Nem hiszem, hogy az akkumulátorok működéséről hiányos adatok lennének a világhálón. Szerintem nem jó helyen kerested.
Egy csepp elektronikai alapismeret elég lehet, hogy megértsd.
Jellemzően az akkumulátorokkal két dolog történik.
Az egyik a kisütés, vagyis a használat. Felhasználjuk a benne tárolt energiát, ami korlátozott. Ennek mértéke jellemzően az akku legfontosabb paramétere az Ah. Ez azt jelenti, hogy hány Ampert, vagyis mili Ampert (mA) képes mennyi ideig leadni. A képlet szerint a 1500 mAh az 1,5 A 1 óra hosszáig. Ez persze nem igaz, mert ekkora teljesítményt a telefonok nem igényelnek és az akksi is elfüstölne. De ebből adódik az üzemidő . Pl. telefonáláskor 600 mA-t fogyaszt a telefon akkor az kb 2-2,5 óra beszélgetés, vagy 10 mA készenléttel 150 óra készenléti idő. Persze ezt még sok minden befolyásolja.
A másik a töltés. Na most, ezt az energiát vissza is kell juttatni az akksiba ha lemerül. A képlet nagyjából hasonló. Itt sem lehet nagy áramerősséggel tölteni ezeket az akksikat, mert a gyors kémiai folyamatok miatt felmelegszik, esetleg durran egy nagyot. Ezért a töltési folyamatot nem csak egy fix áramerősségre állítják be, hanem figyeli az áramkör a hőmérsékletet és az akksi belső ellenállását is, ami a töltéssel együtt nő. (meg még mást is) és szabályozza (korlátozza) a töltő áramot. Így nem mehet tönkre az akksi. A Spica töltőjére az van írva, hogy 4,7 V 0,55 A ami szerint az 1500 mAh-ás akksik kb 3 óra alatt tölti fel 100%-ra. Persze ezt is sok minden befolyásolja.
Ha egy akksi annyira lemerül, hogy a kémiai folyamatok nem képesek kisebb áramra beindulni, akkor a user azt tapasztalja, hogy kuka. Egy kicsi löket segíthet rajta. pl. az említett 4-5 A. Ez ugyan nem tesz neki jót, de a kukánál jobb. És ha elindultak az elektronok lehet tölteni a rendes töltővel.
Tudod, amikor sok kis kínait látsz, egyformának tűnnek. Én az emberszabásúakkal is így vagyok, és nem akarok kilógni a sorból.