Hirdetés

2012. május 30., szerda

(#51) ClevoM400A

ClevoM400A
(újonc)

Üdv!

Egy ilyen eszközt készülök a napokban venni!
Adsl internetemet küldeném ki két gépnek!

1. kérdésem: Bármilyen hátrányom származik belőle ha nem lesz rákötve vezetékkel egyik gép sem? Tehát mindkét gépnek 1-1 darab usb vevő-t adnék! Az első pillanattól használhatom vezetékmentesen vagy vannak megkötések?

2. kérdésem: Van mindkét gépen egy általam nagyon kedvelt ZoneAlarm tűzfal!! Kérdésem lenne h ha az eszközben kikapcsolom a tűzfalat jelent-e bármilyen problémat a használatban illetve a biztonságomban?

A tűzfalat kényelmi szempontok miatt kapcsolnám ki.. ha jól tudom csak bejövő forgalamat felügyel és a konfigurálás is bonyolult.. tehát nem látom értelmét a figyelmem két helyre osztásának.. hacsak nem keletkezik a eszköz bekötése után egy rés a rendszerben amit betömne az eszköz tűzfala... sajnos nem látom át!
Írjon nekem valaki az eszköz tűzfaláról!!

Köszönöm!!

(#52) engusz válasza ClevoM400A (#51) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

1. kérdésem: Bármilyen hátrányom származik belőle ha nem lesz rákötve vezetékkel egyik gép sem? Tehát mindkét gépnek 1-1 darab usb vevő-t adnék! Az első pillanattól használhatom vezetékmentesen vagy vannak megkötések?

Vezetékkel csak a modemet kell rákötnöd, jelenleg nálam is így van.

2. kérdésem: Van mindkét gépen egy általam nagyon kedvelt ZoneAlarm tűzfal!! Kérdésem lenne h ha az eszközben kikapcsolom a tűzfalat jelent-e bármilyen problémat a használatban illetve a biztonságomban?

Használatban nem jelentkezik semmiben. Kis animációval jelzi a webadmin felületen, hogy ''nyitott az ajtó'' az internet felé. A DI-604-emben elég bugosan működött, azóta mindig kikapcsoltam a routereimben. Ha lesz egy kis időm, akkor átolvasgatom a beállításokat és biztosan használni fogom, beállítom. Az viszont tuti, hogy nem hátrány, ha két tűzfal is véd. De arról nincs tudomásom, hogy csak a bejövő adatokat figyelné.

(#53) VaZso

VaZso
(senior tag)

Én a szimpla WL-500g és a Deluxe változat között vacilálok, bár azt hiszem a Deluxe-ra fogok pályázni...

A router Linux-ához ezekszerint közvetlenül is hozzá lehet férni és telepíteni rá egyes dolgokat?

Az USB protra kötött PEN-driveot is használhatom pl. web, vagy ftp szervernek?

A Deluxe változatnak nincs printer portja. Nekem viszont van USB to printer kábelen, amit az XP legalábbis mindenféle probléma nélkül felismer (eredetileg sem volt software a dobozában). Vajon ez működik vele?

Ez az Afterburner dolog ér valamit? Mennyit dob a sebességen?

Én egy Asus WL-100g PCMCIA kártyát néztem ki hozzá.
Erről esetleg van valakinek véleménye?

(#54) Loha válasza engusz (#50) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Nem. Sajnos még az Oleg féle custom firmwareben sem lehet port tartományt megadni. Se downloadnál, se uploadnál.

Azóta azt olvastam, hogy ha nem írok semmit a porthoz akkor az az összesre vonatkozik.

Egyébként köszi a válaszokat, sokat segítettél! :R

[Szerkesztve]

(#55) engusz válasza VaZso (#53) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

A router Linux-ához ezekszerint közvetlenül is hozzá lehet férni és telepíteni rá egyes dolgokat?

Igen. Simán telneten keresztűl tudod őt mahinálni. Viszont, úgy vettem észre, hogy minden komolyabb installációhoz, módosítához kell egy USB-s pendrive. Ami érdekes is, mert a Samba szerverem addig nem volt hajlandó menni az USB-s HDD-mel, ameddig egy pendrive nem volt rácsatlakoztatva a másik portra. Gondolom, ez azért lehetett, mert az NTFS-es HDD-re nem tudott írkálni, ellenben a FAT-ra (vagy FAT32-re) formázott pendrive esetében igen.

Az USB protra kötött PEN-driveot is használhatom pl. web, vagy ftp szervernek?

Szerintem igen, de meg kell buherálni érte a linukszát.

A Deluxe változatnak nincs printer portja. Nekem viszont van USB to printer kábelen, amit az XP legalábbis mindenféle probléma nélkül felismer (eredetileg sem volt software a dobozában). Vajon ez működik vele?

Azon a bizonyos külföldi fórumon talán erről is esett már szó. Ha körülnézel, egészen biztosan megleled a választ.

Ez az Afterburner dolog ér valamit? Mennyit dob a sebességen?

Bekapcsoltam, hátha nátha. De semmit sem vettem észre. Lehet, hogy azért, mert csak netmegosztásra használóm a hálózatot? :) Fene se tudja. Lehet, hogy a routerre csatlakozott kliensbe lévő kártyának is tudnia kell ezt a fícsört.

Én egy Asus WL-100g PCMCIA kártyát néztem ki hozzá.
Erről esetleg van valakinek véleménye?

Én csak Broadcom és D-Link chippessel próbáltam. Előbbi g, utóbbi b szabványú. Eddig nem volt velük gond. Mindkettőnek csinos a saját szoftvere, de ahogy nézegettem az Asus-é se rossz.

(#56) engusz válasza Loha (#54) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

Azóta azt olvastam, hogy ha nem írok semmit a porthoz akkor az az összesre vonatkozik.

Download vagy upload? Nálam nem lenne túl jó dolog az összes IP-re korlátozni, hiszen csak egy gépet korlátozok.

(#57) kifu

kifu
(kvázi-tag)

Üdv mindenkinek!

15 méter távolság és 2-3 db vastag fal esetében mennyivel esik vissza egy ilyen WL-500g router átviteli sebessége?

Illetve a fogadó oldalon milyen WLAN kártyát érdemes használni? Van amelyiket ez a router nem szereti?

Köszi a válaszokat.

[Szerkesztve]

Asus P7P55D; Intel Core i5 750 + Scythe Ninja 2 Rev.B; 2X2 GB G.Skill 1600 DDR3, Gigabyte 460GTX OC 1 GB; Dell U2311H

(#58) VaZso válasza engusz (#55) üzenetére

VaZso
(senior tag)

Köszi a segítséget!

Majd még átnézem jobban a fórumot, remélem nem lesz probléma az USB to LPT kábellel. Ha meg igen, kibírom... Végülis nem amiatt veszem...

Már nagyon kíváncsi vagyok közelebbről is erre a routerre!

(#59) engusz válasza kifu (#57) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

15 méter távolság és 2-3 db vastag fal esetében mennyivel esik vissza egy ilyen WL-500g router átviteli sebessége?

Ez, az antenne elhelyezkedésének is kérdése. Szerintem, akkor jársz a legjobban, ha függőlegesen áll.

Nálam főfalat visz át, kb. 10-12 méter lehet a távolság. Notebookba épített WLAN kártya a kapcsolatot vagy nagyon jónak, vagy kiválónak minősíti. Sebességet tekintve a gyakorlati maximum (54 mbit ÷ 2) meg szokott lenni.

A másik géptől is egy fő fal választja el a routert. Ebben az esetben egy D-Link PCMCIA-os kártya teljesít szolgálatot. Itt mindig kiváló a jel, mert 10-12 méter helyett csak 4-5 méter a távolság. De a külső antenna is hozzájárul. A sebesség nagyjából itt is a gyakorlati maximum, azaz kb. az elméleti fele.

Illetve a fogadó oldalon milyen WLAN kártyát érdemes használni? Van amelyiket ez a router nem szereti?

Szerintem mind1, hogy milyen kártyát használsz. Én szívesebben válogatok a márkásabb darabok közül. Abból még nagy baj nem volt.

(#60) kifu válasza engusz (#59) üzenetére

kifu
(kvázi-tag)

Köszi a választ.

WLAN kártyát illetően egy D-Link G520+ -ra gondoltam.

Asus P7P55D; Intel Core i5 750 + Scythe Ninja 2 Rev.B; 2X2 GB G.Skill 1600 DDR3, Gigabyte 460GTX OC 1 GB; Dell U2311H

(#61) Loha válasza engusz (#56) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Nekem az jött le, hogy a downloadnál beírod a lekorlátozandó gép IP-jét és nem írsz be porot, akkor arról az IP-ről jövő összes poroto visszafogja a megadott értékre.
Elvileg a többi IP-re nincs korlátozás.

Ha ez így működne, és az Uploadnál is meg lehetne csinálni akkor már vettem volna egy ilyen routert :)

(#62) engusz válasza Loha (#61) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

Ránéztem, és már értem a helyzetet. Én is üresen hagytam a port értékét, így vonatkozik az összesre a korlátozás az adott IP címen.

[link]

(#63) Blackmate válasza Loha (#48) üzenetére

Blackmate
(senior tag)

Ez milyen firmware? Nekem is 500g deluxom van, de nekem nincs ilyen opció. Egyébként én nagyon meg vagyok elégedve vele, bár a 60-70%-át szerintem ki se használtam a routernek :)

(#64) engusz válasza Blackmate (#63) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

Milyen verziójú firmwared van?

(#65) Blackmate válasza engusz (#64) üzenetére

Blackmate
(senior tag)

A legfrissebb gyári, stabil: 1.8.2.1

(#66) engusz válasza Blackmate (#65) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

Nem emlékszem, hogy az enyémben gyárilag milyen verziójú volt. De az biztos, hogy azzal már ott volt ez a szolgáltatás. Az 1950-es betával is.

(#67) Loha válasza Blackmate (#63) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

PH!-s tesztből linkeltem a képet, nem tudom, hogy ők melyikkel használták, de nézd meg lehet bene van a tesztben.

(#68) Loha válasza engusz (#62) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Na ez így már egész jól hangzik, most már csak annyi kellene, hogy az uploadnál is legyen IP cím, és akkor tökéletes a dolog :)

(#69) engusz válasza Loha (#68) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

Talán, idővel. :)
Én most az SNMP-vel játszom. Eddig tetszik.

(#70) Loha válasza engusz (#69) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Annyi tudok róla, hogy Simple Network Management Protocol, de hogy ez mire jó a gyakorlatban... :)
Túl drága nekem az a router ahhoz, hogy ilyen bizonytalan Traffic Shapingbe belemenjek...
Marad a Linux szerver, csak ott meg az a gáz, hogy ahhoz meg nem értek kellő mértékben :)
Remélem hamarosan 15k-s kategóriában is széria lesz a Traffic Shaping :)
Addig marad az X-Micro :)

(#71) engusz válasza Loha (#70) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

Lehet monitorozni az összes portot, ami a routeren van. Még akár a WLAN antennát is külön. Letöltés, feltöltés. A legtöbb program képes grafikonokat rajzolni, visszamenőleg logolni. Ihun már szép grafikonok vannak.

[link]

(#72) kgyuri válasza kifu (#57) üzenetére

kgyuri
(tag)

Szia!

Nekem a Dlink DWL-120+ usb wlan kártyával átvitt 1 főfalat és 3 közfalat a tégla újépítésű társasházban.
De nemrég gyengélkedett a kártya így ki lett cserélve egy Linksys wusb11 usb karira.
Énnél jobb lett a jel és biztosabb.
Igaz egy 2mb adsl-t osztok vele a szomszéddal (egymás között nem másolgatunk), így bőven elég a routeren a 11b beállításokkal is a sebesség!

Asus WL-500g grat! :R

GYuri

(#73) Loha válasza kgyuri (#72) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Erre azt mondom, hogy annyi mindentől, függ az, hogy mit visz át a router mit nem, hogy csak a kipróbálás segít, más nem...

Nekem egy b-s X-Micro routerrel(gyári antenna) sikerült átlőnöm a netet 2 emelettel (tehát 2 vasgerendás fal) feljebb, és ráadásul a fogadó egy laptop volt beépített antennával.
Szóval szerintem nem szabadot volna mennie, erre meg ment 5,5-11Mbit/s-al közepes jelszintel, stabilan...

(#74) TitiRii

TitiRii
(őstag)

nagyontetcettedig is ez az asus router, de egy valami most nem hagy nyugyodni..
a cikben azt irták hogy a 4 tüs bizbaszon van +4 usb, amiket viszont a topik elején likeltetek képeket, ott nem oda vannakbuzerálva a dolgok
most akkro hogy is van ez?
tervezem egy ilyennek a megvételét,már nézegettem is hozá a dolgokat tervbe van véve egy weblap egy ftp server futatása és egy webkamera és printer is a késöbiekben ehez viszont kellene 3 usb nekem
más kérdés hogy nem tudgyátok hogy képes e kezelni több vinyot is az ftp kliense?

(#75) engusz válasza TitiRii (#74) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

most akkro hogy is van ez?

Rá tudsz kötni még USB portot, de hubbal is megy.

tervbe van véve egy weblap egy ftp server futatása és egy webkamera és printer is a késöbiekben

Nos, a webszerver telepítése és bekonfigurálása igényel némi utánajárást, jártasságot a Linux világában. Ha kellőképpen ügyes vagy, akkor lehet PHP-d és MySQL-ed is. De mindenhez szükség van egy állandóan csatlakoztatott pendrive-ra.

Webkameráknál jól körül kell nézni, mer' sok olyan van, amit nem támogat, még az Oleg féle firmware sem. Ilyen például (majdnem) az összes Creative kamera. De a Logitech féléket szereti.

Printerek, úgy általában, mennek. Én még nem próbáltam, mer' se patrononm, se helyem, ahová tehetném a nyomtatót.

más kérdés hogy nem tudgyátok hogy képes e kezelni több vinyot is az ftp kliense?

Szerintem biztosan rá lehet bírni, hogy kezeljen több winyót is. Mer' pl. látja egyszerre FTP-n keresztűl a HDD-t, Sambával pedig a pendrive-ot.

(#76) TitiRii válasza engusz (#75) üzenetére

TitiRii
(őstag)

''Rá tudsz kötni még USB portot, de hubbal is megy.''

ez nem kérdés
csak a rákötés modgya, cik emliti a +2 öt amit csak a tükre egy szabvány dupla usb ajzatal elö lehet hozni, a linkelt képeken a topic elején mégse igy van csinálva.. ezért kérdeztem hog akkor na most hogyan is van ez.

''Ha kellőképpen ügyes vagy''

nem ismersz ? ;)

''De mindenhez szükség van egy állandóan csatlakoztatott pendrive-ra.''

Miért is? hdd röl miért nem jó neki?

webkamerát meg majd keritek
ez a jövő zenéje első lépés a router + a vinyó rá aggatása lesz
aztán meg ami a csövön kifér
már bele kezdtem egy oldalba(bár rájöttem hogy mig nincs meg minden hülyeség) amivel webes felületrül lenne elérhető a ftp tartalom.

szal egyenlőre egy ilyen kütyüt kell szerezni olcson aztán mehet a buzerálás:)

(#77) engusz válasza TitiRii (#76) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

ezért kérdeztem hog akkor na most hogyan is van ez.

Connecting 2 extra USB ports (Asus 500gx)
[link]

nem ismersz ? :)

De, igen. Ha elég kitartó is vagy, akkor majd stuffolhatod mégtovább a routert.

Miért is? hdd röl miért nem jó neki?

Nem tudom megmondani. Nekem pl. addig nem volt hajlandó menni a Samba, ameddig rá nem kötöttem egy pendrive-ot. Pedig volt rajta HDD. Igaz, az NTFS-re volt partícionálva, arra pedig nem tud írni. Elképzelhető, hogy emiatt volt. De ezt nem fogom tudni kideríteni.

szal egyenlőre egy ilyen kütyüt kell szerezni olcson aztán mehet a buzerálás:)

Sowahból van nékem, ottan inkább 20k közeli volt az ára, ellenben a kiskeres 25k-val.

(#78) sbazsi

sbazsi
(PH! kedvence)

meg tudja valaki mondani, hogy mi a pontos különbség a
WL-500g [link]
és a
WL-500g Deluxe[link]
Az afterburnere technológia? ehhez a vevő is hardveresen kell tudja, v elég szoftveresen?

Eladó cuccok: http://bit.ly/gyopTo | Ha hirdetés ügyében írsz, tényleg olyan megterhelő megírni, hogy miről van szó, hogy ne kelljen barkóbázni???

(#79) Loha válasza sbazsi (#78) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

A Traffic Shaping, meg az USB2.0 tutira.
Igen hardverből is támogatni kell. Ha már itt tartunk a Deluxe hardver terén is erősebb.

[Szerkesztve]

(#80) engusz válasza Loha (#79) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

32 MB memóriája van a Deluxe-nak, szemben a simával, aminek csak 16. A Deluxe-on nincs párhuzamos port a nyomtató szervernek.

(#81) sbazsi

sbazsi
(PH! kedvence)

ha jól sejtem egy 2-3 gépes hálózatban ennek nem sok jelentőssége van.

tud olyat, hogy csak bizonyos siteok látogathatók, a többi jelszóval?

Eladó cuccok: http://bit.ly/gyopTo | Ha hirdetés ügyében írsz, tényleg olyan megterhelő megírni, hogy miről van szó, hogy ne kelljen barkóbázni???

(#82) micro

micro
(PH! addikt)

Olyat tud az 500g Deluxe, hogy egy USB-s webkamerát ráteszek, és a külső háló felől (internet) streamelem a kamera képét?

Klaviatúra, képernyő, EGÉR!, meg az a doboz, tudod a gép LELKE..

(#83) engusz válasza micro (#82) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

Két mód közül választhatsz. Lan Only vagy Lan & Wan. Esetleg Disable. :) De akkor ez már három.

(#84) micro válasza engusz (#83) üzenetére

micro
(PH! addikt)

És a távoli gépen hogyan tudom a képet streamelni?
IP:portszám megnyitása Media Playerrel?
Vagy esetleg DynDns:port is működhet?

(#85) engusz válasza micro (#84) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

Ahogy nézegettem http-n keresztül tudod elérni, sima képfrissítős változattal és ActivX-es vezérlőn keresztűl. Előbbi 7776-os, utóbbi 7777-es portot igényel.

(#86) balco

balco
(fanatikus tag)

Van lehetőségem gigabites vonalra, jól sejtem, hogy csak 100ast tud? Vagy végülis mindegy, mert az USB 2.0 lesz a szűk keresztmetszet? Egy állandó FTP lenne a cél egy USBés külső vinyóval. Esetleg weblap-elhelyezés, bár írta valamelyikőtök, hogy az nem olyan egyszerű...
Bármilyen USBés vinyót szeret a kis drága?

(#87) micro válasza engusz (#85) üzenetére

micro
(PH! addikt)

Te használod ezt?
Meg lehetne-e tekinteni esetleg egy streamet pár perc erejéig?
Mekkora uploadot igényel?

(#88) engusz válasza micro (#87) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

Sajnos nem tudom használni, mert a Creative kamerámat nem támogatja. Szerzek majd egy másikat, de az időbe telik. Addig sajnos se előre, se hátra.

(#89) micro válasza engusz (#88) üzenetére

micro
(PH! addikt)

Milyen kamerákat támogat?

(#90) engusz válasza micro (#89) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

[link], itt minden kompatibilitási kérdésedre választ kaphatsz.

(#91) micro válasza engusz (#90) üzenetére

micro
(PH! addikt)

Kösz

(#92) micro

micro
(PH! addikt)

Mekkora upload sávszél kell hogy stabilan lehessen felfele streamelni? 96 kb/s elég?

(#93) engusz válasza micro (#92) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

Szerintem ez attól is függ, hogy milyen felbontásban készül a kép (Image Size), valamint milyen rendszerességgel frissül (Refresh Time in seconds).

(#94) micro válasza engusz (#93) üzenetére

micro
(PH! addikt)

És ezeket a routerben lehet beállítani, vagy a webcam defaultját használja?

(#95) engusz válasza micro (#94) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

[link]

Lassan tanácsosabb lenne letölteni a manuálját a kicsikének, nemde? :)

(#96) micro válasza engusz (#95) üzenetére

micro
(PH! addikt)

De. ;)
Kösz.

(#97) balco válasza balco (#86) üzenetére

balco
(fanatikus tag)

A kompatibilitási kérdésemre, ha nem is nekem de válaszoltatok. Kösz!
Nem tudna valaki segíteni nekem, hogy vegyek egyet nagykerből? (persze nem lennék hálátlan! Szóba jöhet a mosoly :), sör :)) vagy KP)

A gigabitről még mindig nem találtam semmit, de biztos, hogy csak 100ast tud. :(

[Szerkesztve]

(#98) sbazsi válasza balco (#97) üzenetére

sbazsi
(PH! kedvence)

melyiket akarod venni?
én most vettem asus wl 500 g deluxe-ot.
19 +áfa volt.

(#99) engusz válasza balco (#97) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

LAN Ports

Support:
Both Ethernet and 802.3 with Max. Bit Rate 10/100Mbps with Auto cross-over function (MDI-X), 4 port switch

Connector:
4 x RJ45 for 10/100BaseT

(#100) atus

atus
(őstag)

Nagyon tetszik a cucc, pont valami ilyesmire van szükségem. Egy a bibi, kevés a négy LAN port. Nincs véletlenül olyan, ami legalább 5 portos? :U

[Szerkesztve]

Ez bebizponyított tény, még a TV-ben is bemutatták! - by klepto

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.