igazából csak annyit állítok, hogy a 4/3-os rendszer nem egy vacak, szar zsákutca. ezért viszont kiállok bármikor. használtam e-1, e-3, e-510 és e-520 vázakat, jópár nagyon tehetséges e-systemes fotóst és fotóikat ismerek. az átlag fórumosnál lényegesen tehetségesebb, tisztelettudóbb, szerényebb, komoly fotósokról van szó. ha nekik megfelelt a rendszer, ha az én tapasztalatom is az, hogy igen jó rendszer (a nikon d80 - elnézést a költői túlzásért - egy hajítófát sem ért az e-3 után), akkor igenis megvédem.
nehéz objektíven megvédeni valamit, amit szubjektív érvekkel támadnak. a "túl nagy dof" önmagában egy marhaság. lépj hátrébb, tedd hátrébb a hátteret stb. persze, aki folyamatosan nyitva lő egy 85/1,2L-lel, attól elfogadom, h amire ő használja a rendszerét, arra nem alkalmas.
de jó lenne, ha ez a fórum nem hiedelmek szajkózásából állna, hanem érdemi véleményekből. nekem volt 11-22 és 12-60, sőt, 50-200 üvegem, és tudom, hogy eszméletlen jó darabok. azt is tudom, hogy az 50-200-at nem tartom jobbnak a canon/nikon pro teléknél, főleg a randa bokeh miatt. ellenben a másik két üvegnek egyszerűen nincs vetélytársa. ezt pedig sokan elfelejtik, amikor csak és kizárólag a szenzor miatt temetik a 4/3-ot.
de megkövetem a pentaxosokat, én is hiedelemből írtam valótlan a jpg motorról, valóban nem olyan vészes dolog, mint amilyennek a k10d rajtja óta megmaradt az emberekben.
Like me, I got a MkII for video and resolution and a D700 for the times I want a camera that actually works when I need it to.