Hirdetés

2012. május 30., szerda

(#51) Nyugdíjas válasza dezz (#50) üzenetére

Nyugdíjas
(PH! nagyúr)

Mindenki annyi idős,amennyinek érzi megát... Én 52 :DDD

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#52) dezz válasza dezz (#50) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

(Vannak monitorok, ahol 50%-nál van az 1:1 megfeleltetés. Ezeknél természetesen ettől felfelé és lefelé is indul a sávosodás.)

Nyugdíjas: Annyinak érzed magad? Miért pont annyinak? :) Én már inább arra törekszem, hogy kevesebbnek érezzem magam, és kevesebbnek is nézzek ki... :)

(#53) dezz válasza ddekany (#44) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Most látom, hogy te készítetted azt az oldalt a 970P-ről, meg gondolom, azokat az ügyes gradienseket is. Évek óta ezeket szoktam használni. :R

(#54) borisz_B válasza dezz (#50) üzenetére

borisz_B
(tag)

Akkor még egy kérdés:
... ha összehasonlítunk egy EIZO-t (ami történetesen 10bites, mint pl. az S2231W) és egy ugyan olyan panellal szerelt HP LP2275W-t ("ami lehet" ..., hogy szintén 10bites, akkor miért látni különbségeket a sávosodás és a gradiensek között (az EIZO javára)? Tudom, hogy az EIZO külön csipje és vezérlő egysége végzi a színszámítási műveleteket (és különböző nyalánkságokat), de akkor mégis miért tekinthetjük a HP-t is 10bitesnek, annak ellenére, amit írtál ezzel kapcsolatban, vagy az EIZO is ennél a modellnél, vagy a "csak" 10biteseknél is hasonlóan jár el :F , mint ahogy említetted:
Egyébként tényleg 3x8 bitesek ezek a panelok, az alsó két bitet (a 10-ből) itt is FRC-vel keverik ki, csakhogy ez az FRC 1/4 olyan halvány, mint a 3x6 bit + FRC-s monitorokon.

[ Szerkesztve ]

Romboljunk, hogy építhessünk!

(#55) Brekk válasza dezz (#53) üzenetére

Brekk
(senior tag)

Osszegyulnek azert itt a "hozzaertok". :))

Bármilyen Hardware a legjobb árakon egy napon belül. www.oaziscomputer.hu

(#56) dezz válasza borisz_B (#54) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

3x8 bit esetén nem csak egy kicsit más, hanem durva sávosodás van ilyenkor. Nem tudom, milyen HP-t néztünk mi a napokban az Oázisban, de hasonlóan nem láttam rajta sávosodást, mint a Dellen, vagy az itthoni Eizomon. Igaz, csak futólag néztük ezt az üzletben, de ég és föld volt a különbség a másikhoz képest.

Viszont pl. a panel "10-bitesítésében" lehet különbség. Az említett Dell és HP a pepita-váltogatós FRC-t használta (persze, mint említettem, ez itt jóval halványabb, mint a 6 bit + FRC-seknél [bár, nem tűnt 1/4 annyira halványnak, mint elvileg lennie kellene, inkább fele]), a néhány éves Eizom nem csinál ilyet. Csak a sötétebb részeken látható közelről halványan egy véletlenszerű bizsergés. Talán ez teszi a különbséget.

[ Szerkesztve ]

(#57) dabadab válasza dezz (#50) üzenetére

dabadab
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Tulajdonkeppen miert akarna barki is lejjebb venni a kontrasztot?

Falsus in uno, falsus in omnibus.

(#58) dezz válasza dabadab (#57) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az 1000:1-es kontrasztarány hosszabb távon munkára kicsit sok...

A fényerőt is lejjebb lehet venni, de akkor az egész kép sötétedik. Másik, hogy CCFL-nél van egy bizonyos határ, és sötét szobában még az is túl sok, marad a kontraszt lejjebb vétele.

(Annó a CRT-t sem max. kontraszton járattuk -- igaz, annak jóval magasabb is a kontrasztaránya.)

De jobb monitorokon vannak ilyenek is, mint Gamma, Temperature, Saturation, Hue... Ezeknek sem mindegy, hogy 8 vagy 10 biten "számolódnak".

(#59) ddekany válasza dezz (#45) üzenetére

ddekany
(PH! addikt)

"Azért volt némi visszhangja a neten a dolognak a 970P-vel."

De az is ahogy elnéztem, szinte csakis miattam. Azelőtt semmi nem volt erről, utána kezdett el terjedni... Na szóval ennyit az emberek bit igényéről.

(#60) Brekk válasza dezz (#56) üzenetére

Brekk
(senior tag)

Dell 2209WA és HP 2275w monitort neztunk! :K

[ Szerkesztve ]

(#61) ddekany válasza dabadab (#57) üzenetére

ddekany
(PH! addikt)

"miert akarna barki is lejjebb venni a kontrasztot?"

Mert a háttérvilágítás lejjebb vétele nem ad elegendően sötét képet. (Itt megjegyzem, hogy a monitorok fényerő beállítása gyakran a kontrasztot és a háttérvilágítást is állítja.) Plusz, gyakran jobbak a monitor színei alacsony kontraszton, mert ott a világos színek kevésbé másznak el a monitor natív színvilága felé (ami általában vmi hugysárga). Aztán ha a sávosodás elkerülés szempontjából ideális kontraszton is van egy monitor (általában 50%, de persze típusfüggő), akkor is van még benne valami színhőmérséklet korrekció (mivel a monitor natív színe nem megfelelő), ami 3x8 bit esetén megint csak sávosodást okoz.

(#62) dabadab válasza ddekany (#61) üzenetére

dabadab
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Na fasza, megint elvettétek a kedvemet a monitorvásárlástól, megint marad még pár évig a teletype :DDD

[ Szerkesztve ]

Falsus in uno, falsus in omnibus.

(#63) dezz válasza ddekany (#61) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

"(Itt megjegyzem, hogy a monitorok fényerő beállítása gyakran a kontrasztot és a háttérvilágítást is állítja.)"

Ilyennel én még nem találkoztam. Hacsak nem úgy érted, hogy attól halványul is a kép.

"Plusz, gyakran jobbak a monitor színei alacsony kontraszton, mert ott a világos színek kevésbé másznak el a monitor natív színvilága felé (ami általában vmi hugysárga)."

Erről már beszéltünk, és szerintem ez csak egyes típusokra lehet igaz.

"Aztán ha a sávosodás elkerülés szempontjából ideális kontraszton is van egy monitor (általában 50%, de persze típusfüggő), akkor is van még benne valami színhőmérséklet korrekció (mivel a monitor natív színe nem megfelelő), ami 3x8 bit esetén megint csak sávosodást okoz."

Úgy van (magam is írtam az #58-asban). Hozzátenném, a színhőmérséklet "jósága" a környezeti fényviszonyoktól is függ.

(#59): Hát igen... (Bármilyen igényéről.)

(#64) Pixelmaster

Pixelmaster
(tag)

és nincs rajta esa vagy hogy hívják szabványszerinti pl. falra felszerelhetőség :(
és a kábeleknek sincs elvezetés, de a képminőséget szívesen megnézném élőben, hogy milyen ez a két típus közöti monitor

-=The digital artist of the darkside=-

(#65) Brekk válasza Pixelmaster (#64) üzenetére

Brekk
(senior tag)

Nálunk akár ma is megnezheted, ki van állitva a 22" es del-lel, es HP val! :K

(#66) ddekany válasza dezz (#63) üzenetére

ddekany
(PH! addikt)

Fényerő/kontraszt: 970P pl. 50-es brightness alá menve csak a kontrasztot állította (in->out függvény meredekséget) (és titokban, azaz ez nem látszott a monitor által mutatott kontraszt beállításon), 50 fölött meg csak a háttérvilágítás erősségét. Az FSC P19-2-m meg 11-es brightness alá menve nem csökkenti tovább a háttérvilágítás erősségét, hanem elkezdi a blacklevelt negatívba tolni (azaz az in->out függvényt jobbra tolni, feltöltve 0-kkal a bal szélét, mert negatív világosság ugye nincs), ami persze rettenetes adatvesztéssel jár a sötétebb képrészeknél. OK, ez utóbbi nem a meredekséges kontraszt állítás volt, de megint az volt, hogy mikor kellően sötét képet akarsz elérni, a brightness letekerésekor a folyadékkristállyal kezd cselezni, amivel nem biztos hogy jól jársz. (Én pl. a P19-2 esetén inkább megálltam a 11-es brightness-nél, és a contrast-al csökkentettem tovább a világosságot.)

[ Szerkesztve ]

(#67) Versus

Versus
(senior tag)

Kedves fórumtársak !

Ma megtekintettem a tesztelt monitort.
Szerintem pont annyival drágább mint egy ugyanekkora TN-es mint amennyivel többet ér.
Most teljesen jó vételnek látom, nekem kellemes meglepetést okozott pláne ennyi negatív vélemény után.

Opel árban meg nem adnak BMW-t.
Ez van.

Premium Vintage

(#68) Brekk válasza Versus (#67) üzenetére

Brekk
(senior tag)

Teljesen egyetertek, vegre egyre tobben kezdik belátni ezt! :K :C

(#69) Naeron

Naeron
(újonc)

Tegnap vettem egyet és programozáshoz teljesen jónak tűnik. Másra nem is kell.
TN-t a kicsi betekintési szög miatt nem akartam (a szélen lévő dolgokhoz mozgassam a fejem, mert halvány?...)

(#70) hunfatal válasza Naeron (#69) üzenetére

hunfatal
(PH! nagyúr)

" (a szélen lévő dolgokhoz mozgassam a fejem, mert halvány?...)"

Azért ez elég túlzás, vagy az előző tn paneles monitorod nagyon szar volt.

(#71) spidersoft

spidersoft
(tag)

Sziasztok! Épp 23.6"-os monitor vásárlása előtt állok, viszont a környéken nem leltem CPVA, sőt, semmilyen PVA paneles monitort, mindenütt "rendelésre" tudnának csak... így meg nem könnyű megállapítanom, hogy megfelelő lenne-e számomra... Mostanság egy TN-es monitor olyan 50 körül van, ez meg futárral 70 alatt kicsivel. Eizora nincs pénzem, előre kijelentem, ez a 70 a max :)

Jelenleg egy Samsung 931BF-em van, amivel a problémám az, hogy ha a képernyő felső felében szeretnék valamit nézni, akkor ha épp lejjebb van a székem állítva, akkor nyújtózkodnom kell, mert a megszokott testtartásban normálatlan színei vannak (ha meg fent van a székem, akkor meg a monitor alja ramaty, és hajolni kell...), még így is, ahogy nekem kellemes a beállítása: fényerő: 19/100, kontraszt: 30/100. Ráadásnak ahány TN-es monitort láttam, a CRT-kkel ellentétben többé-kevésbé mindnél tapasztalható volt valami megfoghatatlan rezgés a periférikus látástérben, ami hosszú távon elég zavaró számomra. A Samsung állítása szerint ez a modell "színhelyes", tehát ennél ezek a dolgok nem tapasztalhatóak?

Um... ez a színhelyesség-dolog így elég szubjektív a székkel... szóval máshogy kérdezem: a cégnél is egy TN-es Samsungot használok, viszont az pivotos, és ha elforgatom a kijelzőt, akkor, mivel a két szem különböző szögben nézi a monitort, így más képet is lát, egyik sötétebbet, alacsonyabb kontrasztút, a másik világosabbat, kontrasztosabbat, és (számomra) *nagyon* zavaró, egy percnél tovább nem tudom nézni (így nem is értem, hogy minek tesznek alá pivotos talpat... egyedül annyi értelme van, hogy meg lehet ültetni 5-6 centivel a panelt, nem kell olyan magasra emelni a széket). Szóval ha egy ilyen CPVA-s monitort az ember elteker 90°-kal, vagy ha normál pozícióban nézi akkor ez az "effekt" nem jelentkezik? Valahol olvastam ezt a "black crushing" dolgot, hogy ennél a monitornál ez *vízszintes* helyzetben jelentkezik, volt ott egy youtube video is. Élőben mennyire lehet ez zavaró? (ha feltételezem, hogy nagyjából középről, de két szemmel szeretném nézni)

A válaszokat előre is köszönöm: Peti

(#72) spidersoft válasza spidersoft (#71) üzenetére

spidersoft
(tag)

Rendeltem egyet, holnap hozza a futár... ha megjön írok véleményt, hogy legyen egy tőlem is. Nem mintha értenék hozzá, vagy bárkit is érdekelne :DD

(#73) spidersoft válasza spidersoft (#72) üzenetére

spidersoft
(tag)

Szedett már szét valaki ilyet? Ha nem fullon (100% alatt) van a fényerő, akkor kihallatszik belőle valami zizgés... mivel összefüggésben van a fényerővel, így gondolom a CCFL meghajtóinverter hangja lehet. Ez a zizgés akkor is elmúlik, ha rámarkolok a műanyag házra és megszorítom kicsit, ebből viszont arra tudok következtetni, hogy szerelési problémája van. Leszereltem a talpról (ezt elvileg szabad, mivel a talp konzolja alatt vannak a VESA csavarhelyek), úgy is csinálta, szóval biztosan a monitor-részben van a bibi :)

Egyébként alapból elég halk ez a zaj, ha szól a tévé akkor egyáltalán nem is hallatszik, de mivel a gépemben a leghangosabb eszköz egy laptop HDD, ha nem szól semmi a szobában akkor hallatszik, és időnként, amikor felerősödik zavaró tud lenni (ekkor meg kell lökni kicsit a monitort, és újra csendesen zúg).

Kérdésem az lenne, hogy ennél a típusnál valaki tapasztalt-e már effélét? Más LCD-knél egyáltalán nem hallottam még ilyen zúgást, csak CRT monitoroknál volt szokásos, ott asszem a sorkimenő adta.

(#74) Szabolcs90

Szabolcs90
(újonc)

49.900Ft-ért már barátságosabb az ára.
Érdeklődnék a hozzáértőktől, hogy jobban megéri e ez a monitor az árát, mint a hasonló árban lévő 22-23"os LEDes TN paneles megoldások?
Illetve, hogy megéri e azt a ~8-10k pluszt egy belépő Benq 23"os TNpaneleshez képest

Felhasználási területe Internet, film és catia lenne. Ilyen használat során mennyire lehet zavaró a sokat emlegetett "ghosting"?

A válaszokat előre is köszönöm. :)

(#75) vonat

vonat
(újonc)

Esetleg használ vki közületek ilyen monitort ? Kérem, írja le a véleményét, nagyon érdekelne.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.