-es, 5V-os ágon, 40A-es, 3,3V-os ágon, 30A-es diódák találhatóak.
Még több sarcot, még több adóóót túl sok nettó marad a fizetésünkből, aztán problémát jelent az elköltése...