Miért is jó nekünk az OLED? 
All Black...

Miért is jó nekünk az OLED? 
All Black...
LCD-nél sokkal jobb a képminősége (kontraszt, színek), és lehet hajlítható kijelzőt csinálni OLED-ből. Több hirtelen nem jut eszembe 
"Ami nem öl meg, az kisebbé tesz" - Super Mario

és vékonyabb, kevesebbet fogyaszt, a fekete tényleg fekete, jobb betekintési szögek.
______________ Ingyen póker +50$-os kezdőtőkével! ________________ http://hu.pokerstrategy.com/u7ATCU ((Kérdés/segítség kell hozzá, akkor írj pü-t.))

Jobb betekintési szögek? Sok LCD-nél már most is 178 fokot adnak meg. Esetleg az OLED-et hátulról is lehet nézni? 
''-Hmmm. Mi ez? Hagymás bab? -Nem. Krumplis hal.''
Lehetséges!
Mindenesetre tényleg sokkal kevesebbet fogyaszt, elvileg OLED kijelző lesz az új iPhone-ban is, így elvileg megoldják az akku-kérdést. Mindenesetre iPhone ide, iPhone oda, ez egyszerűen gyönyörű!!! Mindig is nagyon szerettem a Samsung termékeit, legutóbb az új 22"-os monitorjaitól állt el a lélegzetem (http://t-monitor.samsung.hu/). De ez mindent visz. Egyszerűen káprázatos!

Hippopotomonstrosesquippedaliophobia: félelem a hosszú szavaktól...
Te még hiszel annak, hogy mit adnak meg?
Amúgy nem mindegy, hogy 178 foknál a színek fele rossz, vagy pedig még ott is tökéletesek. Ilyen értelemben jobb az OLED betekintési szöge, hogy szélesebb tartományban mutat színhű képet.
"Nembaj, megvan az ilyen kuruzslások placebo hatása legalább. Kikapcsolod a hibernálást, +10 FPS. Olyan mint autótuningban a street racing matrica a szélvédőn..." by orbano

Igazából ez az egész szög mizéria egy baromság. Mintha bárki is nézne ilyen szögből tv-t vagy monitort. De azt is megnézném aki majdnem a lap síkjából el tud olvasni egy nyomtatott szöveget. Bár anno faterommal a kispesti - néhai - Hunyadi moziban a Montreáli bankrablást az első sor 1-es és 2-es székekről néztük meg.....
[ Szerkesztve ]

Nem az. Lehet egy 300k-s monitor is annál is látszik oldalról/allulról/fellülről h más a szín vagy a fényerő változik.
"Igazából ez az egész szög mizéria egy baromság."
De tőled kérdezem: miért baj az h jobb? Talán zavar?
+1: "válaszidő" is jobb 
[ Szerkesztve ]
______________ Ingyen póker +50$-os kezdőtőkével! ________________ http://hu.pokerstrategy.com/u7ATCU ((Kérdés/segítség kell hozzá, akkor írj pü-t.))

Látszik hogy nem vagytok tisztában a betekintési szög fogalmával, amit megadnak a gyártók.
Az a szögérték azt jelenti, hogy abból a szögből még 10:1 -es kontrasztarányt mutat az LCD. (A kontrasztarányt most nem magyarázom el)
Ha 20 ember ül egy 10 colos TV elé, akkor szerintem számít a betekintési szög. 

Csak azt akartam mondani, hogy szerintem az hogy 140, 150 vagy 170 fok a betekintési szög már tök mindegy. Akárcsak az hogy 4, 2 vagy 1 ms a válaszideje. Valószínűleg egy műszer megmutatja a különbséget, de egy ember szeme már nem érzékeli.

Ott a pont 
Sajnos még 2-3 év biztosan kell a megfelelő / elégséges méret eléréséhez és élettartam hosszabbításához.
Minden tekintetben jobb az OLED....csak az élettartam
k
[ Szerkesztve ]
Nem az a paraszt aki traktorral megy diszkóba....hanem az aki rajta hagyja az ekét !

Sajna nem tokmindegy betekintesi szognel... 
Sellerbuyer - Én azt gondolom, akik microservert használnak azért, mert felismerték, hogy szemléletváltásra van szükség, azok min. 20-30, de lehet, hogy 50 évvel járnak a többiek előtt és igazi úttörők.
Ha nem 10:1 kontraszt alapján lenne definiálva a "betekintési szög", akkor igen.
A válaszidő szertinem se valami nagy cucc 4ms alatt, de ha valaki tud egy jó érvet mellette azt meghallgatom, izé elolvasom 
A válaszidőnél inkább az inputlag lényegesebb, elég zavaró tud lenni, hogy előbb hallasz meg valamit, mint látnád. ![;]](/dl/s/v1.gif)
[ Szerkesztve ]
Látszik hogy nem láttál még S-PVA és TN monitort egymás mellett.

"az inputlag lényegesebb, elég zavaró tud lenni, hogy előbb hallasz meg valamit, mint látnád"
Kizárt, hogy az ember érzékelje azt a néhány századmásodperc eltérést...

Naja, baromira nem mindegy... Erről több monitorteszt is tanúskodik itt a PH-n is (például ez). (Amúgy néhány gyártó 5:1-es kontraszarányra adja meg a betekintési szöget.)
Te is fiam, Bluetooth?

Mellesleg mindent hamarabb hallasz, mint látsz, mert a hallópályák rövidebbek. (Reflexvizsgálattal ez mérhető is!) Ezért jobb versenyeken a startvonalnál a rajtszót és nem a rajtjelet figyelni 
All Black...
ha ilyen lenne egy noti - mint a képen van - akkor habozás nélkül cserélném a mostanim 
True Success is Blonde
Én is. Mert most nincs semmilyen 
Webfejlesztő vagy? Érdekelnek az újdonságok? Próbáld ki, írj róla és nyerj! http://magyaropera.blog.hu/2011/03/01/iroi_palyazat_dragonfly_bemutato
Hát, szerintem elég rossz szem kell ahhoz, hogy ne vedd észre a különbséget. Egy nagyobb méretű monitornál már az is probléma, hogy hiába nézed (mereven) középről, a közepét és a széleit más szög alatt látod. Nem is beszálve a szobatársadról /barátnődről (...), aki a vállad fölött nézi a filmet...
A válaszidő már más kérdés, de mindkét esetben az a helyzet, hogy egyetlen számmal nem lehet jellemezni a dolgot.
Abban viszont igazad van, hogy a 140 és a 150 fok, illetve a 4, 2 és 1 ms között nincs nagy különbség, de a "valódi 180 fok" és a 140-150, illetve a 10-20us vs. 1-4ms viszonylatában már jelentős lehet a differencia.
Webfejlesztő vagy? Érdekelnek az újdonságok? Próbáld ki, írj róla és nyerj! http://magyaropera.blog.hu/2011/03/01/iroi_palyazat_dragonfly_bemutato

>>"A válaszidő szertinem se valami nagy cucc 4ms alatt, de ha valaki tud egy jó érvet mellette azt meghallgatom, izé elolvasom"
Attól függ: mért vagy marketing adat?
Az 5ms-osnak hirdetett monitorok tényleges válaszideje sokkal magasabb, a teljes színskálán átlagolva gyakran ennek triplája jön ki. Ehhez még hozzájön az input lag, és egy-egy "5ms GtG" monitor akár 30-50ms-os tényleges késésben is lehet egy CRT-hez képest; a két monitort egymás mellé helyezve megdöbbentő tud lenni a különbség.

Csak az a probléma, hogy nincs alternatíva. Akinek beszart a régi crt-je az vagy vesz használtan egy másikat vagy vesz TFT-t...
[ Szerkesztve ]

Vagy közvetlenül az agyába dugja a vga kábelt 
Gyűlölöm a HDD-ket

igen sokáig Én is kerültem a tft-ket, de időközben rájöttem, hogy a szememnek sokkal jobb mint a crt... ha ma odaülök egy crt-hez rögtön érzem a vibrálást. Pár napja odaültem bátyám monitora elé és azt látom, vibrál mint a barom "miez 60Hz?" - mondom magamban - hát nem az vólt, 85Hz-en vibrizett... ez azért volt akkora meglepetés, mert annakidején számomra már a 85 számított királynak (Daewoo 518B, 15"-os kis fostalicska, erre futtyotta) és akkor nem láttam még a vibrálást, a 60Hz-re szokott szemem átállt 85-re mostmeg... szóval sztem a szem egészsége többetér annál minthogy profi gamer legyél, vagy ilyesmi, ha meg rajzolsz és rosszak a szinek... hát nemtom arra mi a megoldás... jó monitor jó vga, csak győzzed fizetni 
azért remélem mindkét technológiát fejlesztik majd, tökéletesítik amíg értelme van és akkor lehet választani kinek ez kinek az... Én azt remélem, hogy a mostani tft-m kibír még 5-6 évet és majd ha a dvi kim1 a divatból akkor váltok az akkori vga-porttal ellátott monitorra és ha az oled akkor az, ha nem akkor nem...
mondjuk megnéznék egy homorú oled monitort
és tolni rajta a duke3d-t széles vásznon 40"-on 
[ Szerkesztve ]
Mos mé, hánem? - Túrás, sátras, kempinges topik: http://tinyurl.com/3hjp8on - Keresek Asus M3A76-CM típusú alaplapot.
Nekem az mp3- lejátszómban van egy kis 128x128-as oled display (Mobiblue US2), és alami döbbenetes, hogy bárhogy forgatom, nem változnak a színek a betekintési szög függvényében, olyan, mintha egy fotót nézegetnék. A konrasztja is figyelemreméltó, és az egész mindennel együtt csak 7mm "vastag". Alig várom már, hogy végre lehessen kapni papírvékony oled tv-ket emberi áron..
Swarm is coming.
Azta!
Napelem -és OLED festék két éven belül?
Swarm is coming.

Azért is láttad, hogy nagyon vibrál, mert tényleg jobban vibrált. A CRT is fejlődött az évek folyamán. Amikor az elektronágyú eltalálja a foszforréteget, akkor felvillan a képpont. A későbbi CRT-knél hamarabb kialudt a foszfor, ezért kisebb képfrissítésen jobban vibrált mint a régebbiek, ezért kellett egyre nagyobb frekvenciát beállítani. Az első 14"-os Daewoo monitoromon meg se kottyant a 60Hz, a következőn viszont azonnal 85-re kellett állítanom.
Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.
Hát ez a gond... 
i9000 + CM9 nightly 04.22 + Devil 0.72
Adnak meg... De aztán próbáld meg nem szemből nézni.
Viszont a #7-es hsz is igaz...
Mindegy, nekem megfelel az LCD is ami most van, nem szükséges a színhelyesség. Én hardverrel foglalkozok... 
Viszont az asszonynak kéne egy színhelyesebb moncsi, mert p rajzol 
[ Szerkesztve ]
Galériám : http://kilatas.webuda.com/ ------ Vennék hibás LCD monitorokat ------ Ha privátot írsz, és én válaszolok, vedd már a fáradtságot, hogy visszaírj...
Volt 1 halom ember akinek csak akkor tűnt fel hogy 60Hz-en megy a monitorom, amikor mondtam nekik. Akkor egyből elkezdett fájni a feje 
Másik, amikor a srácot a neon zavarta (hogy vibrál) de hogy a monitora 60Hz-en megy, az már nem... És az nem egy régi darab volt...
Galériám : http://kilatas.webuda.com/ ------ Vennék hibás LCD monitorokat ------ Ha privátot írsz, és én válaszolok, vedd már a fáradtságot, hogy visszaírj...

Egy jó TFT színhelyes képet ad (a CRT-t hetente kalibrálhatod újra, míg a TFT-t elég évente egyszer).
Egy TFT (talán a legújabb fejlesztéseket leszámítva, de azok méreg drágák) nem tud annyi színt megjeleníteni, mint egy CRT. Ráadásul ha csak picit máshogy ülsz a monitor elé, már mások lesznek a színek (ahol a színhelyesség számít, ott ennyi is bőven elég).
[ Szerkesztve ]
"Nembaj, megvan az ilyen kuruzslások placebo hatása legalább. Kikapcsolod a hibernálást, +10 FPS. Olyan mint autótuningban a street racing matrica a szélvédőn..." by orbano

és akkor még senki sem említette az LCDk legnagyobb hátrányát, a nagyon gyér kontrasztot...
pedig csak 1000x fontosabb tényező, mint a megjeleníthető színek száma...
A vér nem válik VAZZE!™

Félreértések elkerülése végett: én is CRT párti vagyok.
Igazad van, sugározza szét a fejed! 
i9000 + CM9 nightly 04.22 + Devil 0.72

Már szétsugározta.
Egyébként nemsokára befektetek egy Eizo 2231-be, utána tán változik a véleményem.
Hát, ez elég meredek volt... Szemmel látható az eltérés.
Persze ha a "jó TFT" a gyári színhelyes (nem 50000Ft-os) dolgokat jelenti akkor igazad van, csak sajnos ezt nem engedhetjük meg magunknak.

"Persze ha a 'jó TFT' a gyári színhelyes (nem 50000Ft-os) dolgokat jelenti"
Nem teljesen értem, amit írtál. Ha olvasgatod a teszteket a PH-n, azokból is kiderül, hogy a gyári, előre beállított profilok aligha színhelyesek - akármilyen árkategóriáról van szó.
Másrészt meg egy profi grafikus kalibrál - CRT-t ugyanúgy, mint TFT-t, a különbség, annyi, hogy a CRT-t havonta kalibrálhatod újra. És természetesen nem 50e Ft-os TN panelos rettenetekről van most szó...
"csak sajnos ezt nem engedhetjük meg magunknak."
Ki az a "mi"? Az életét zsebpénzből "tengető" iskolástársadalom? Vagy nem tudom kikre gondoltál.
Na. Figyi.
Az Eizo (is) gyárt olyan TFT-t ami gyárilag van színhelyesre kalibrálva (OK hogy környezeti világítás, meg egyebek, de ne legyünk ennyire profk; legyen csak az hogy a monitor magában színhelyes legyen valamilyen előzetes kalibráció szerint). Azon a gyári profil színhelyes. Persze nem csak ezért drágák.
A PH teszteken is OK hogy bekalibrálják a gagyi monitorokat - én is feltettem az ICC profilt a sajátomhoz amit ők lőttek be + belőttem a monitort az ajánlott értékekre, de az még messze van a színhelyestől, ha jobbak is lettek a színei.Persze nekem ez nem létkérdés.
"Mi" alatt most kettőnkről ("asszony"+én) beszéltem. Ő grafikus egy kis cégnél, weblapokra + papírra is dolgozik. A cég sóher, nem van nekik semmijük amivel kalibrálni lehetne monitorokat. Sem külső cégnek nem fizetnek ezért.
Itthonra egy GretagMacbeth kicsit drága lenne nem? Ugyan azt mondom hogy - most már - baromi jól keresek, és ő is, de egy ilyen cucc még mindig iszonyat sokba kerülne.
Zsebpénzből élő iskolatársadalom - abból már kinőttem egy ideje, de ott sem szórtam a pénzt mert nem volt mit. És tanultam is. Meg akkor szoktam rá a gépem kukás alkatrészekből való összevakarására, majd arra, hogy valahogyan működőképesen tartsam a roncshalmazt.
Nem anyám fizette a dolgaimat a minimálbéréből, nehogy azt hidd.
Amúgy van pl. haverom olyan cégnél akik kifejezetten grafikai + reklámstúdió, és ott sincs saját kalibrálócuccuk, hanem néha kihívnak egy ezzel foglalkozó céget.

Azért egy kalibráló eszköz nem olyan sokba kerül... és akárhogy kalibrálhatják a monitorokat a gyárban, elég valószínűtlen, hogy a gépedben pont olyan videókártya van, pont olyan driverrel, sőt még a fényviszonyok is azonosak... Én ugyan csak esküvőfotózással foglalkozom mellékesben, de azért megengedtem magamnak egy kalibrálót (igaz csak egy alap Spyder2Express a hardver, de a Pro SW-vel van használva: a hardver azonos mindkettőnél). Persze a Gretag drága. De egy középszintű kalib (pl. LaCie Blue Eye 2) nem kerül 60E-nél többe. Márpedig ennyit igazán megéri kisajtolni, főleg ha valaki színekkel dolgozik, és látni is szeretné, hogy mit csinál...
www.prohardver.hu - www.kttech.hu

Eizo CRT mellett jobb az Eizo S2231W-m kontrasztja: mélyebb a fekete és fényesebb a fehér (mérés alapján is). A színekben meg jobb a TFT, szélesebb színteret támogat. Tény, hogy nem gagyi 50E ft-os monitor, de az ilyen olcsó TFT-k nem igazán jók Office megjelenítésen kívül semmire.
60e-ért én örültem ha monitort kaptam... mostanáig. Kicsit régebben meg örültem ha volt egyáltalán 60-am egy hónapra, az már nagy lóvé volt!
Viszont ha tényleg van ilyen olcsóért, akkor lehet be kéne fektetni 

Idéznék Racecamtól:
"Az OLED kijelzők kontrasztaránya már most eléri az 5000:1 értéket, jobb, mint a hagyományos katódsugárcsöves (CRT) monitoroké amely átlagosan 3000:1, és várhatóan az 10000:1 kontraszarány is megvalósítható! A TFT LCD monitoroknál a legnagyobb érték jelenleg 1000:1"
Nem tudom, mit mértél és hogyan, de hogy egy TFTnek nagyobb kontrasztja legyen, mint egy jófajta CRTnek... nemá...
A vér nem válik VAZZE!™

Ezt már a prohardver is megcáfolja: "Kalibrált állapotban bemértük a legsötétebb fekete értékét is, 0,1 cd/m2-t kaptunk, ami 1200:1-hez kontrasztarányra utal, de a program kerekít, tehát könnyen elképzelhető, hogy megvolt a 0,08 cd/m2-es fényerő, azaz 1500:1-hez kontrasztarány, csak ezt a program nem tudja kijelezni." [link]

Én saját tapasztalatomat írtam le. Igaz nem high-end a CRT-m, csak egy Eizo Flexscan F520 (17"), és ezzel vannak tapasztalatok (régebben volt IIyama és Panasonic, de akkor még nem volt kalibrálóm). Szabvány 80cd/m2-re kalibrálva jó a fekete, de a fehér nem az igazi, sötétnek érzem a képet. Ha felhúzom 130cd/m2-re, ahol a TFT-t használom, akkor meg a fekete kezd el szépen világosodni. A kalibrálóm mért értékei is ezt mutatták. Szerintem jobban hiszek a szememnek... (egyébként 1500:1-es a TFT-m, nem dinamikus kontraszttal).

Olcsó megoldás: Spyder2Express-t kell venni, adott szériaszámút (erre figyelni kell, mert csak bizonyos szériák frissíthetők). Aztán a Spyder2Pro programmal használni
Ez meg van 24E magyar forintocskából (+ némi keresgélés, de azt itt nem reklámozom
). Igaz nem olyan pontos, mint a nagyok, de annyit elértem vele, hogy azt kapom vissza a laborból, amit a monitoron látok...

ez még mindig a fele a CRTk jellemző 3000:1 kontrasztjának. de ezt mérni sem kell, amíg volt az egyik barátomnak egy 17"-os GABA monitora, mindig irigyeltem a kontrasztosságát, pedig eddig monitoraim sem voltak éppen rosszak, csak hát TFT-k.
A vér nem válik VAZZE!™