"jó azt vágom hogy a betekintési szög meg a színhelyesség szarabb a TN-en..de csupán ezért kerülnek 2-3szor többe?"
Igen, "csak" ezért. Aki nem játszik, hanem dolgozik, annak megéri.
PVA paneles nem-wide moncsin dolgozom. Mindegy, hogy forgatom a fejem, vagy arrébb gurulok a székkel 20 centit, mindig egyformán kontrasztosnak látom a képernyő minden sarkát, valósághű pasztellszínek, tökéletes átmenetek (nem 6 bites színmélység... Pl. fotót retusálni TN panelen tilos.)
Egy szar TN paneles notebookon (wide) egyszerűen nem tudom úgy pozicionálni a fejem, hogy a képernyő egyik része se kezdjen szürkülni plusz elég közel legyek hogy minden egyes pixelt lássak. (író-olvasó dolgozó embernek muszáj...) A hírbeli wide 17"-es, 160 fok körüli betekintési szögű TN panellal van megverve ez a noti.
Egyszerűen vagy kifolyik a szemem olyan messziről kell nézni, vagy szürkül a széle felé. Amíg nem láttam, nem gondoltam volna hogy ilyen gagyit is árulnak.
Egy 1920x1200-as felbontású (24"-os) moncsit a (nem játszó) emberek kb. ugyanolyan messziről néznek mint egy 17"-19"-es 1440-est, mert kb. ugyanakkorák a pixelek, de értelemszerűen a látóterük nagyobb részét tölti ki. Tehát sokkal érzékenyebb lesz a betekintési szögre.
Nekem nem kéne egyik hírbeli Dell sem. Drága és rossz.
Aki 24"-re van pénze, az áldozzon PVA-ra is - vagy ha úgyis csak játszani kell, vegyen egy LCD-TVt helyette, jobban jár.
"Amúgy miért jobb a TN paneles játékra meg filmre?"
Mert játéknál (pláne lövöldözős) vagy filmnél nem tragédia, ha olyan messziről nézed, hogy kezdenek összefolyni a pixelek, sőt, úgy jó. Egy adott távolság felett a kis betekintési szög már nem feltűnő. A rossz színvisszaadás sem olyan kritikus probléma, nem úgy mint pl. fotóretusálásnál. Egy időben a TN-panelek válaszideje jobb volt mint a többi típusé, így gyors mozgásoknál (film, játék) kisebb volt az utánhúzás. De ez már a múlt. Én 12ms-es panelen sem látok utánhúzást filmeknél, lehet lusta a szemem 
Szóval, nem technikailag jobb a TN játékra/filmre, hanem az ár/értéke előnyösebb. A közismert hátrányai nem olyan zavaróak, illetve a PVA előnyei nem használódnak ki.
De szerintem ezeket mások leírták sokszor a monitoros topikokban.
"Utálom, hogy mindig igazam van!"