Hirdetés

2012. május 30., szerda

(#1) Zsolto

Zsolto
(senior tag)

Nekem Minolta foglalattal volt 18-125-ös Sigmám, stabi nélkül, nagyon szerettem, jó átfogása volt és utazó zoomnak prímán megfelelt. A 18-200-asnak már észlelhetők a hibái a hosszabbik végén, de ha ez a lencse a 250-es végén csak annyira lesz "rossz", mint a régi 18-200-as a 200-as végén, akkor lesz létjogosultsága szerintem. Az embernek nem mindig van kedve magával cipelni a specifikus obikat (már ha van neki egyáltalán).

Nix buhera, a fő, hogy mennyen! Ez vagyok én: https://sites.google.com/site/kaldoszsolt/ Ez pedig egy jó oldal: www.navigyurci.hu

(#2) KTTech válasza Zsolto (#1) üzenetére

KTTech
(HÁZIGAZDA)

A képminőséggel kapcsolatban vannak félelmeim (mindkét végén :U ), de alapvetően egyetértek veled: annó nekem is volt 18-125-öm (igaz Canonon), utazó obinak tökéletes volt. Aztán egy szalagkábel szakadás után megváltam tőle, azóta meg komolyabb obik vannak, de kényelem szempontjából a legjobb volt a kis és könnyű Sigma (annó kis táskával mentem kirándulni: 350D, 18-125, 430EX, most meg leszakad a vállam a fotóstáska alatt :) )

www.prohardver.hu - www.kttech.hu

(#3) gardener válasza Zsolto (#1) üzenetére

gardener
(őstag)

Kiváncsi leszek rá. Kicsit olyan öszvér szerű. Ha nem lesz kellemes ára,akkor nem hiszem,hogy nagy karriert fut be.

(#4) Parci

Parci
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

ami jó: van stabi és hsm. a tamronok nem rosszak, de kell a gyors fókusz egy ilyen mindeneshez, márpedig ott komolyan kullognak. hátha a sigma most odateszi magát. ha 18-tól legalább 150-ig éles, már érdekes lehet.

Like me, I got a MkII for video and resolution and a D700 for the times I want a camera that actually works when I need it to.

(#5) Zsolto válasza KTTech (#2) üzenetére

Zsolto
(senior tag)

Egyelőre még én is csak fontolgatom egy igazi utazózoom megvásárlását. Korábban nagyon elszánt voltam, csak prime obik voltak a táskámban, de ahogy öregszem és nő a család is, egyre kevesebb kedv és idő van obit cserélgetni.

Ezért figyelem a piacot, hogy lesz-e normális áron vállalható kompromisszumra kényszerítő obi. Kicsit irigylem a nikonosokat a stabilizált 18-200 VR obiért, aminek a jelek szerint nagyon jó a képe. A Sigma eddigi stabis utazózumjai nem győztek meg annyira, hogy vásároljak is. De ez is el fog jönni, lassan beadom a derekamat :B

Nix buhera, a fő, hogy mennyen! Ez vagyok én: https://sites.google.com/site/kaldoszsolt/ Ez pedig egy jó oldal: www.navigyurci.hu

(#6) Parci válasza Zsolto (#5) üzenetére

Parci
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

jó az! pont a fixek mellé. így, amikor nincs időd valamiért, akkor ott az ultrazoom. ha pedig van időd, előveszed a megfelelő fixet a tökéletes minőségért. én mondjuk inkább a 16-85 VR mellett voksoltam végül, de az is elég ultrazoom már.

Like me, I got a MkII for video and resolution and a D700 for the times I want a camera that actually works when I need it to.

(#7) pilóta

pilóta
(PH! kedvence)

Van egy olyan érzésem, hogy ez is a marketing miatt született, mert egyre több az olyan "fotós", aki a 26x-os zoommal megáldott kompaktját cserélné, és hát micsoda dolog az, hogy csak 3x-os zoom van a kitobin (a fixekről nem is beszélve...). Az, hogy milyen a minősége kevésbé érdekli, az meg, hogy 6,3-as fényerő, meg torzítás, meg lágyulás nem mond neki semmit.
Szvsz akit ténylegesen érdekel, hogy milyen képet készít, az nem vetemedik ilyesmire. Utazózoomnak azért nagyon elég egy átszámított 28-140 közti obi, amit már lehet kapni értelmes áron nem nagyon rettentő minőségben...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#8) Parci válasza pilóta (#7) üzenetére

Parci
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

ennyire nem egyszerű a helyzet. lehet létjogosultsága egy ilyen üvegnek is, persze nem mindenáron. én egy leica 14-150-ért ölni tudnék...

mondom másképp: vagy van időd és lehetőséged obit cserélgetni (több obit vinni), vagy nem. ha van, akkor egy 16-85 VR + 70-300 VR sem az igazi, a fixek a tutik: szép bokeh, jó fényerő, kevés torzítás stb. ha nincs, akkor viszont az előző két zoomból eleve csak az egyik lesz nálad.

inkább úgy mondom, hogy a 16-85 helyett egy 18-250-nek tényleg hoznia kell valami pluszt. például éles képet 18 és 150 között. megbocsátható a fölötte lévő kevésbé éles tartomány, mert még mindig jobb, mint ha nem lenne semmi. de, ha alul is jóval gyengébb a 16-85-nél, akkor nincs plusz igazából.

[ Szerkesztve ]

(#9) pilóta válasza Parci (#8) üzenetére

pilóta
(PH! kedvence)

Naja, a 14-150 szép darab, de ne feledd, hogy annak az árából egy kisebb ország kocafotósait el lehetne látni ebből a sigmából :D

(#10) Zsolto válasza pilóta (#7) üzenetére

Zsolto
(senior tag)

Én is úgy érzem, hogy a 18-125 táján lehet (legalábbis a Sigma ár- és minőségkategórián belül) a vállalható kompromisszum határa. Abból van is már OS-es változat, de HS-t még eddig nem tettek bele.

Te átszámított 28-140 közti obinak melyiket tartod "nem rettentő minőségűnek"?

(#11) pilóta válasza Zsolto (#10) üzenetére

pilóta
(PH! kedvence)

Van több ilyen kitobi, ami ennek a közelében mozog. Pl. Nikonnak a 18-105 vagy 18-135. Vagy ott a sony 16-105, de ha magasabb kategóriákban keresgélünk, akkor ott van pl. a Zuiko 12-60 (vagy akár még a 14-54 is beleférhet), az általad említett sigma 18-125 is elmegy, de biztos van a Canonnak is ekörüli zoomja, ami fényerősebb és sokkal szebb rajzú, mint ez a sigma rettenet...

Persze az "ideális" utazózoom egy 24-600 f2,8 lenne tökéletes rajzzal 30 deka súllyal és 100k alatti árral, de a realitások talaján maradva ez valszeg a közeljövőben nem fog összejönni :D

(#12) pilóta válasza Parci (#8) üzenetére

pilóta
(PH! kedvence)

Meglátjuk, de nekem van egy olyan érzésem, hogy a bukik 1,01 v 15 szorzóval adnák a 16-85-öt nyerőnek a sigma 18-150 közötti élességéhez képest :D

Nem akarom eltemetni ezt az obit, biztos megvan a helye a piacon (fentebb írtam, hogy hol), de nekem nem kellene utazózoomnak és valami azt súgja, hogy neked sem...

[ Szerkesztve ]

(#13) Parci válasza Zsolto (#10) üzenetére

Parci
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

ha az ár a fontos:
- nikon 18-105 VR elég jó kompromisszum (28-160 átszámítva)

ha belefér picit drágább is:
- nikon 16-85 VR (24-120 átszámítva, nagyon jó tartomány!)
- zuiko 12-60 f2,8-4,0 (mindent visz, de nem olcsó. szintén 24-120 átszámítva)

(#14) Parci válasza pilóta (#12) üzenetére

Parci
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

valószínűleg nekem sem. de várjuk ki a végét. a tamron 18-270 VC nem rossz darab, csak pocsék az af. ha a sigma is hozza azt a szintet a hsm motorral, érdekes lehet.

(#15) rumos14

rumos14
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

néztem én is a Tamron 18-250-esét, de egyelőre lemondtam róla, pedig de utáltam most hétvégén a fagyban a hegyen obit cserélni...

(#16) pilóta

pilóta
(PH! kedvence)

Úgy tudom, hogy általában a legtöbb af 5,6-ig működ rendesen, felette elég bizonytalan, ennek meg a tele végén 6,3...
Mondjuk a bigma is, mégis megy, de trükközik és azt hazudja, hogy ő 5,6....

(#17) KTTech válasza pilóta (#16) üzenetére

KTTech
(HÁZIGAZDA)

Valószínű itt is ugyanaz a trükk lesz érvényben... behazudja a váznak az F5.6-ot, hogy ne tiltson SW-ből az AF szenzor (egyébként F6.5-7 körülig egész jól mennek, F8-nál már nagyon bizonytalanok az átlagos AF szenzorok, legalábbis ennek az objektívnek a "célgépeinél"), a fénymérésnek meg úgyis mindegy, max. azt hiszi, hogy picit sötétebb van "odakint".

(#18) Dare2Live válasza Zsolto (#10) üzenetére

Dare2Live
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

sztem most bestbuy a Nikor 18-105VR.
olcsó(50-60K), stabis, "USM"es a képminősége pedig érezhetően jobb mint az elfogadható képminőségűnek híresztelt 18-200VRé.

Szerintem.... The things we make ... make us.  -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

(#19) Zsolto válasza Parci (#13) üzenetére

Zsolto
(senior tag)

Köszi!
Az a bökk, hogy nekem Canonom van, és az ő házuk táján semmi normális saját obi nincs elfogadható áron (sőt, még az L-esek között sincs olyan átfogás-tartományú, ami ideális utazózoomnak lenne tekinthető)...

(#20) pilóta válasza Zsolto (#19) üzenetére

pilóta
(PH! kedvence)

17-85 f4-5.6 IS USM? Most akciós a medikernél 120k körül van, az nem rossz ár érte...

(#21) Zsolto válasza pilóta (#20) üzenetére

Zsolto
(senior tag)

Jaja, köszi, ha már így belemegyünk, akkor pontosítok. Sigma 17-70-em van alapnak, ahhoz képest a 17-85 nem nagy előrelépés, ráadásul volt is olyan obim még az "útkeresés" időszakában, nem voltam elájulva tőle. A 18-200 IS-t nézegettem régebben, de 130k-ért az sem tűnt szuper vételnek. Finnyás vagyok és zsugori :D

(#22) pilóta válasza Zsolto (#21) üzenetére

pilóta
(PH! kedvence)

A 17-70-el mi a bajod? Vagy csak kevés a 70 (112)? Annyi megapixelből simán tudsz vágni, és olyan lesz, mintha 140 lenne. De akár 200 ig is elmehetsz, ha nem akarsz A/3-nál nagyobb nyomatot :D

(#23) Zsolto válasza pilóta (#22) üzenetére

Zsolto
(senior tag)

A 17-70-nel semmi bajom, csak rövid. Nagyon szeretem ezt az obit, ennyi pénzért a legjobb kompromisszumnak tartom, igaz, hogy hármat is ki kellett próbálnom, mire összejött az AF a 400D vázzal (és még most is gyanús néha ;) , de egyáltalán nem vészes).

Viszont utazáskor, amikor hol ezt, hol azt fotózok gyors egymásutánban, macerás az obicsere. Tudom, nem profi hozzáállás, de ez van. A kivágás meg szerintem nem az igazi megoldás, azért látszik a képeken, ha vágás eredményei. Tudom, jobb obi kell...

(#24) Zsolto

Zsolto
(senior tag)

...viszont rugdossatok meg, de szerintem ez a Tamron nem tűnik rossznak arra, amiről itt beszélünk.

(#25) philoxenia válasza Zsolto (#24) üzenetére

philoxenia
(MODERÁTOR)

Sajnos az ára nem túl alacsony.... :(

[ Szerkesztve ]

(#26) Zsolto válasza philoxenia (#25) üzenetére

Zsolto
(senior tag)

Akkor ez az első obi, amit itthon érdemesebb megvenni. Persze még így is drága sajnos.

(#27) KTTech válasza Zsolto (#24) üzenetére

KTTech
(HÁZIGAZDA)

Ha raktak volna bele még pár ED lencsetagot, jobb lenne... erős nagyon a CA, és ez rontja az általános élességet is.

(#28) Viszlát válasza Zsolto (#19) üzenetére

Viszlát
(KORREKTOR)
LOGOUT blog

Én eddig abban a hitben éltem, hogy a 24-105 korrekt L-es utazózoom. Vagy sokallod a 38-at? Vagy az F4 zavar?

(#29) Zsolto válasza Viszlát (#28) üzenetére

Zsolto
(senior tag)

Ahan, volt 25-105 IS-em (a nőket nem cserélgetem, hát az obikban és a telefonokban kiélem magam :D ), és igen, alul örökké koppantam, nagyon kicsi volt a látószöge.

KTTech:
Persze, de mégis jobbnak látom, mint eddig bármelyik ultrazoomot, a Canon 18-200-at is ideértve. A képek egész normális kontrasztúak, élesek és a torzítása sem olyan brutális.

[ Szerkesztve ]

(#30) KTTech válasza Viszlát (#28) üzenetére

KTTech
(HÁZIGAZDA)

A 24-105 jó utazózoom, full-frame-n. Azért APS-C-n elég sz*r dolog lemondani a nagylátószögről...

(#31) Parci válasza KTTech (#27) üzenetére

Parci
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

az új nikon vázak mondjuk kiszedik a ca zömét (persze attól még elég nagy baj a nagy ca), viszont akkor sincs jó af ezen a tamronon. ami - szerintem - gond. no, várjuk meg, mit durrant ez az új sigma. talán nem tökölnek annyit a piacra kerülésével.

(#32) Viszlát válasza KTTech (#30) üzenetére

Viszlát
(KORREKTOR)
LOGOUT blog

Én hiszek nektek, mindössze fél éve használom, de nekem még nem adódott olyan helyzet, ahol problémát jelentett volna. :) No meg amikor választanom kellett, akkor kipróbáltam a 17-40-et is, de annak a vége nagyon rövid, a 24-70 ugyanonnan indul és még mindig nem az igazi, bár F2.8. Úgyhogy inkább úgy döntöttem, hogy legyen a 24-105 és majd veszek mellé egy 16-35-öt nagylátónak (mondjuk ezért a tervemért volt aki már lehülyézett, de mégis milyen más megoldást lehet találni?).

[ Szerkesztve ]

(#33) Zsolto válasza Viszlát (#32) üzenetére

Zsolto
(senior tag)

Amikor megvettem a 24-105-öt, én is pont úgy gondoltam, hogy elég lesz az a 38 mm-is. Sőt, annyira elszánt voltam, hogy szereztem alá egy kitobit "ha mégis kell" alapon, hogy lássam, hogy működik a dolog. A 24-105-öt nagyon szerettem, kellemes volt, de képtelen voltam megbékélni avval, hogy mindennek csak a közepét láttam benne :)

Bár a szavaidból úgy veszem ki, hogy te az L-es változatot használtad, az enyém pedig csak a mezítlábas IS USM volt -- elképzelhető, hogy az L-es egyéb erényeiért én is képes lennék megértőbb lenni :) Bár a koppanás az koppanás (mármint a zumgyűrű végállásánál), akármilyen obiról is van szó.

Az a helyzet, hogy két obival már elég jól le lehetne fedni a palettát, akár utazáshoz is, de mindig felmerül, hogy még az sem mindegy, hogy hol kell cserélni, és az sem árt, ha van némi átfedés középtartományban a két obi között, hogy egyiknek se legyen muszáj pont a végét használni. Ezért lenne jó valami 18-125 és 70-200 körüli megoldás szerintem, ha csak az átfogást nézem. De ez csak filozofálgatás, amivel megy az idő :)

[ Szerkesztve ]

(#34) Viszlát válasza Zsolto (#33) üzenetére

Viszlát
(KORREKTOR)
LOGOUT blog

Igen, az L-es változatot használom. A fényerővel sincs gondom igazából, sötétben állványt használok, lőttem vele pl. ilyet is.

Az átfedés valóban kényes kérdés, én se tudom mit vegyek, a 70-200-nak a vége kevésnek tűnik (próba alapján). Na de nem offolok, mert a körmömre koppintanak. :)

(#35) KTTech válasza Parci (#31) üzenetére

KTTech
(HÁZIGAZDA)

Konkrét dátumot mondtak, remélem nem paper-launch lesz... aztán majd kiderül. Mindenesetre alapból biztatóbb, mint a Tamron, a végén meg majd kiderül, milyen lesz a bizonyítvány.

(#36) MaUser válasza Viszlát (#32) üzenetére

MaUser
(őstag)

Vegyél alá egy Tokina 12-24-et (vagy ha a minőség mindenek felett, akkor egy 11-16-ot), már persze csak akkor, ha APS-C méretben utazol (ok, CA-t korrigálni kell). ;)

''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''

(#37) Parci válasza KTTech (#35) üzenetére

Parci
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

hát, meglátjuk. a tamron azért letett már 1-2 korrekt superzoomot az asztalra, a sigma még sosem. de, éljen a verseny! :)

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.