Nemtom, nekem az a tapasztalatom, hogy ha van minimum 5 lityi lötyi a rendszerben, a gépházon kívül, onnan már nem is kell radi. Én betettem az L alakú asztal alá egy kb. 5 lityis tartályt a ficakba, ahol nem látszik, az aljáról meregeti egy seholsemmi 250 l/h-ás pumpa a vizet és a tetejére, vízszint alá fél centivel folyik vissza és ez így hangtalanul jegel nekem mindent. Persze meg vannak számlálva a percei, de én ritkán használom sokat, max hétvégén járatom a gépet 4-5 órát egyfolytában, ennyi idő után persze már langyos lesz a tartály és leromlik a hatásfok (kb. a gyári léghűtés szintjére), viszont a split klíma pont ráfújja a levegőt a tartályra és a padlásszoba adottságai miatt hővisszaverő sötétítő ide-oda naponta minimum egy 20 percre be kell nyomni délután a klímát ilyen időben, különben elpusztulok fönn, az meg 20 perc alatt intézi nekem a tartályt szobástúl 20-22 fokosra.
Nekem egyébként vándorol a víz rendesen, nem mértem le, de vagy 3 méter csövem minimum van, de egyáltalán nem erölködik a pumpa, mivel a víztorony elvén a tartályban lévő víz önsúlya segíti az áramlást.
Télre persze kell majd valami radi, de a tapasztalatim alapján erősen gondolkodom inkább valami lamellás tartályon. Kvázi fűtőtesten, ami a szobának adja át a hőt és szép is a falon, és így kétszerennyi lötyit keringtetek majd, ami csak fél nap alatt melegszik majd át és ehhez még hozzájön, hogy még valamennyit hül is keringés közben.
Ez a tegyünk radira ventit megoldás nekem unszimpi. Akkor mi a carnak a víz, ha kvázi a léghűtést megtartod, csak a proci meg a videó helyett ráteszed a radira? Semmi. Az meg gyönyörű, amikor a gép oldalára aggatnak ilyen autóhűtő méretű radikat, szerintem iszonyat lomos és ronda és drága. Szóval én azt mondom, hogy minél több a lötty, annál jobb.
(Lehet, hogy vennem kéne egy 200 literes akváriumot műhalakkal?
)
Hardverlesen