Tehát akkor a D3000-ben van pl. élőkép, live-hisztogram és tetszőlegesen bárhol elhelyezhető fókuszpontok? 
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Adok-veszek témák
Hardver apróhirdetések
nord_
(őstag)

madgie
(VIP)
Sajnos nem, tudtommal más a csatlakozó a Panán, mint az Oly-n.
"Szerinted, "a szervezet" honnan "látja", hogy izmot kell építenie és nem zsírt? Nézegeti a Kiskegyedet, hogy milyen ott a férfiideál?" by philoxenia

nord_
(őstag)
Annyira úgyse hiányzik, viszont legalább egy csomó pénzt megspórolok. 

FEDman
(őstag)
Biztos hogy nem lehet, teljesen máshogy néz ki a két csatlakozó. 
Kár mert amúgy az Olyé elég komolynak tűnik.
(Bár szerintem idővel biztos a Pana is kidobb jobb külső EVF-et, ami akár visszamenőleg a GF1-el is jó lesz. A lehetőség legalábbis adott.)
Nagyon tetszik ez az Olympus fényképező, hasonlít nagyapám régi fényképezőjére, amit még 1989-ben használt 
Megjött az első fecske
Nagyon jó grat!!! Jöhet a többi is.
Nem szép, de legalább jó öreg!

toth_janika
(senior tag)
Hm....
Érdekes egy cucc! Tutti kipróbálnám 1x, de nem cserélném le a DSLR-t! 
Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
Én nem szállnék szembe a 4/3-osok táborával, hidd el nem éri meg. Sokkal összetartóbbak, mint a dSLR tábor és mindent alá tudnak támasztani statisztikával és diagramokkal. Én már megtértem, meggyóntam az eddigi SLR-bűneimet és állítottam egy kis G1 oltárt a szobám egyik sarkában.
Hidd el, egyik APS-C szenzoros tükrös sem jobb képminőségű a 4/3-nál, még a nagyobb szenzor ellenére sem. Ez van.
mod: off
[ Szerkesztve ]
A hülyék mindig biztosak az igazukban, míg az okosak tele vannak kételyekkel. - "iPhone 3G-m volt, de eladtam és vettem egy Nokia 7110et :) " by ScottiMarci

Ijk
(PH! kedvence)
Hát ez eléggé szánalmas hozzászólás volt.
Beginning is easy - Continuing is hard.
figyu, részben optikával, részben robotikával és egyéb releváns mérnöki területen dolgozó szakemberekkel vitatkozol. mindennemű használható érv nélkül, teszem hozzá.
Like me, I got a MkII for video and resolution and a D700 for the times I want a camera that actually works when I need it to.
Elnézést kérek én nem vitatkozok senkivel, mindössze egy tanácsot adtam egy fórumtársnak. Felőlem lehet akármilyen papírja az illetőnek, a fotózás nem éppen erről szól, szerintem ezt Te is tudod.
A hülyék mindig biztosak az igazukban, míg az okosak tele vannak kételyekkel. - "iPhone 3G-m volt, de eladtam és vettem egy Nokia 7110et :) " by ScottiMarci

Ijk
(PH! kedvence)
A fotózás arról szól, hogy mindenki az igényeinek megfelelő fényképezőt veszi meg. A m43 nagyon sok ember igényének megfelelő, nem az a mérvadó hogy szerinted van-e létjogosultsága vagy sem.
[ Szerkesztve ]

kricsi81
(senior tag)
Nem tök8 ki mivel csinálja azt, amit, ha az jó??...
világbéke! 
BLOG: www.kovacsrichard.hu/blog

hibavissza
(senior tag)
szerintem inkább törölgesd meg a szemüveged alkalomadtán, szerezz ismereteket a szenzorokról és feldolgozó algoritmusokról felsőoktatásban (szakirányú diploma)...és utánna elgondolkozok rajta, miért írtad, hogy butaság... 

FEDman
(őstag)
Mókás ami itt folyik.. 
Az oldal baba lett, reggel azt hittem nem jó helyen járok. 

Ijk
(PH! kedvence)
Mutasd már azokat a zajos képeket, csak hogy demonstráld az állításod.

nord_
(őstag)
Drága barátom, láttál te már képeket a "zajos és túlszaturált" Olympus micro4/3 gépektől??
Nézegessél! -> http://asia.olympus-imaging.com/products/dslr/epl1/sample/
a képminőség meg a szokásos olys-kompaktos
Tudod azt, hogy a komapktokban mekkora szenzor van?
Tudod te egyáltalán, hogy mekkora szenzor van a m4/3 vázakban?
Tudod azt, hogy mekkora méretkülönbség van egy m4/3 érzékelő és egy APS-C méretű érzékelő közt?
Eh...
[ Szerkesztve ]

Pollux66
(kvázi-tag)
Ezt én NEM értem! Bő 250ezer FT-os gépről beszélünk, aminek az az egyetlen előnye 1belépő SLR géppel szemben, hogy KOMPAKTABB & erre kap 1 különösen ajánlott értékelést?!! Ez 1 vicc!
Nem akarok szakmai zsargonokba, műszaki paraméterekbe belemenni, mert nem vezetne sehova,. De józan paraszti ésszel átgondolva a dolgot vagy kicsikét utánajárva a dolgoknak mindenki beláthatja, hogy ezek a micro3\4-es gépek EZEN AZ ÁRON a magyar piacon nem többek, mint újgazdagék dekoratív high-tech cuccai, amit alkalomadtán bedobnak a 7-es BMW kesztyűtartójába.
& mielőtt vki a fejemet venné, jobb ha tudja: az Olympus direkt ezt a réteget célozta meg ezzel a géppel, nem pedig a hobbifotósokat.(nem véletlen h minden apró kiegészítő 30-40k-tól indul)
Ja+ volt a kezembe az EP-1 és ez is. Sőt próbáltam tesztelgetni is őket, amennyire az 1 műszaki szaktanácsadó munkakörében lehetséges. "Halandó ember" ilyen gépet nem vesz, mert felesleges pénzkidobás. Kompaktok közül akkor inkább max Canon G10. Azt meg had ne mondjam h 250k-ért milyen tükrös gépet lehet pirítani.
"A borban bölcsesség van, a sörben szabadság, a vízben pedig baktériumok."

nord_
(őstag)
Kompaktok közül akkor inkább max Canon G10.
A jóisten áldjon már meg téged is, a micro négyharmad az nem kompakt! 

Pollux66
(kvázi-tag)
Én nem mondtam h kompakt! 
Max. pontatlanul írtam. Kompakt méretű gépek közül ajánlom én a G10-t.

kricsi81
(senior tag)
Én a helyedben töröltetném ezt a hsz-t... (csak a saját népszerűségi indexed rontod)
Látszik hogy még nem vagy jártas itt a fórumon (vagy bármelyik fotós fórumon), hogy ilyeneket mondasz nord-ról (ebből látszik hogy nem ismered) 
BLOG: www.kovacsrichard.hu/blog

Ijk
(PH! kedvence)
Az újgazdagoknak fogalmuk sincs a fényképezésről, ők a legdivatosabbnak kinéző kompaktot veszik, amit már 80k környékén megkapnak.
Olvasd el a tegnapi hozzászólásomat, igenis van rá igény hobbifotósok körében.
A G10-el és semmilyen más kompakttal nem leszel képes kis DOF-et elérni, pedig a témák nagy részénél szükség lenne rá. A kompaktokra soha nem fogsz fényerős obit kapni, az LX3-nál sem sokra mész hogy 24mm-en f2.0, alkalmatlan komolyabb portrékhoz. És akkor nem említettük a kompaktok gyenge dinamikatartományát, illetve az iso100-as zajosodását.
Vannak a tükrös pártiak, akik szerint ez a rendszer semmire való, vannak az m43 fanatikusok, akik szerint az EVIL kiszorítja a DSLR-eket. Pedig valószínűleg senkinek nincs igaza.
Persze, az hogy túl van árazva az nem kérdés. Pl. egy GF1 20mm-es kit-ért szerintem 140-160k már elfogadható lenne.

Pollux66
(kvázi-tag)
Le is írtad a megoldást! Persze tény baromi jó kis gép a méretéhez képest, sőt az előde legendás volt. Ez tény. Meg az ára is, ami elég horror! A Dunántúl talán legforgalmasabb műszaki áruházában a megjelenése óta kb 2db-ot adtak el belőle...
(pedig volt bazi nagy marketing gépezet)

nord_
(őstag)
(Bizony, bizony, az a kis szócska elég sokat változtat a mondat értelmén.
)
Kompakt és micro 4/3 közt rengeteg különbség van, a méretazonosság csak az egyetlen, ámde a legkevésbé jellemző "közös" pont.
Csak néhány példa: ugye ott van az objektívek cserélhetősége, a sokkal jobb képminőség és a mélységi élességgel történő játék (ami a fotós eszköztárának talán a leghatásosabb fegyvere).
Ráadásul vannak olyan elvetemültek, akiknek a kompakt már nem jó, viszont dslr szettet nem szívesen cipelnek. Nekik jó alternatíva ez a rendszer. (Az árról: ne feledjük, hogy ennek kialakításakor nem a magyar jövedelmi viszonyokat veszik alapul, hanem a kereslet kábé 99%-át adó amerikai, japán és nyugat-európai jövedelmi szinteket. Egy ottani átlagos pógárnak nagyságrendileg egyheti fizetésébe se kerül a topik címadó gépe.)
[ Szerkesztve ]

Pollux66
(kvázi-tag)
Sőt voltam olyan elvetemült hogy a bajonett átalakítóval a 70-300-as zuiko obit "rápasszíroztam"! ehhehh...viccesen nézett ki.
(persze csak poénból)
[ Szerkesztve ]

Ijk
(PH! kedvence)
Én már azt várom, hogy jöjjenek kifelé azok a fixek. Nemsokára jön egy 14-es (28mm), és remélem egy portréobi is. Mondjuk egyelőre biztos marad nekem a DP1, mert csak a 28-as obi többe fog kerülni, mint az egész DP1 (75k).

camelferr
(senior tag)
Az újgazdagoknak fogalmuk sincs a fényképezésről
Elég az Oly részéről néhány fizetett, az összes pozitívumot kihangsúlyozó "teszt", amit high-end újgazdagoknak írt életmód-magazinokban tesznek közzé, közvetlenül a Maserati és Yves Saint Laurent cikk mellett. Az eladások meredeken emelkedni fognak, €1000 vételár ide vagy oda. És profit mindenek felett.
Ez egy ilyen bolygó.

nord_
(őstag)
A dpreview vagy a pixinfo jellemzően nem ilyen cég...
http://www.eosz.hu/szeretlekfaust/index.html
A képek egy része egy zajgyár mikro négyharmados vázzal és egy 14-140-es fényerőtlen zúmobival készült, a másik része pedig egy Canon 40D + 24-70mm F2.8 L csúcskategóriás obival.
Ha nem nézzük a képaláírásokat, soha, senki meg nem mondja, hogy melyik kép melyik cuccal készült. Kiváló példája annak, hogy nem a gép teszi a képet.

camelferr
(senior tag)
A dpreview vagy a pixinfo nem újgazdagoknak írt életmód magazin, ezt senki sem állította. Viszont ha platzon akarnak maradni evidens hogy tesztet közölnek egy ilyen gépről.
Én nem számítok arra hogy ebben az évben beszakadjon az EkECsoF (
) gépek piaca és 80 ropiért dobálják az ember után a jobbnál jobb rendszereket. Ez inkább 3-5 év.
Ez egy ilyen bolygó.

wad
(tag)
Az állításod az volt, hogy az Olympus fizetett a pozitív kritikáért. Ez például a dpreview esetén elég valószínűtlen, mégis határozottan jót írtak róla. Esetleg lehet, hogy mégsem annyira pocsék a cucc?

MLaca
(HÁZIGAZDA)
nekünk, nekem sem fizettek a pozitív hangvételért, pedig jól jönne kis zsé 
http://mlzphoto.blog.hu/

camelferr
(senior tag)
Nem, ez nem állítás volt hanem egy feltevés vagyis a piac akár így is működhetne. A marketingstratégiákhoz csak annyi közöm van mint a lótenyésztéshez. De feltettem hogy az oly fő célközönsége nem a csóró kelet-európai hobbista ezzel a géppel. Hogy lehet olyasvalamit állítani amiről semmi biztos infóm nincs? Nem vagyok politikus... 
Ja, és a cucc mindettől függetlenül lehet jó, sőt kurvajó is csak kicsit nem adnék ennyit érte.
Mlaca: hát csalódnék is bennetek ha pénzért minden szirszart az egekbe dicsérnétek. Apropos 550D cikk lesz?
Ez egy ilyen bolygó.

MLaca
(HÁZIGAZDA)
jó lenne, ha lenne, majd kiderül. egyszer biztos, ha eljutok odáig.
http://mlzphoto.blog.hu/
Na most jól megkavarodtam. Sony A330-al szemezek egy jó ideje. Idén áprilisra terveztem a megvételt. De mit gondoltok érdemes várni a többi m4/3 gépre? Szeretek éjszakai hosszú záridős fotótkat, természetképeket és makrós képeket csinál. Meg plusz RC repülők/autók ahol nem árt a rövid záridő mert álltalában képesek 60-120km/h repülni/menni ezek a modellek.
Tanácsot kérnék 
[ Szerkesztve ]
"Optikai szolgáltatásaik sorában megtalálható a 10-szeres digitális zoom..." Antianyagot cserélnék Dilithiumra!

Ijk
(PH! kedvence)
Meddig akarsz várni? Mert az m43 egyelőre elég drága és mivel a fejlett országokban van rá kereslet, nem is lesz drasztikusan olcsóbb. Egyedül a Pana G1-re mondanám ami megéri az árát, ráadásul abban van is egy remek evf, szóval azon érdemes elgondolkodni.
Mindenesetre próbáld ki a sony-t és a panát is, nézz utána mennyiért kapsz hozzájuk makróobit (ha makrózni akarsz). Általában a személyes tapasztalat döntő fontosságú szokott lenni.
maximum nyarig. A Samu m4/3as nyagyon tetszett. Meggyozo volt kepminosege..
Viszont a Sonyra meg van egy van egy 75-300 as obim.
"Optikai szolgáltatásaik sorában megtalálható a 10-szeres digitális zoom..." Antianyagot cserélnék Dilithiumra!

FEDman
(őstag)
Olyan hogy Samu m4/3 nem létezik. 
Az NX10 nem 4/3?

FEDman
(őstag)
Nagyon nem. 
Jelenleg csak az Olympus és a Panasonic gyárt micro4/3-as gépeket adott bayonettel és szenzormérettel.
A Samsung NX10 pedig egy teljesen más rendszer, más bayonettel, más érzékelőmérettel.
Viszont a Samu NX és a micro4/3 is azonos elvre épül miszerint elhagyják a tökröt, az optikai keresőt, azaz EVIL mind a kettő.
Gondolom te is erre gondoltál eredetileg.
Ertem koszonom!
Tetszik a Pana G1 es csak egy tizessel dragabb mint a sony, bar optikat meg nem talaltam hozza, es vakut is venni kell hozza.

Ijk
(PH! kedvence)
Próbáld ki mindkettőt. Magam részéről nem szeretem az elektronikus keresőt, de a G1-ben lévőről áradoznak. Nézd meg mindkettő gép fogását, kezelését, használhatóságát. A kiegészítők árát nem ismerem, de a nagy eltérés mérvadó lehet. Gondolom fontos neked az élőkép, mert akkor nem mondom, hogy egy Nikon d3000-et is nézz meg.
Az EP-1 még tűrhető árú, de szerintem túl kompromisszumos annyi pénzért, hogy csak a hátsó lcd-t tudod használni, legalábbis így egyetlen gépnek nem venném.
Igazabol van egy Casio kompakt gepem, azt is a manualis funkciok miatt vettem, de sajna alacsony fenynel zajos, es a szinek tul fako'k. Meg mindig is lett volna igenyem egy "profi" gepre. De sajna csak feluletesen ertek a fotos hardverekhez. Rakeresek erre a D3000re is, bar az elokep eleg kenyelmes tud lenni egy macrofotonal.

Ijk
(PH! kedvence)
Azt azért előrebocsájtom, hogy a makrózás nem egy olcsó mulatság ezeken a nagyérzékelős gépeken. Külön fixet érdemes venni erre a célra, a kitobit felejtsd el.

Peregrinator
(tag)
Én 3 hónapja használok egy EP-2 gépet teljes megelégedéssel. Azóta a kit optikát lecseréltem a nagyobb fényerejű és kompaktabb Lumix F1.7 20mm optikára. Minden szempontból kiváló párosítás lett az eredmény. Előtte egy Canon G9 gépet használtam kompaktként, de az EP-2 minden tekintetben jobb, méret szempontjából pedig ugyan ott van a két gép. Amióta az EP-2 géppel járom a világot, a jó öreg Canon EOS 20D is a polcon maradt. Nem mindegy ám, hogy egy kerékpártúra, vagy városnézés alkalmával mekkora gépet cipel magával az ember!
[ Szerkesztve ]

nord_
(őstag)
DSLR után m43 + 20 F1.7? Mintha magamról olvasnék. 

Mercutio_
(PH! addikt)
Vagyunk így ezzel néhányan 
Bár a DSLR ha jól emlékszem nálad is megmaradt, csak nem mindenhová viszed 
[ Szerkesztve ]
Eladó cuccok: http://href.hu/x/dzq8 SSD, Llano proci, TDK füles, átalakítók/kábelek, BIO köntös, UV és CPL szűrő, Socket-A hűtő, "Capa is monopodot venne":)))))

nord_
(őstag)
Már csak egy olyan műszaki cuccom van, amiben van még tükör: a kocsim. 

Rubbi
(őstag)
Sziasztok!
Én csak azt sajnálom, hogy a m4/3 obikat nem lehet használni 4/3-on. Gondolok itt elsősorban a Pana F/1,7-re. Kapásból beruháznék egyre ha feltudnám tekerni az E-620-asomra.
Nem véletlenül vettem én sem 4/3 gépet: Remek kezelhetőség, kiváló képminőség, jó minőségű optikák (Kivéve az elérhető áru fix obik, de hát ez már egy másik történet..) és végül de nem utolsó sorban a viszonylag kis méret. 
[ Szerkesztve ]

FEDman
(őstag)
Bizony finom cucc a Pana palacsintája! 
Ugyanakkor én meg a ZD 50/2-est irígylem! 
Igaz az felmegy mFT-re gond nélkül is, még AF is megmarad. Néha el is határoztam már magamban, hogy beszerzek egyet, de aztán az adapter ára mindig elriasztott. 
Így aztán visszafelé se olyan egszerű a helyzet.

Rubbi
(őstag)
Hááát Én megvenném az adaptert is (ha lenne), mert a pana féle palacsinta megérné nekem!
Nagy kár, hogy az Oly palacsintája csak f/2.8-as.

FEDman
(őstag)
50.000-ért? 
Ennyibe krül ugyanis az adapter. 

Rubbi
(őstag)
Annyiért nem 

Mercutio_
(PH! addikt)
Nocsak-nocsak 
Keresőről is írhatnák, és ha időközben beszereztél valami obit arról is 
Eladó cuccok: http://href.hu/x/dzq8 SSD, Llano proci, TDK füles, átalakítók/kábelek, BIO köntös, UV és CPL szűrő, Socket-A hűtő, "Capa is monopodot venne":)))))

nord_
(őstag)
Obi nincs, kereső van. Pont olyan, mint a specifikáció / leírások alapján várható volt: nem egy nagy élmény belenézni, de bizonyos esetekben pl. a fokozatmentes dönthetőség mindennél többet ér. 

Mercutio_
(PH! addikt)
Kutyaütő Oly miért nem bírta már lemásolni a Pana AF-jét, nem lenne ilyen gondunk 
Új firmware update-et felraktad már?
[ Szerkesztve ]

FEDman
(őstag)
Elég átlagos teljesítményt nyújt, tipikus ultrazoom módjára elgyengülő tele véggel.
És ismét egy obi mFT vonalon, amiben az Oly a gyengébb (Lumix 14-140).
Őszintén szólva engem kicsit meglep ez a tendencia. Most vagy az Oly kevésbé veszi komolyan az mFT vonalat, vagy egész egyszerűen a miniatürizálás nagyobb prioritást kap.
Mert e téren pl. jobb a Panánál, kicsit kisebb és sokkal könnyebb annál. Meg persze olcsóbb is.
Egyértelmű pozitívum még, hogy ez az obi is megkapta az mZD 9-18-ban debütált halk és gyors AF motort.

madgie
(VIP)
Jujj, ez nagyon aláírásgyanús, kölcsönvehetem? 
"Szerinted, "a szervezet" honnan "látja", hogy izmot kell építenie és nem zsírt? Nézegeti a Kiskegyedet, hogy milyen ott a férfiideál?" by philoxenia

Mercutio_
(PH! addikt)
Durva a CA-ja ahogy nézem, és ami még meglepett, hogy - ha jól értettem - már F8-nál a diffrakciós határ problémája felbukkan 

FEDman
(őstag)
Nem mondod, hogy ez így most meglepett téged! 
A diffrakciós limitet elsősorban a szenzor mérete határozza meg. Éppen ezért pl az általad is használt kis 20-asnál is beindul a diffrakció f/8-nál. 
A fizikát nehéz megkerülni, de nem is kell úgy túllihegni ezt a diffrakció, mint ahogy azt manapság szokás. Gyakorlatban egyáltalán nem akkora probléma. Eleve nem úgy kell elképzelni ezt a limitet, hogy hirtelen véget ér az obi, csak egy minimális felbontás csökkenés lesz, amit meg ha kell nagy mélységélesség simán vállalható.
Amúgy meg mélységélesség szempontjából ugyanott kezdődik a diffrakció minden érzékelő méretnél. Elég ha csak arra gondolsz, hogy 43-as világban az f/8-nál mutatott mélységélesség az FF szenzoron már f/16-os rekesznek felel meg.