Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    Topikgazda

    válasz schumi #2386 üzenetére

    Akkor kezdjük az elején. :)

    Ha van az embernek otthon egy NAS-a, akkor nagy valószínűséggel routerrel fogja használni. A routerrel érdemes közelebbről megismerkedni, pl. port forwardolás, fix IP adás belső eszközöknek, stb.

    Első körben erősen ajánlott a saját belső hálózatodon (amit a routerrel, a routeren keresztül hozol létre) adni a NAS-nak egy fix IP-t. A kereskedelmi forgalomban kapható routerek nagy része egy adott (saját) tartományban oszt IP-t a belső hálón található vezetékes, vagy vezeték nélküli eszközöknek. Ez az IP gyakran változhat, ahogy az eszközök fel- és lecsatlakoznak a routerről. (Ez a dinamikus IP belső hálón.)

    A NAS eléréséhez nem árt, ha annak fix IP-je van a belső hálón, mert sok esetben ezt az IP-t kell megadni az eléréshez. Ezt ugye nagyon kényelmetlen lenne folyton állítgatni, ezért kell egy fix IP legalább a NAS-nak.

    Ezt a routerben tudod megtenni, ahol valószínűleg a MAC cím alapján tudod ezt megtenni. A MAC cím, vagy azonosító egy hexadecimális kód, egy egyedi azonosító bármilyen hálózatos eszközre. Ezt a routered mutatni is fogja, a kapcsolódó eszközök listájában. A MAC címhez valószínűleg társítja majd a "Diskstation" nevet is így tényleg könnyű kideríteni melyik a NAS. Ehhez a MAC címhez rendelsz egy tetszőlege végű IP, abból a tartományból, amit a routered használ. Ezután lehet kell majd egy router restart, hoyg érvénybe is lépjen az új, már fix IP.

    Ha a belső hálón megvan a NAS fix IP-je, akkor kezdhetünk foglalkozni a távoli, internet felől való eléréssel.

    Az internet szolgáltatók ugyan úgy dinamikus IP használnak a legtöbb esetben az előfizetők hálózatba való kötéséhez. Én ezt hívom külső IP-nek.

    Azt jól írtad, hogy ahhoz, hogy a NAS-odat elérd kívülről, az internet felől, ahhoz tudod kell a szolgáltatódtól kapott IP-det.

    Ehhez tényleg létezik olyan program, ami el tudja küldeni neked, de csak gondolj bele, ehhez kell egy gép, ami folyamatosan be van kapcsolva, hogy mindig tudja napra készen, percre készen jelenteni az aktuális IP-det.

    Szerintem csak ezért nem akarod folyamatosan üzemeltetni a gépedet. A NAS pont erre való, keveset fogyaszt és a folyamatos készen létben állásra tervezték. Vagy a jelentő eszköz lehet éppen a routered is.
    De mindkettő DDNS szolgáltatást használ ehhez. Szóval szerintem megkerülhetetlen.

    Synology DDNS szolgáltatása azért jó szerintem, mert ha van ilyen eszközöd, akkor ez a szolgáltatás jár mellé. A NAS-od simán tudja jelentgetni a külső IP-det és kész. Bármikor elérhető.

    Ha regisztráltál, akkor az nem fog pénzbe kerülni, nem évül, el nem jár le, nem kell foglalkoznod vele. DDNS alatt kapsz egy választott ún. host címet, ami egy állandó "dolog", egy cím, amit a böngésző címsorába kell csak beírnod és egyből elérheted a belső hálódat.

    Az elérés nem elég a teljes működéshez, ahhoz tudni kell hogy mely portokon akarsz kommunikálni a hálózati eszközeiddel. Ezek a portok azok a kommunikációs csatornák, amiken egy eszközök kommunikálnak. Vannak jól ismert portok, dedikált csatornák, adott kapcsolattípusokhoz.

    A Synology NAS-ok esetében is van egy lista, hogy mely portokat használják, ha "kiengeded" őket a netre. Ezek azért kellenek, hogy a NAS tudjon fogandi az internet felől is kéréseket, pl. pont egy DSM elérést.

    Ahhoz, hogy a hálózatod tudja, hogy te mit akarsz elérni, ahhoz kell a port forwardolás. A DDNS-el csak a routeredig jutsz, de ott nem tudsz sok mindent csinálni, onnan kell még a port, ami ha megfelelően továbbítva (forwardolva) van, akkor az adott eszközt éred el.

    A Synology NAS-ok esetében a 5005-ös (biztonságos/titkosított csatornához az 5006-os) portot kell forwardolni, a NAS nak adott fix IP-re a routeredben.

    Ezután ezen a porton fogod elérni a NAS-odat az internet felől. Pl. 'DDNS host cím:5005'. Ezt beírva a böngésződbe, akkor a NAS megfelelő beállítása esetén meg kell kapnod a DSM bejelentkező felületét a böngésződben.

    Innen meg már tudod hogy kell. :))

    Remélem érthetően írtam le. Ha nem akkor jöhetnek még a kérdések. :DDD

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Új hozzászólás Aktív témák