Pár napja egy számítógéphez hívtak szervizelni azzal az indokkal, hogy a gép nem indul. Eddig még néha el-el indult, de aztán teljesen megadta magát. Pár perc próbálkozás után, mikor már a Windows telepítő CD a második optikai meghajtóról indulva is hibát írt/véletlenszerűen újraindult, elkezdtem nézelődni a gépben. Közben a tulaj ecsetelte, hogy a nyáron nagy melegben a ház néha tűzforró volt, alig lehetett megfogni, de ment a gép. Leírom nagyjából a konfigurációt:
- Acorp ház (nem tudom melyik típus)
- Acorp alaplap (típus lényegtelen)
- Acorp táp LC-300
- AMD Athlon XP 2000+
- GeForce4 MX440 64MB
- 2 db 128 MB-os DDR SDRAM 333 MHz-es(Samsung és N/A márjákú)
- SB Live!
- 2 db hálókártya
- 2 db optikai egység(DVD olvasó, CD író)
- 2 db HDD
- 1 db FDD
A házon belül kábelkatasztrófa fogadott. A videokártya ventilátora beállt, processzor ventilátor és a tápventilátor pörgött, tehát összesen 2 db ventilátor üzemelt. Hatásfokukat jelentősen csökkentette a kábeldzsungel. A gépen belül fűtöttek: a processzor, a videokártya, a két winchester, a két optikai egység, a memóriák, a tápegység, és az alaplapi DC/DC konverterek, egyebek. Képzeljétek el, mindezt a nyári 40 fokos melegben! Azt hiszem mondanom se kell, hogy az illető megfőzte a gépét!
Pár kép az alaplapi kondenzátorokról:
Bővebben: link
A tápegység belsejét se kímélte a hőmérséklet, pedig kialakításilag nem igazán melegíti a táp a kimeneti kondikat.
Véleményem szerint, bár ezt mérésekkel nem tudom alátámasztani, a tápegység nehezen tud egy 300W-os tápnak megfelelő teljesítményt leadni. De az biztos, hogy meglepett a táp kialakítása. Többekközt az, hogy egy hűtőbordán kaptak helyett a primer és a szekunder oldal tranzisztorai.
A hőmérséklet áldozata lett:
- Tápegység
- Alaplap
- A nem Samsung márkájú memória
- Videokártya ventilátora
- Az egyik winchester
Amik megsínylették a dolgot, de még valamilyen szinten működőképesek:
- Optikai meghajtók, rendkívül lelassult a beolvasás róluk, hibákat dobálnak néha.
- A többi alkatrésznek se hiszem, hogy jótt tett a rendkívül magas üzemi hőmérséklet
Egyedül az alaplapot találtam érdemesnek arra, hogy megmentsem. A processzor DC/DC konvererének kimeneti kondenzátorait cseréltem, valamint mivel még ezek után is hibákat dobált memtest86 alatt a memória, annak tápjának kondenzátorait is kicseréltem. A többi alkatrészt rajta üzemképesnek találtam, az alaplap működik. A tápegység elektronikai hulladékként végzi majd.
Tanulság?
A számítógépnek elengedhetetlen a megfelelően kialakított hűtési rendszer, főleg a nyári nagy melegben!!!