Jó kis cikk,
Teccik.
Egyébként 20 fokos szobában hogy lehet egy vinyo 17 fokos??? 
Megváltozott a telszámom, az új: nullahathúsz253tizenkettő28

Jó kis cikk,
Teccik.
Egyébként 20 fokos szobában hogy lehet egy vinyo 17 fokos??? 
Megváltozott a telszámom, az új: nullahathúsz253tizenkettő28
Nem 17 fokos...
A tálázatban a delta T értékek vannak feltüntetve. Amit 17-nek látsz, az 37fok egy 20 fokos szobában...
Neszkvik kakaópor // Fuji Finepix s5600 --- Kezdetben az ember a maga képére formálta szerszámait, így keletkezett például a bunkó.
Remek teszt, köszönjük.
De: azért birizgál, hogy lehet RAID0-ban lassabb valami, mint egyedül. Ennek nem lehetne utánajárni? A sebességmérések hihetősége a tét. A PCMark2005-nél még elintézitek egy megjegyzéssel: ''A víruskeresési teszt már előzőleg sem tűnt túl hitelesnek, ezúttal ismét rátett egy lapáttal: ezek szerint a Caviar RE RAID 0-ban a leglassabb, és NCQ-val lassabb, mint NCQ nélkül – nem túl hihető eredmény.'', de ahogy lapozunk előre, sok más teszt is ugyanezt az eredményt hozza.
A tej élet, erő, egészség.

őőőőő.....mi az a RAID?
[Szerkesztve]
ༀམཎིཔདྨེཧཱུྃ། ___"Big dogs don't need to bark"___ ༀམཎིཔདྨེཧཱུྃ།
a víruskereső teszt egy k@ki, az legközelebb kimarad.
a többinél észre lehet venni, hogy ott lassabb a RAID 0 tömb, ahol a teszt nem használja ki a stripe nyújtotta előnyöket, viszont mivel szoftveres a RAID, ezért maga a tömb egy kis prociidőt eleszik.
legalábbis ezt gondolom én.
éljen, vki olvas is és gondolkodik is.

Több helyen említitek a cikkben, hogy a RAID0 nem hoz igazán jelentős gyorsulást, alig gyorsabb egy Maxtornál. Esetleg le kellene mérni hogy az a Maxtor mit tud RAID0-ban, aztán százalékosan összehasonlítani hogy mennyit gyorsult a WD és a Maxtor a RAID-től, mert így ez a következtetés szerintem sántít egy kicsit. 
Egyébként tetszik a cikk, pont olyan amit megszoktunk, korrekt és alapos. 

srácok, az 1.000.000 üzemóra nem 114 év?
RAID elnevezésü vinyókról szól, de amúgy nem RAID tesztelő a cikk, úgyhogy ezért teszteltük le a Caviart RAID-ben és a Maxtort illetve a többit meg nem.
de az azért sejthető, hogy ha a két Caviar RAID 0-ban alig gyorsabb az egymagában álló Maxtornál, akkor a Maxtor RAID 0 sokkal gyorsabb lenne. 

Azt hiszem félreérted.
Én azt mondom hogy nem igazán függ a winyótól hogy mennyit gyorsul hogyha RAID-ben használjuk. Tegyük fel hogy egymagában 50MB/s az olvasási sebessége, RAID0-val meg 90. Ez 80%-os növekedés. Ha ugyanezt megcsinálod a 70MB/s-t tudó Maxtorral (nem táblázatból mondom, a számok csak példák), az ~125MB/s-t fog hozni RAID-ben, százalékosan kb. ugyanannyit, 80%-ot.
én értem. szal a lényeg, hogy a vinyó önmagában elég lassú, ezért RAID 0-ban is lassú. 

Mean Time Between Failures ez egy meghibásodási valószínűséget jelöl.
Az 1millió óra itt azt jelenti hogy 3 év (26280 üzemóra) folyamatos használatot feltételezve:
Meghibásodási valószínűség [%] = exp(-26280/1000000)
Azaz a mintában szereplő vinyók 97,4%-a meghibásodás nélkül teljesíti a 3 évet.
[Szerkesztve]
F1 videók : http://tamas13.ultraweb.hu

Akkor jó. 
Néha szoktam látni autók hátuljára kiírva hogy ''Menj csak, már úgyis várják a vesédet!'' (vagy valami hasonlót, nem emléxem pontosan, túl gyorsan szoktam elmenni mellettük
), na valami hasonlót kéne írni a WD-kre is. 
A seagate-nek és a maxtornak is van ilyen speckó belépőszintü szerverekbe szánt vinyója, az NL35 és a Maxline III.
1ébként nekem ez a Caviar RE a hangja miatt nagyon megteccett, de nekem kell egy kis sebesség is, úgyhogy nem veszek ilyet.
Ja, csak azt a MaXLine III-at nem lehet kapni, sajnos! 
Legalább is én nem találtam! 
Com'è diverso il mondo visto da qui
pedig már van hivatalos Magyar forgalmazó is. 
Na ja, mondjuk ott nem vettem semmit! 

szamomra a konkluzio: veszek a 250-es t7k250-esem melle egy masikat. az a biztos. 
Just realize it!
Lehet, hogy rosszul gondolom (még nem ebédeltem, kevés vér jut az agyamba), de a stripe előnyei a kisebb hozzáférési idő, de főleg a nagyobb átviteli sebesség. Milyen vinyó-tesztek azok, amikben ezek közül egyik sem érezteti hatását? Ha meg azt sikerült kimérni, hogy a teszt mennyire függ a prociidőtől, az nem vinyó-teszt, hanem CPU-teszt. Másrészt meg szerintem még a szoftveres RAID is messze volt a proci-limittől; nem csúcs videokártya adatmennyiségéről van szó.
''Szerintem ezen az ötleten dolgozz még egy kicsit!'' 
A tej élet, erő, egészség.
ha megfigyeled, akkor a RAID a játékpályák betöltésében és a tömörítőkben nem gyorsít semmit. Utóbbiakban még egy vinyó sem szük keresztmetszet, és úgy tünik, hogy a játékoknál is ez a helyzet. (valszeg nem létezik olyan gyors proci, aminél már tömörítés közben a vinyó lenne a hátráltató tényező)
Viszont az IPEAK-ben (kivéve a játékost), másolásban és PCMarkban gyorsít a RAID, vagyis csak ezekben számít.
konklúzió: a tesztek teljesen jól bemutatják, hogy hol ér vmit és hol nem ér semmit a RAID 0.
Úgyhogy most két Samsung 250-es dolgozik RAID-0-ban nálam. 
A Disk Array pont így néz ki nálam is. 

Fless,
Nem lenne kedvetek egy Raid 0ás tesztet csinálni a már ebben szerepelt vinyokkal? Kíváncsi lennék egy olyan kis teszte, hogy mi mennyit hoz.

''leteszteltünk két Caviar RE-t RAID 0-ban is, RAID 1-ben nem lett volna értelme''
Sajnálom, hogy ez kimaradt! RAID 1-ben is változik a winyók teljesítménye -- jobb hardveres RAID vezérlőknél fölfele, olcsóbb megoldásokkal lefele. Engem érdekelt volna! Sok bosszúságot előz meg a tükrözött RAID, mégis gyakran elintézik azzal a tesztekben, hogy ''ilyen is van''.
. o O o .
egyelőre nincs tervbevéve. 

Nem győzött meg a teszt. Nálam Hitachi vagy Samsung lesz.
Semper Fi
magánügy. 

Tudom.
De leírhatom. 
Semper Fi
Most készül egy 300-400 GB-os vinyóteszt (ha esetleg 250 GB fölöttit akarsz vásárolni). 

tányérok méretét és számát illetően nem tudunk 100 százalékig biztosat mondani
Épp most szándékozok WD vinyót venni, és mivel én sem láttam tisztán, ezért megkérdeztem a supportot. Ezt a választ kaptam:
Response (James W.) 12/05/2005 02:08 AM
All new drives above 200 gig have 100 gig per platter. Look for a manufacturing date after October 2005.
James W.
Western Digital Customer Service and Support
Szóval a tesztelt drive is minden bizonnyal 3db 100 gigás tányért tartalmaz.
De mondjuk igazán ráírhatták volna legalább a címkére...
Time Limited Error Recovery (TLER) funkciót, ami javítja a merevlemez és a RAID-vezérlők közötti kompatibilitást, illetve megakadályozza, hogy a merevlemez hibajavítással töltött idejét esetleg végleges meghibásodásnak értékelve a RAID-vezérlő kidobja a tárolóegységet a RAID kötetből.
Ez ugye valódi redundanciát feltételez (RAID1, 5, stb.), RAID0 esetén ez kifejezetten káros!
Ha már ''RAID Edition'' merevlemezről van szó, leteszteltünk két Caviar RE-t RAID 0-ban is, RAID 1-ben nem lett volna értelme.
Miért is? Ha nem egy olvasás zajlik egyszerre, akkor az átlagos seek time és az eredő átviteli sebesség is javul. Kíváncsi vagyok, hogy a hdtach véletlen elérés mérésében ez látszott volna-e.
Jester
All new drives above 200 gig have 100 gig per platter. Look for a manufacturing date after October 2005.
Ezt csak az RE-re értik, vagy mindenre?
Mert a 250 GB-os SE az 83 GB-os tányérokból áll. 
szerk: szal október 5 után mind.
A nálunk járt RE-k novemberiek voltak, az SE-k viszont szeptemberiek.
köszi az infót.

Még anno én is használtam RAID0-ás tömböt akkor 2db 40GB-os IBM vinyóval.
Akkor már levontam a következtetéseket:
A szoftveres RAID0 (akár teljesen szoftveres, vagy proci nélküli vezérlő csinálja), csak olyan esetekben hoz közel 80%-os sebességnövekedést, ahol csak vinyósebességre van szükség. Összetettebb feladatoknál, ahol a proci is terhelve van, ott semmi értelme, mert maga a RAID0 tömb is igényel prociidőt, és vhogy olyan érzésem volt mintha a RAID vezérlő kisebb prioritáson lenne mindig, mint az aktuálisan futtatott progi, tehát mindig belassult a tömb, mert nemkap elég prociidőt.
Egy hardveres vezérlővel (procival, rammal szerelt komoly kártya) biztos, hogy egészen más lenne a helyzet.
Nekem most egy ''otthoni'' alkalmazás jutna csak eszembe, ahol sokat gyorsít a RAID0, ez pedig a hangok vágása. Ezt ugye wav formátumban szokták csinálni, és itt általában a proci csak lazsál a vinyók meg dolgoznak, itt nagyon jól tud jönni. Videóvágásnál már megint nem jó, mert ott a proci is nagyon dolgozik...
Mostanában akarok vinyókat cserélni, és erősen gondolkodtam eddig is az RE szérián, mert nekem főleg tárolásra kellene megbízható halk vinyó, és erre szerintem tökéletes.
[Szerkesztve]
Lehet, hogy jó lenne a következő vinyótesztekbe bevonni egy ilyen hangvágó progit, de én nem értek ehhez sajna...

RAID0 akkor dob valamit ha mondjuk több dolgot csinálok egyszerre,(játék, dc, zene, néznek rólam filmet stb). Kétmagos procinál, ugye nem egy magon osztozik a futtatott alkalmazás meg a RAID tömb ''procija''? 

Megvárom. Nem sürgős. 
Semper Fi

Pedig semmi bonyolult incsem ám benne 
GoldWave-et szerintem mindenki ismeri. Át lehet állítani, hogy ne ramba hanem vinyóra cacheeljen, de mondjuk egy 100perces mixnél, úgy sem tud máhova 
Tehát be kell rakni egy vmi jó hosszú mp3-at, akkor azt átnyomatja wavba, aztán mondjuk mehet rá egy resample 44kHz-ról 96kHz-re, ezzel jól el tud tökölni, és közben csak 10-15% a prociterhelés.

Meg lehet, hogy hülye ötlet, de egy töredezettségmentesítés tesz nem lenne ötletes? 
Fogtok egy jól lehasznált rendszert, átmásoljátok az image-t, aztán nyomtok rá egy töredezettségmentesítést. Szerintme ott elég jelentős különbségek lennének.
Persze nem a windows beépített progijával gondolta, de akár azzal is lehet, de vannak jobb progik is.
köszi.
mondjuk vmi ''értelmesebb'' munkát kéne csináltatni a progival, ez a resample dolog kicsit primkónak tűnik egy vinyóteszthez. 
ha reggelig kitaláltok vmit, akkor a következő tesztben ez is szerepelni fog. 
az rohadt sokáig tartana.
amúgy milyen progira gondoltál?

Ez csak egy ötlet volt, lehet össze vissza vágogatni, vagy effectezni, ki kéne kisérletezni, hogy mi az ami nagy eltéréseket csinál... 

Én ezt a progit használom: [link]
De állítólag ez a legjobb: [link]
Perfect disk nagyon gyors, meg ugye ha sokáig tart akkor nem kell annyira töredezett vinyó... 
Szerintem ez azért lenne jó ötlet, mert töredezettségmnetesítés közben, ír/olvas a vinyó, nagy és kis fájlokat/fájltöredékeket is, és általában nem is jár nagy prociterheléssel, vagy legalábbis választható olyan mód ami nem jár azzal.

Hi !
A vinyók állapotának és hőmérsékletének folyamatos ellenőrzésére én ezt használom: http://hdsentinel.fw.hu [link]
A honlap ugyan angol, de a program természetesen tud magyarul (saját fejlesztés).
Még nincs teljesen kész, de folyamatosan készülnek az újabb verziók.
Bármilyen építő kritikát, javaslatot szívesen fogadok mailben: hdsentinel kukac fw pont hu
[Szerkesztve]
Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

A kondíciót miből számolja?

A S.M.A.R.T. paraméterek egyik része a merevlemez egészségi állapotáért felelős, ezeket ellenőrizve mutatja a program a kondíciót. Az értékek más része pedig a teljesítményért felelős, ez látható a másik csíkon.
A vinyón valaha mért legrosszabb eredmények kerülnek kijelzésre.
Sajnos erre igazán egzakt módszer nincs mivel a gyártók szabadon választják meg, hogy milyen értékekkel jelzik a jó/rossz eredményt. Általánosságban pl. a Maxtor vinyókon nagyobb kondíció értékek kerülnek kijelzésre, mint a Seagate vinyókon, de ez persze nem feltétlen jelenti azt, hogy a Maxtor jobb lenne ilyen szempontból 
Dolgozom egy jobb összesítő módszer kidolgozásán. A következő verziótól bárki elküldheti e-mailben a vinyók adatait és ezek a tesztadatok elősegítik egy jobb számítási módszer kidolgozását.
Az igazán lényeges, hogy a S.M.A.R.T. státusz oldalon ne legyenek piros X-ek, melyek valószínűsítik a (nagyon) korai meghibásodást. Persze nem kell ezt folyamatosan figyelni, ha gond van, a program jelez illetve beállítható, hogy e-mailben is küldjön figyelmeztetést.
Természetesen csak az egészségi állapotért felelős attribútumok kerülnek meghibásodás elkerülése érdekében ellenőrzésre, ezért nincs minden sor előtt ''pipa''.
Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Értem köszi a választ, és hajrá fejleszd tovább a progit 

Szívesen 
Ha bármi ötlet, kérdés, probléma merül fel, várom, főként mailben.

Nekem első látásra tetszik a progi, jó úton haladsz szerintem 
Már most jobb, mint a többi hasonló progi amit ismerek! 

Grat a teszthez, szimpi nekem is ez a vinyó. A játékbetöltésnéli lassúságot én is csak a prioritás csökkenésének tudom tulajodnítani. Bár anno a 2x120gb DM9-es raid0-ám mindig gyorsabban töltötte be a counter-strikeot, mint bárki másnak (ezt onnan tudom, hogy mindig én érkeztem elsőnek a szerverekre mapváltáskor, és 5-10mp után kezdtek a többiek is bepotyogni). Azt viszont én is tapasztaltam, hogy erősebb prociterhelés mellett egy másik szálon való elemezműveletek belassulnak. De ez sw, vagy alaplapi radinél csak felerősödik a szóló vinyókhoz képest (magának az IO műveletnek is kell ugye prociidő, még ha minimális is).
A vér nem válik VAZZE!™

köszi