Menj vissza wow-ozni, és szintezd fel a karaktered nub
és persze Boldog Karácsonyt
Viccet félretéve lvl33-ig elvittem egy karaktert 4 nap alatt. Szerintem, aki szereti az rpg-ket, az semmiképpen ne hagyja ki a RoM-ot, így béta fázisban sem, mert jók a területek, ötletesek a questek, sok a chain, stb. Számomra a dungeon-ök (raid-ek?) teljesen komolytalanoknak tűntek több év wow-ozás után (aggro méter, cc, aoe, stb. teljes hiánya), de ezen bármikor változtathatnak, szóval biztos, hogy én is visszanézek még pár hónap múlva. Egyenlőre csak végigjátszottam azokat a területeket, amik tetszettek, szerencsére a többségük jó, klasszikus rpg követelményeknek megfelelő. Biztosan fog bővülni az egyes kasztok által használható képességek/spellek köre, most úgy néz ki a helyzet, hogy változatosabb nagyon alacsony szinten, mint a wow, de utána nincs igazi tartalomnövekedés (20körül már a wow-ban mozgalmasabb a combat, ami utána arról meg ne is álmodj a RoM-ban, bár ilyen ZF szintig jutva a wow-ból se sokat láthattál, így annyira nem fog kiütközni számodra ez a különbség), sőt a nagyon rossz talent rendszer
miatt az a kevés használható spell is 2-3-4-re szűkül. A community is sokkal inkább kezdőkből áll, rutinos játékosokat keveset találni, ez ugye a wow-ban ma már nagyon másképp van. Vannak guild-ek is (magyar is), de ezeknek egyenlőre semmi értelmét nem látom, mert úgyis szétszakad a mezőny a guild-eken belül, és a group quest-eket, korai dungeon-öket úgyis area szinten kell tudnia mindenkinek megszerveznie. Ez egy képesség, amit a RoM-ban még nagyon sok embernek meg kell tanulnia, (wow-ban meg ugye a 90%-nak ez már rutin) és a guild ebben csak hátráltat, mert egy, erre képtelen intézményben reménykedik a játékosok többsége. A halál rendszer (xp/tp dept jár minden halál után) szintén bomlasztani fogja csak az amúgy sem túl fényes community-t, sok kezdő játékos által előadott, vagy miatt kiváltott hisztit lehet végigélni group questek, vagy dungeon-ök alatt, ami nem éppen nevezhető építő jellegő élménynek...
Én elég szkeptikus vagyok a játék jövőjével kapcsolatban is, mert jellegéből kifolyólag el fogják árasztani a tizenéves nubok. A saját jövedelemmel rendelkező, idősebb korosztály rengeteg okból kifolyólag el fog fordulni a játéktól, és inkább fizeti a wow-ot, mert egyszerűen nekik már szempont, hogy milyen minőségű szórakozásra fordítják az egyre kevesebb szabadidejüket. A kisiskolás/középiskolás korosztály pedig, akiknek a szülei nem akarják finanszírozni csemetéjük wow-ozását elözönli majd a játékot, és lássuk be az az mmorpg, ahol ez a korosztály többségbe kerül, vagy felszaporodik játszhatatlan. Szóval ha még fel is hozzák idővel magának a játéknak a színvonalát legalább egy wow pretbc szintre, akkor sem fogja tudni visszacsalogatni a normális játékosokat az addigra betegesen elfajult community miatt. Kívánom, hogy ne így legyen, de sajnos most számomra ez szinte sors szerű forgatókönyvnek tűnik.
Amit pedig ajánlani tudok mindenkinek, akiben egy szikrányi érdeklődés is felvillant a játékban kapcsolatban, hogy töltse le, telepítse, próbálja ki, és alkosson róla saját véleményt, hiszen ingyen van, kicsi a gépigénye, stb. Csomó olyan dolog, ami miatt őrültség lenne néhány ember véleménye miatt kimaradni belőle.