Hirdetés

2012. május 31., csütörtök

(#1) adorjant

adorjant
(senior tag)

Jól néz ki :)

(#2) - = Zk = - válasza adorjant (#1) üzenetére

- = Zk = -
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

..az kevés! ;)

eladó vga/cpu stb. -> http://tinyurl.com/cg54t9f - = Origin(Bf3/BC2/The RUN): Gabbers_Unite = -

(#3) atti_2010

atti_2010
(PH! kedvence)

És hogy veszi át a hőt?

Pártatlanságom bizonyítékaként minden nap más CPU gyártót favorizálok, ma az AMD -vel tartok.

(#4) flexxx2

flexxx2
(tag)

és meddig bírja a motor a nagy súlyt? milyen zajos?

(#5) kicsee válasza atti_2010 (#3) üzenetére

kicsee
(tag)

a légrésen keresztül

(#6) daa-raa

daa-raa
(MODERÁTOR)

A határréteggel (ez van a cikkben halott levegőnek nevezve) ígyse-úgyse tudnak mit kezdeni, az mindig ott lesz. Még >M2 esetén is létezik, majd biztosan egy ilyen kis áramlási sebességű eszközben tudják megszüntetni.

Si vis pacem, para bellum.

(#7) eziskamu

eziskamu
(PH! addikt)

Esetleg részben a levegő, részben a fix rész által kibocsájtott elektromágneses sugárzás? Ha hülyeség szóljatok le :B

daa-raa: ők is ezt mondták, de szerintük így csökkenni fog legalább.

[ Szerkesztve ]

(#8) MZperX75 válasza daa-raa (#6) üzenetére

MZperX75
(őstag)

ezt a problémát megoldja ,a csendes vízhütés.....

lakásfelújítás-festés http://homedesign75.freewb.hu/

(#9) pilóta válasza eziskamu (#7) üzenetére

pilóta
(PH! kedvence)

Akkor leszólunk :D

Egyébként nehezen tudom elképzelni, hogy egy nehéz fémturbinát kevesebb energiába kerül megforgatni, mint egy pillekönnyű műanyagot, még akkor is, ha főleg a légellenállás eszi az energiát.
Meg mivan, ha AB negatív pistike véletlen belerúg a gép oldalába? Nem fog összekoccanni azon a vékony légrésen keresztül az álló és forgórész?

[ Szerkesztve ]

Aki él és nem boldog, az téved!

(#10) Xaels

Xaels
(PH! kedvence)

Érdekes elgondolás, de személy véleményem az, hogy még több mozgó alkatrész még több zajjal és meghibásodási lehetőséggel jár. Valamint ha a ház szellőzése rossz akkor ezzel sem fogják tudni hatékonyabban lehűteni az érintett alkatrészt.

A Samsung tökélyre fejlesztette a másolást: már nem csak design, szoftver és marketing terén olyan mint a "Körte", de hogy még a rajongókat is sikerült meghülyíteniük...

(#11) eziskamu válasza MZperX75 (#8) üzenetére

eziskamu
(PH! addikt)

És a vizet mivel hűtöd ;]

(#12) MZperX75 válasza eziskamu (#7) üzenetére

MZperX75
(őstag)

Elektomágneses sugárzás?Azt nem tudom,de hogy töltéssel rendelkező részecskék egy ilyenből nem jönnek aaz szerintem tuti.

(#13) atti_2010

atti_2010
(PH! kedvence)

Ha a tengelyen veszi át a hőt a fix résztől akkor annak ott baromi nagy vesztesége van.

Pártatlanságom bizonyítékaként minden nap más CPU gyártót favorizálok, ma az AMD -vel tartok.

(#14) eziskamu válasza MZperX75 (#12) üzenetére

eziskamu
(PH! addikt)

Az nem is, csak arra gondoltam, hogy a hő ugye mindenféle (nem ionizáló elektormágneses, tán infra :F ) sugárzással is jár.

[ Szerkesztve ]

(#15) GandC válasza MZperX75 (#8) üzenetére

GandC
(kvázi-tag)

Nem megoldja, csupán áthelyezi máshová. A radiátort levegővel hűtöd, nem?

szerk.: eziskamu megelőzőtt :DDD

@16: persze, az is tény hogy a vízhűtés jóval hatékonyabb, de attól még a 'halott levegőnek' nevezett jelenség ott is megjelenik, hiába nagyon nagy a felület :P

[ Szerkesztve ]

(#16) MZperX75 válasza eziskamu (#11) üzenetére

MZperX75
(őstag)

hát nem ezzel!
:)
Nagy felületre szét lehet az szépen küldeni,egy nagyon nagyon alacsony fordulatszámó óriási ventivel . :K

(#17) daa-raa válasza eziskamu (#7) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Már a Zalman CNPS7k szériája is olyan mennyiségű elektromágneses zajokat szórt szét a házban, hogy sokaknál használhatatlanná tette a tunerkártyákat.

Kérdés mennyi időre csökken. Mert érdemben csökkenteni csak és kizárólag aktív módon lehet (vákuumszivattyú vagy lefúvatás). Ezek viszont nem egyszerű rendszerek. Illetve kérdés a por mennyire rontja majd az egésznek a hatásfokát.

Egyébként nem úgy néz ki a technológia, mint ami érdemben skálázható lenne.

(#18) eziskamu válasza MZperX75 (#16) üzenetére

eziskamu
(PH! addikt)

Ha van nagy felület, mondjuk megnéznélek egy laptoppal amiből csövek lógnak ki és bemennek egy a hátadra szerelt bazinagy aluménium hűtő alkalmatosságba :DDD . Jó mondjuk a képen látható eszköz nem épp kicsi, de lehet, majd lesz kissebb is.

(#19) MZperX75 válasza eziskamu (#14) üzenetére

MZperX75
(őstag)

Aha por vonzás ,feltöltöttség,így értem,de annak nem eletromágneses sugárzás,a neve.
Az csak mágneses töltöttség vagy valami ilyesmi..

(#20) eziskamu válasza daa-raa (#17) üzenetére

eziskamu
(PH! addikt)

Mert az a zaj a hőből jött?

MZperX75 :
Jajj , túlbonyolítod :) , mondjuk én kezdtem :B

[ Szerkesztve ]

(#21) MZperX75 válasza eziskamu (#18) üzenetére

MZperX75
(őstag)

Ja mert a képen ,amin ezt tesztelték,lap top van.
Meg a laptopodba egy pörgő hütőborda lenne beletéve,szép baleset.
:)

(#22) KillHates

KillHates
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Szerintem annyira kényes a mechanikai behatásokra technológia, hogy nem lesz ebből semmi.

Féláron eladó egy i5-2430M notebook processzor.

(#23) rudi

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Szkeptikus vagyok - eléggé :) Ha rendesen meg van csinálva a borda, szerintem nem nagyon van ott halott levegő. Illetve a most létező procikra a középkategóriás hűtők is bőségesen elegendőek, aki meg ultra-extrát akar úgyis vizezni, kompresszorozni vagy folyékony nitrogénezni fog. Nagytömegű mozgó alkatrész beépítése meg...

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#24) eziskamu válasza KillHates (#22) üzenetére

eziskamu
(PH! addikt)

Azért egy vinyó tányérja és az olvasófej között sincs nagy távolság, mégis pl laptopba is bepaszírozható.

(#25) MZperX75 válasza KillHates (#22) üzenetére

MZperX75
(őstag)

Szerintem sem,egy jó pár éve tologatják,mert ez vállt be a mostani tech.
Valahogy én ezzel úgy vagyok,mint az egérrel,sok alternatív megoldást láttam már,de a legjobban elterjedt az egér már több mint 30 éve,vagy még több.....

[ Szerkesztve ]

(#26) daa-raa válasza eziskamu (#20) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Nem, az az okos bordakialakításból, ami szépen moduláltan szétszórta a ventilátor elektromágneses zaját.

Ez a bordakialakítás is hajlamos lehet a motor elektromágneses zajának terítésére.

(#27) ROBOTER

ROBOTER
(őstag)

Szerintem a vízbű veszi ki a zoxigént.

(#28) Silentfrog

Silentfrog
(őstag)

Szerintem nem lesz életképes,de érdekességnek jo.

Aki másnak vermet ás az sirásó!

(#29) lapa

lapa
(PH! kedvence)

azt szeretném megkérdezni, hogy mitől más, ha álló levegőben a borda forog, mintha az álló bordára szögben nyomja a venti a levegőt?

illetveésmég az is fura, hogy míg a normál kialakításban a bordák teljesen átjárhatók, addig itt alul gyak zártak.

szerintem nem azokat a dolgokat kéne megoldani, amikre már született normális megoldás.

www.lapanet.hu

(#30) lapa válasza daa-raa (#26) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

erről van valami linked? külső tápról is ugyanez volt a helyzet? nem az volt a baj, hogy esetleg fordított elrendezésű vagy fémburok nélküli a venti?

www.lapanet.hu

(#31) Male válasza lapa (#29) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az elejét én sem értem teljesen... ennyi erővel a szélcsatornák sem lennének hasznosak... mármint ha a kettő különbözne bármiben is.

\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! - www.ameliemauresmo.hu //////////////// Videókazetták digitalizálása Xvid és DVD-Video formátumba olcsón, jó minőségben! Ha érdekel dobj privit!

(#32) Yutani válasza lapa (#29) üzenetére

Yutani
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Itt maga a forgó borda egyben a ventilátor és a hőleadó felület.

[ Szerkesztve ]

Bulldozer - Dehogy munkagép, mindössze néhány ember lapáttal!

(#33) arn

arn
(őstag)

vizhutes lenyegeben egy olyan leghutes, amiben a vizet hasznaljak szallito kozegnek egy nagyobb hutobordahoz (+ nagyobb a rendszer tehetetlensege). a hatekonysaga nagy mertekben azon mulik, hogy mennyire sikerul az egyes lepcsok (hutott felulet - hutoblokk - viz - radiator) kozotti reszt optimalizalni. a blokkon is eleg sok mulik - ebben az esetben meg mintha ezt dobtak volna a sutba a radiator hatekonysaganak novelese erdekeben. ha az elso lepcso szar, akkor utana akar milyen jo is a borda hutese, sokat nem er.

a masik problema, hogy az elsodleges hoplatni csak tukorsima lehet, ha a legrest akarjak minimalizalni. ez egy csomo korlattal jar a ho eloszlatasa erdekeben (ami szinten fontos, a hoelvezetes elott). mindenesetre kivancsian varom a gyakorlati megvalositast.

[ Szerkesztve ]

http://project-brian.blogspot.com/

(#34) Ribi

Ribi
(PH! kedvence)

Szerintem is sok a gond vele.
Az a 0,001 hüvelyk a kopás miatt seperc alatt eltűnik, utána pedig lisztet lehet őrölni a ventivel. És pont a súlya miatt jóval nagyobb a kopás is, mint egy normál műanyag ventinél.
Plusz mint írták a mérete is elég fix.
Eléggé általáos dolog az is, hogy minél könnyebb az alkatrész, annál kevesebb energia kell a mozgatásához.
Utolsó dolog pedig a hő leadó felület mérete. Hát szerintem töredéke egy "normális" bordához képest. Ezt pedig nem hiszem hogy kompenzálni tudják bármivel.

[ Szerkesztve ]

(#35) waterman_

waterman_
(fanatikus tag)

annyi sebből vérzik, hogy az már fáj.

- a forgó borda összfelülete sehol nincs egy 12 centis venti alá tervezett lamella összfelülethez képest.
- a hőt a közepén adja át, onnan kell szétterjednie. ergó a bordák legcsücske, ahol a levegő a leggyorsabb sebességgel áramlik (pont ott a legvékonyabb a határréteg emiatt), pont nem hűt már sokat. pont a hőterjedési probléma miatt van ott a hőcső a mai hűtőkben.
- nincs közvetlen érintkezés a hűtőfelület és a hűtendő felület közt. akármilyen kicsi a légrés, az ott van. nem tud nagy hatékonysággal _mechanikai_ részecske-rezgésként terjedni a hő. ez már mi? hatalmas hatékonyság vesztés. egyes modderek meg tuningos emberek a fém-fém közvetlen érintkezést még polírozzák, csiszolják 10ezreket adnak ki egy "jobb" hővezető pasztára. (hatékonysága kérdéses), ezek meg kihagyták a csudába az egészet.
- a por. akármilyen kicsi a légrés a forgórész alatt, mindig lesz nála kisebb szemcseméretű por. és a por szeret bemenni oda. egy idő után tovább romlik majd a hatásfoka.
- a bordákban is ugyanúgy meg tud majd állni a por, mint a mostani radiátorokon. sőt, mondok jobbat, a ventilátor lapátok belépő élére felkenődnek a por és szösz darabok. azok a darabok ugyanúgy felkenődnek majd a bordák belépő élére és jól eltömítik a járatok elejét. (tehát a közepe felől kifelé áramló levegő útjában lesznek.) újabb hatásfok csökkenés. a különbség egy ventilátorhoz képest, hogy a ventilátor attól még fúj levegőt, hogy kicsit szöszös..

..egy sikátorba talátak rám, egy régi frigóba próbátam viszatérni a főd légkörébe.. "A kormány az a testület, ami mindig megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja." Karinthy Frigyes

(#36) lapa válasza Yutani (#32) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

azért ennyire megértettem a koncepciót. és ez milyen összefüggésben van azokkal, amiket fentebb írtam?

www.lapanet.hu

(#37) lapa válasza Ribi (#34) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

"hogy minél könnyebb az alkatrész, annál kevesebb energia kell a mozgatásához."

pontosabban az elindításához. a mozgásban tartást nemigen befolyásolja. esetleg a csapágy súrlódása nő elhanyagolható mértékben.

[ Szerkesztve ]

www.lapanet.hu

(#38) Georg17 válasza eziskamu (#11) üzenetére

Georg17
(tag)

Jégkockával :DD

(#39) Yutani válasza lapa (#36) üzenetére

Yutani
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Szerintem az, amit te zárt bordának nézel alul, az maga a talp, ami átveszi a hőt a lapkától, és fölötte az a vékony borda az, ami forog. Persze a képen még csak egy kísérleti példányt látunk, ha esetleg megvalósul, lehet, hogy más méretbeli arányai lesznek a részegységeknek.

Bulldozer - Dehogy munkagép, mindössze néhány ember lapáttal!

(#40) Georg17 válasza MZperX75 (#25) üzenetére

Georg17
(tag)

Én meg arra gondoltam, hogy a vezeték nélküli egeret lehetne hörcsögnek hívni, mert rövid a farka. :D
Ez csak úgy eszembe jutott.

(#41) TESCO-Zsömle válasza Georg17 (#40) üzenetére

TESCO-Zsömle
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Gyorsan védesd le, nehogy ellopják.

Aquatuning.de-ről rendelés hamarosan! Akit érdekel -> PÜ nekem! (Elhalasztva 1 hónappal!) 06.10-ig.

(#42) fagy53 válasza waterman_ (#35) üzenetére

fagy53
(PH! nagyúr)

+1 !
Kiegészítve azzal, hogy a kísérletek laboratóriumi körülmények között és nem levegővel történtek, ami egy újabb mínusz. A cikkben nem szerepel, de a bordák fordulatszáma többezer percenként (2-6000) és az ebből adódó zaj borítékolható, meg kell nézni a lamellák kiképzését!
Ha mégis találnának gyártót erre a szerkezetre, akkor kíváncsi lennék a gyártási önköltségre! :D

(#43) stratova válasza daa-raa (#17) üzenetére

stratova
(őstag)

Ez komoly? Nekem történetesen van egy ilyen Al-Cu hűtős konfigom a családban és mikor pár hónapja megnéztem, hogy szolgál a TV tuner közölte, hogy köszöni sehogy :(

[ Szerkesztve ]

KaBOOM? Yes Rico... KaBOOM!

(#44) lapa válasza Yutani (#39) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

szerintem én pontosan értem, hogy ez egy borda meg egy talp, és pont arról beszélek, hogy a kettő között nincs hely a levegőnek. ha tehát forgáskor a tengely felé hajtja a levegőt, akkor az csak felfelé tud távozni.

www.lapanet.hu

(#45) Duracellm...

Duracellm...
(őstag)

Ezek feltalálták a spanyolviaszt :))

A borda és az áramló levegő relatív sebessége számít, mivel lóf@sz felülete van a bordának ezért valószínűsítem hogy legalább 12-15Krpm-el kell forognia a hogy centrifugálisan kitoljon akkora mennyiségű levegőt, ami arról a pici felületről elviszi azt a hőmennyiséget.

Azt le sem írom hogy mennyire költséges egy ilyet legyártani, és hogy milyen rövid lehet a MTBF-je. :W

Az is lehet hogy a befújt nitrogén vitte el a hőt...;]

Az élet értelme:42 igen. Csupa páros szám, nem véletlenül:)

(#46) Gabboo

Gabboo
(tag)

:Y Eléggé szkeptikus vagyok, maradok a bevált borda+venti megoldásnál.

--< Ha az élet csak citromot ad, csinálj belőle limonádét! >--

(#47) waterman_ válasza lapa (#44) üzenetére

waterman_
(fanatikus tag)

ez egy elcseszett radiál ventilátor. lehetetlen számára a tengely felé hajtani a levegőt. (láttál már olyan forgó centrifugát aminek a közepén megállt a víz?) ez csak és kizárólag leginkább a közepén beszívni és az oldalán kifújni tud. radiális, sugárirányban. az ilyen kialakítású radiális ventiket nagyobb nyomások előállításra használják. kicsit szélesebb vájattal a bordák közt, tökéletes lenne folyadékpumpának (pl autók vízpumpája). ha ezt radiális ventilátornak tekintem, akkor teljesen alkalmatlan arra, hogy azt a légmennyiséget átpréselje magán amit egy 12 centis sima (axiál) venti normál körülmények közt átnyom egy nyári délután a cpu hűtőn. szimplán mert olyan "huzatnak" kéne lennie benne ehhez, amihez tényleg 10ezres fordulatok kellenének. az a valami a közepén viszont nem képes ezt 10ezres fordulatra gyorsítani. akkora fordulaton a levegőnek már akkora ellenállása van, hogy a hűtés többet enne mint a proci üresjáraton.

..egy sikátorba talátak rám, egy régi frigóba próbátam viszatérni a főd légkörébe.. "A kormány az a testület, ami mindig megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja." Karinthy Frigyes

(#48) macilaci78 válasza pilóta (#9) üzenetére

macilaci78
(PH! addikt)

Lehet, az sem véletlen, hogy fekvő alaplapon van ez a hűtés. ;]

Jótanács: ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Egy mag, két mag, négy mag, nyolc mag, tizenhat mag, harminckét mag... A proci lassan súrolja a ''dinnye'' szó fogalmát...

(#49) Findzs

Findzs
(őstag)
LOGOUT blog

szerintem hülyeség, bár nem értek hozzá mérnöki szinten
baromi drága lesz az biztos és a hatékonysága is megkérdőjelezhető ráadásul a mai modern procik egyre kevesebb hőt termelnek

esetleg vállalati szinten lehet érdekes a dolog ahogy a hírekben is írják,

(#50) buherton válasza eziskamu (#7) üzenetére

buherton
(senior tag)
LOGOUT blog

A hő átadódni, sugárzódni, és áramlani tud. Mai legtöbb CPU GPU hűtés a hő átadásra épít mivel a sugárzás feltételét a design miatt hanyagolják. Mert a sok ... ember nem azt nézi hogy mennyire hatásos, hanem hogy milyen szép, mert ami szép az biztos jó... Fényes világos felületről gyakorlatilag nem sugárzódik hő. Ezért nem véletlen hogy a képen látható hűtő matt fekete, ami a legjobb hősugárzó képességgel rendelkezik.

(#15) GandC: Vízhűtés semmivel sem hatékonyabb. Az csak arra való hogy a hőt elvezesd a melegedő részekről és egy ideálisabb helyen adja le a hőt. Nagy felületnél senkit nem érdekel a hallott levegő. Rá kell kötni egy autó radiátorát, és majdhogynem venti sem kell.

(#16) MZperX75: Ezzel az a baj, hogy ahogy egyre nő a CPU-k teljesítménye, úgy annál inkább lesz necces a nagy felület. Mert a hőmennyiségnek idő kell hogy áramolni tudjon, mert nagy az ellenállása. Ezért hőcsöves az összes nagyobb hűtő, mert az alu vagy réz anyagából nem tudtak olyat csinálni ami rendesen kitudná vezetni a hőt a bordákra, és még olcsó is legyen. Hőcső ezért jó mert kis ellenállással vezeti a hőt, így a eltudják szállítani a hőt a CPU-tól. Többek között emiatt teszik minél közelebb a hőcsöveket a maghoz. De majd ezt sem lehet egy bizonyos foknál tovább használni, de az még odébb van.

(#19) MZperX75: Elektrosztatikus vagyis az elektronok vándorolnak. Mágnesesnél pedig az atomok spinje

tely, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.